Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Intelligente video is de handdruk van hybride werken

In een bedrijf moeten belanghebbenden - werknemers, klanten, investeerders en media - vertrouwen hebben in het leiderschap van een organisatie. Zij moeten ervan uit kunnen gaan dat de personen aan het roer de juiste financiële beslissingen nemen, integer zakendoen, en werknemers inspireren om een tandje bij te zetten. Oftewel, het gaat niet om welke zaken ze doen, maar hoe ze het doen.

In het verleden vertrouwden mensen voornamelijk op persoonlijke interacties om de authenticiteit en betrouwbaarheid van een persoon te beoordelen. Met de opkomst van werken op afstand en hybride werk wordt dit voor de meesten vanaf nu via video beoordeeld. Dit is nu een van de voornaamste plaatsen waar we onze indrukken over elkaars betrouwbaarheid, integriteit en bekwaamheid opdoen. Hoe we op video overkomen en hoe goed de kwaliteit en helderheid van het beeld is, zijn van cruciaal belang voor de beoordeling van deze eerste indruk.

Psychologie

"Mensen zijn experts in het opmerken van visuele signalen "

We denken graag dat we beredeneerd en rationele oordelen vellen over anderen. Steeds meer gegevens tonen echter aan dat dit niet het geval is.

Training Industry, een toonaangevende adviseur op het gebied van leren en ontwikkelen van vaardigheden, onderzocht de psychologie van perceptie en wat het vertrouwen in leiders drijft. In een blog staat vermeld: 'Mensen zijn experts in het opmerken van visuele signalen, waar snel betekenis aan wordt gegeven. Het onderzoek is overtuigend: binnen enkele seconden nadat we iemand ontmoeten, letten we op lichaamsvormen, haar, gezichtsuitdrukkingen, kleding, en stemtoon. Als deze eerste indrukken negatief zijn, wijzen we snel secundaire eigenschapskenmerken toe zoals apathie, gebrek aan professionaliteit, enzovoort. Dit tast automatisch ons vertrouwen aan.'

De persoonlijkheidskenmerken die worden afgeleid van leidinggevenden voorspellen de leiderschapskwaliteiten. Eerste indrukken hebben een grote invloed op de manier waarop we tegen de bekwaamheid van het leiderschap aankijken.

Video-lifestyle

Het is geen geheim dat video steeds centraler in ons leven staat. Van sociale media tot werk, we besteden elke dag veel tijd aan video.

Voor veel volwassen wordt deze overgang naar een video-lifestyle grotendeels gedreven door de verschuiving naar remote en hybride werken. We kijken niet alleen meer naar video, maar presenteren ook elke dag op video. Uit het 'Hybrid Ways of Working 2022 Global Report' blijkt dat tachtig procent van alle vergaderingen wereldwijd virtueel plaatsvinden, en slechts twintig procent volledig fysiek. De manier waarop we ons aan andere presenteren zal een cruciale rol spelen in de manier waarop we worden gezien. 

Naast wat we aan hebben en hoe we ons gedragen, heeft ook de kwaliteit van de video – resolutie, belichting, de hoek – een grote invloed op deze 'snelle oordelen'. Uit een gezamenlijk onderzoek van Brightcove en Screen Digest bleek dat video’s met slechte kwaliteit een negatieve impact kan hebben op bedrijven. Volgens een krappe twee derde van de respondenten is de kans groter dat zij een merk negatief beoordelen wanneer deze slechte-kwaliteitvideo’s publiceert. Het is dus duidelijk dat videokwaliteit een grote invloed heeft op de snelle oordelen van anderen.

De Amerikaanse zakenman en investeerder Warren Buffet zei ooit: 'Het duurt twintig jaar om een reputatie op te bouwen, en vijf minuten om die te verpesten.' Op video tonen de gegevens aan dat dit zelfs in minder dan vijf seconden kan.

Inkadering

"Het duurt twintig jaar om een reputatie op te bouwen, en vijf minuten om die te verpesten"

Wat binnen iemands referentiekader over jou valt, is in de meeste gevallen alle informatie waar zij over beschikken om een oordeel mee te vellen. Met video spreken we natuurlijk letterlijk wanneer het gaat over inkadering.

Een nieuwe generatie persoonlijke camera’s met ingebouwde, geavanceerde kunstmatige intelligentie is in ontwikkeling. Deze veranderen de kwaliteit en de aard van de manier hoe mensen samenwerken op twee manieren: het leveren van uitstekende videokwaliteit in fysieke omgevingen, en het leveren van ervaringen die cruciaal zijn voor hybride werken.

Tijdens vergaderingen bewegen we vaak heen en weer, terwijl we onze gedachten op een natuurlijke manier overbrengen. In tegenstelling tot fysieke vergaderingen, kunnen deze bewegingen vreemd overkomen op video, en ervoor zorgen dat het gezichtsveld vervreemdt of zelfs verdwijnt. Dit is problematisch wanneer we proberen professioneel over te komen en effectief proberen te communiceren. Gelukkig biedt de ingebouwde kunstmatige intelligentie in videoapparatuur een oplossing: of je nu een meter van de camera afstaat, de intelligente video zorgt ervoor dat je altijd goed zichtbaar blijft. Dit gebeurt autonoom en onopvallend, zodat je de beste indruk achterlaat terwijl je comfortabel op je werkplek zit.

Het gebruik van videoapparatuur die lichaamstaal en visuele signalen optimaliseert, zorgt voor een tiptop uitstraling onder alle lichtomstandigheden. De volgende keer dat je een belangrijke vergadering of presentatie bijwoont, neem de controle terug over de manier waarop mensen jou zien. Geef ze een reden om te vertrouwen op jou als leider, door je van je beste kant te laten zien.

(Auteur Aurangzeb Khan is senior vicepresident bij Jabra.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-03T14:00:00.000Z Aurangzeb Khan


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.