Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Smart island

Hoe de cloud sociale, economische en ecologische verbeteringen mogelijk maakt

Het Griekse eiland Naxos in de Egeïsche Zee wordt via een pilot omgetoverd tot een smart island. Het slimme eiland streeft naar een betere kwaliteit van leven voor zijn bewoners, kansen voor lokale bedrijven en een aantrekkelijke bestemming voor toeristen en ‘digital nomads’ van over de hele wereld.

Amazon Web Services (AWS) leidt de pilot en het project is ontworpen in samenwerking met twintig Griekse en internationale bedrijven. Dit met de steun van de Griekse regering, lokale autoriteiten en de Amerikaanse ambassade. Het project maakt gebruik van geavanceerde cloudtechnologieën en introduceert slimme oplossingen voor mobiliteit, eerstelijnsgezondheidszorg en het vervoer van goederen. Enkele oplossingen zijn monitoring en rapportage van schepen vanaf een kustlijntoren en de levering van bloedmonsters en medische benodigdheden via een drone. Tegelijkertijd wordt bestaande infrastructuur, zoals de lokale jachthaven, het energienetwerk en waterbeheersystemen, geüpgraded via internet of things (iot)-oplossingen en slimme infrastructuurbeheersystemen.

Veel eilanden staan aan het begin van hun digitale transformatie. Hoewel lessen zijn te leren uit bestaande slimme stadsoplossingen, heeft elk eiland zijn eigen unieke uitdagingen en kansen. Digitale technologieën stellen eilanden in staat om betere sociale, ecologische en economische resultaten te behalen voor burgers, bedrijven en bezoekers. Slimme oplossingen zorgen voor duurzame, lokale economische ontwikkeling door optimaal gebruik te maken van lokale hulpbronnen. Ze helpen eilandbewoners nieuwe vaardigheden aan te leren, de lokale participatie te verhogen en hun interactie met de overheid te verbeteren.

Vanwege hun geografie staan ​​eilanden voor tal van uitdagingen. Vaak zijn ze afhankelijk van fossiele brandstoffen voor energie, hebben ze te maken met hoge transport- en connectiviteitskosten en hebben ze een beperkte economische risicospreiding. Geografie maakt eilanden echter ook tot ideale laboratoria voor technologische, ecologische en economische innovatie. Het Smart Island-project zal fungeren als een proeftuin voor innovatieve technologie, die andere afgelegen gemeenschappen over de hele wereld kan helpen soortgelijke uitdagingen te overwinnen.

Profiteren van alle voordelen

"Naxos is het grootste eiland van de Cycladen, heeft 22.000 inwoners en verwelkomt in de zomer meer dan 130.000 toeristen"

Voor de pilot werd het eiland Naxos gekozen vanwege zijn grootte, locatie, internetconnectiviteit en potentieel om te profiteren van alle voordelen van een dergelijk project. Het is het grootste eiland van de Cycladen, heeft 22.000 inwoners en verwelkomt in de zomer meer dan 130.000 toeristen.

Het eiland ervaart veel van de uitdagingen waarmee andere Griekse eilanden worden geconfronteerd. De beperkte vervoersmogelijkheden naar Chora, de belangrijkste plaats van het eiland, leveren problemen op, zoals beperkte toegang tot gezondheidsdiensten. De infrastructuur van het eiland - zoals het wegennet-, de plaatselijke jachthaven, parkeerplaatsen, watervoorziening, afvalbeheer en energieopwekking-, kan moeite hebben om aan de vraag te voldoen, vooral tijdens de zomer. De geografie van Naxos en de Kleine Cycladen - een cluster van vier kleine eilanden - is een ideaal scenario om te experimenteren met technologische oplossingen waarbij goederen over zee worden vervoerd.

Training op maat

Smart Island introduceert oplossingen voor mobiliteit, eerstelijnsgezondheidszorg en goederenvervoer - draaiend op de cloud - terwijl de bestaande infrastructuur, zoals toeristenhavens, het energienetwerk, afval- en waterbeheer, ‘smart’ wordt. Tegelijkertijd krijgen ambtenaren en bewoners een training op maat aangeboden om hun digitale vaardigheden te verbeteren en te profiteren van de nieuwe kansen die de technologie biedt. Tot slot kunnen niet-persoonlijk identificeerbare gegevens kunnen door het netwerk waarop het eiland draait, veilig en eenvoudig worden gedeeld tussen overheidsdiensten en externe organisaties.

(Auteur Cameron Brooks is general manager Europe Public Sector bij AWS.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-15T21:20:00.000Z Cameron Brooks


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.