Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Mens die omgaat met techniek is belangrijk

03 augustus 2018 - 10:005 minuten leestijdOpinieInnovatie & Transformatie
Matt Fisher
Matt Fisher

Het is een understatement om te zeggen dat software de afgelopen jaren enorme sprongen heeft gemaakt. Vroeger moest je nog een systeem zoals Windows op een computer zetten door middel van tientallen floppydisks. Op dit moment download je een app in minder dan 10 seconden. Met andere woorden, de digitalisering gaat ontzettend snel, waardoor het downloaden van software niet meer alleen iets is voor it-specialisten; iedereen houdt zich daar tegenwoordig mee bezig.

Zo werden ook workflow-platformen groot aan het begin van de eeuw. Dit waren toen nog grote complexe platformen. Ze konden eigenlijk alleen gebruikt worden door een klein groepje opgeleide professionals binnen de organisatie. Na een tijdje werden nieuwe platformen geïntroduceerd met meer functionaliteiten en een makkelijkere interface zodat een grotere groep in de organisatie er gebruik van kon maken. Tegenwoordig zijn platformen door de hele organisatie aan te kopen en heel snel in gebruik te nemen, omdat organisaties in de cloud werken. Maar is het wel zo’n goede verandering dat een groot deel van de medewerkers als volleerde it-specialist en zonder toezicht software kan aanschaffen en downloaden? Ik zet hier  de voor- en nadelen van de huidige workflow-platformen op een rij.

Minder maatwerk, datakoorts en beslissers

Een van de nadelen van de huidige platformen is het gebrek aan flexibiliteit en maatwerk. Workflow-platformen moeten snel en door de hele organisatie in gebruik genomen kunnen worden en dit zorgt ervoor dat er een standaard is ontworpen die voor de meeste organisaties werkt. Organisaties die ervoor hebben gekozen om hun workflow-platformen specifiek aan hun bedrijf aan te passen, merken dat dit veel werk kost. Dit komt omdat het maatwerk bij elke update van het platform moet worden aangepast of omdat leveranciers de maatwerk oplossingen niet kunnen ondersteunen.

Een ander groot nadeel van een workflow-platform is het belang van data. Wanneer er geen goede gegevens beschikbaar zijn, is de workflow behoorlijk nutteloos. Vandaar dat het afgelopen jaar een nieuw spreekwoord is ontstaan: ‘Data is het nieuwe goud’. Er is een soort goudkoorts ontstaan om zoveel mogelijk data toe te voegen aan de software om een echt data gedreven platform te creëren. Echter is het moeilijk om uit ruwe gegevens goede zakelijke beslissingen te nemen. Tot het moment dat technologieën als kunstmatige intelligentie (ai) en machine learning beter worden dan het menselijk brein, wat niet snel de verwachting is, moet de menselijke gebruiker nog altijd de gegevens bekijken en begrijpen. Wanneer een persoon niet de juiste conclusies kan trekken uit de gegevens in het platform, kunnen er verkeerde bedrijfsbeslissingen genomen worden.

Het laatste nadeel is dat de informatie die uit deze platformen gehaald wordt, versnipperd raakt door de organisatie. Voorheen waren de experts die het platform beheerden ook de personen die ervoor zorgden dat de informatie op de juiste plek in de organisatie terecht kwam. Deze it-experts kochten alle technologie voor de organisatie in en zorgde dat deze door je juiste personen gebruikt werden. Door de digitale transformatie en versnippering van de it-koopkracht is het aantal beslissers over technologie in de organisatie sterk toegenomen. Meer dan 41 procent van de technologie-uitgaven worden niet door de it-afdeling besteed. Bedrijfsmanagers nemen steeds vaker belangrijke besluiten over technologie-investeringen, wat ervoor zorgt dat de it-afdeling geen zicht meer heeft op de precieze software die aanwezig is in de organisatie en de kosten daarvan.

