Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Meer werk verrichten met minder mensen

Er moet meer werk worden verzet, maar het ontbreekt aan extra menskracht. Het blijft een enorme uitdaging. Hoe dat als it-specialist toch voor elkaar te krijgen?

Door de groeiende economie neemt de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar toe. Daardoor zullen er steeds meer zogenoemde 'krapteberoepen’ ontstaan. Gaf begin 2016 4,6 procent van de bedrijven aan een tekort aan personeel te hebben, dat percentage liep de afgelopen jaren hard op tot ruim 25 procent in het derde kwartaal van 2018.

In een steeds krapper wordende arbeidsmarkt is het een vrijwel onmogelijke opgave medewerkers te vinden. Het werk zal anders georganiseerd moeten worden, bijvoorbeeld door taken anders te verdelen of administratieve lasten te verlichten.

Blijf in beweging

"Met de inzet van slimme, digitale technologieën kunnen ‘geplaagde’ bedrijven zich snel aanpassen aan veranderingen"

Werkgevers moeten alles uit de kast halen om talent aan te trekken én te behouden. Organisaties moeten hun bestaande business aanpassen aan de nieuwe omstandigheden van een krappe arbeidsmarkt. Een wereld waarin meer werk moet worden verricht met minder mensen. Met de inzet van slimme, digitale technologieën en geautomatiseerde administratieve processen kunnen ‘geplaagde’ bedrijven zich snel en doorlopend aanpassen aan veranderingen.

Wordt in de zorg ruim veertig procent van de tijd besteed aan administratie, in het bedrijfsleven hangt dat percentage af van het type onderneming en dienstverlening.

McKinsey ontdekte al eerder dat een kleine twintig procent van alle administratieve activiteiten is te automatiseren met behulp van technologieën die nu al beschikbaar zijn zoals bijvoorbeeld robotic process automation (RPA).

Succesvol automatiseren

Ik ben zeker niet de enige als ik zeg dat het merendeel van de Nederlanders deze administratieve handelingen graag door technologie wil laten overnemen om zodoende meer klantgericht te kunnen werken. Praktijkvoorbeelden zijn te vinden in het onderwijs, zorg, het bedrijfsleven en bij de overheid waarbij RPA succesvol leidt tot administratieve lastenverlichting.

Het bedrijfsleven heeft weer na jaren meer financiële ruimte, maar kampt met een tekort aan medewerkers. Laten we dan nu investeren in een technologie zoals RPA. Hiermee verlichten wij de administratieve last bij medewerkers, waardoor die weer tijd krijgen voor zinnige werkzaamheden. Tegelijk zorgt de inzet van RPA ervoor dat alle administratieve handelingen voldoen aan wet- en regelgeving. Als een extra pluspunt: medewerkers doen weer het werk waarvoor ze zijn opgeleid. Zo blijft het werk leuk en verliest werkdruk en ziekteverzuim terrein.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-16T10:18:00.000Z Joost Dorrestijn
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.