Voordelen

Toch heeft de moderne technologie ook veel voordelen. Ik noem er hier drie.:

De magie is voor iedereen toegankelijk. Zo is er ondanks het weinige maatwerk toch een goede standaard gevonden die voor veel organisaties werkt. En hier worden ook steeds meer nieuwe functies aan toegevoegd. Deze standaard met een duidelijk interface zorgt ervoor dat niet meer alleen dure it-specialisten toegang krijgen tot de ‘magie’ van de technologieplatformen; bijna iedereen in de organisatie kan hier gebruik van maken. Voorheen kon alleen een kleine groep it-medewerkers de rest van de organisatie voorzien van bruikbare gegevens uit de workflow-platformen, waardoor informatieoverdracht langer duurde. Tegenwoordig kunnen mensen zelf de gegevens die ze nodig hebben opzoeken. Dit zorgt er ook voor dat processen binnen de organisatie sneller kunnen worden geoptimaliseerd en klanten sneller bediend kunnen worden.

Nieuwe rol voor it. 
Een groot voordeel is ook dat it-specialisten die zich voorheen met de platformen bezighielden nu ingezet kunnen worden op andere vlakken. Het is algemeen bekend dat er een groot tekort is aan it-specialisten binnen bedrijven. Nu dat iedereen zijn eigen gegevens uit het platform kan halen, is er een minder druk op dit vlak voor de it-afdeling.

Een snel en doorlopend proces. Een ander voordeel van de platformen van tegenwoordig is dat het zorgt voor een doorlopend proces. Niemand in de organisatie is meer afhankelijk van de kleine groep it-specialisten die het druk hebben of een keer op vakantie zijn. Medewerkers kunnen op elk moment van de dag, de gegevens opvragen die ze nodig hebben.

Conclusie

Een modern type platform is dus nodig voor de huidige medewerker: iemand zonder it-achtergrond die snel waardevolle data uit platformen moet kunnen halen. Dit is belangrijk om nog rendabel te blijven als bedrijf. Je kunt niet meer achter de feiten aanlopen, maar moet meegaan in de sprint naar de overkant. De weg naar succes voor het beheren van workflow-platformen ligt niet alleen in technologie, niet alleen in workflows en niet alleen in data. Op zichzelf kan geen van deze het succes van de organisatie bepalen. Dit kunnen alleen de mensen doen die met de platformen werken en de juiste conclusies trekken uit de juiste gegevens.

 Matt Fisher, senior vice president product strategy bij Snow Software

Meer over

AppsArchiveringBesturingssystemenKunstmatige intelligentie

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    Design Sprints: 4 dagen van idee naar prototype

    Hoe zet je in vier dagen tijd een gevalideerd prototype neer met Design Sprints?

    Computable.nl

    Dit is de weg naar informatietransformatie

    In een wereld waar data en informatie centraal staan, moeten organisaties zich aanpassen aan de digitale toekomst. Informatietransformatie is de sleutel tot het versterken van beveiliging en het bevorderen van efficiëntie.

    Meer lezen

    ActueelCarrière

    Groningers verkopen crypto-platform Deribit voor 2,9 miljard dollar

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    AchtergrondCarrière

    Ict-overnamemarkt trapt 2025 goed af, maar onzekerheid troef

    OpinieCloud & Infrastructuur

    Voorbereiding & verhuizing: zo implementeer je de hybride cloud

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Europese Rekenkamer kraakt EU-strategie voor chipsector

    ActueelData & AI

    EU investeert bijna 2 miljard in digitale innovatie

    2 reacties op “Mens die omgaat met techniek is belangrijk”

    1. Vanhooren Axel schreef:
      7 augustus 2018 om 07:21

      Kortom, door de herhaling ervan, in de tijd, creëert men verlies van alle controle op technologie en informatie en evolueert in de richting van een technologische chaos en van een informatiechaos. Het lijkt me geen goed beheer van een waardevol en kritische grondstof “informatie”. Het financiëel “grondstof” wordt strikt beheerd, waarom informatie niet?

      Login om te reageren
    2. Jos De Clercq schreef:
      7 augustus 2018 om 10:29

      Als je meerdere soorten fruit in de mixer gooit, dan kan je wel een lekker drankje bekomen, maar begin dan eens te zoeken hoeveel je van een bepaald soort fruit genomen hebt. Het wordt al vermeld in het artikel, data moet eerst correct geinterpreteerd worden, voor je conclussies kunt trekken. Maar dan moet het voordien al om correcte en relevante data gaan, en hoe weet je dat ? Als iedereen maar wat bijeen klutst heb je snel een data chaos en al heel snel nonsencorrelaties. Stem daar maar je bedrijfsvoering op af, de kans dat het een treffer wordt moeten we niet voorspellen. Ook Bij Data zal weinig oplossing brengen.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs