Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Waarom digitaliseren van uitgavenbeheer goed idee is

innovatie

We zitten in een periode van stijgende energiekosten, hoge inflatie en consumenten en bedrijven die prijsbewuster worden. Elk bedrijf wil groeien, maar in deze onstabiele economische tijden is dat moeilijker dan ooit. Digitalisering van het uitgavenbeheer is een eenvoudige manier om de controle over de bedrijfsuitgaven te vergroten en winstgevend te blijven.

De meeste bedrijven zoeken voortdurend naar manieren om de bedrijfsvoering te optimaliseren. Toch wordt het vaak pas in een crisis duidelijk welke zaken goed zijn verlopen en welke minder goed. Moeilijke economische tijden kunnen zelfs een voedingsbodem zijn voor toekomstig succes als inefficiënte bedrijfsprocessen onder de loep worden genomen en de controle over de bedrijfsuitgaven wordt vergroot.

Een moderne financiële afdeling moet een centrale rol spelen in de bedrijfsstrategie van een organisatie en haar middelen inzetten voor het verzamelen van data. Op basis daarvan zijn analyses te maken die de onderneming in staat stellen de juiste klanten te bereiken, prijzen te bepalen, in de juiste markten te investeren en risico's te berekenen. Kortom, de afdeling moet bijdragen aan groei.

Progrnoses

"Als onderdeel van uitgavenbeheer is het noodzakelijk om bepaalde uitgaven te verminderen"

Met digitale tools en externe ondersteuning kunnen bedrijven hun uitgavenbeheer verbeteren en een completer overzicht van uitgaven krijgen. Digitalisering van dit proces kan direct kosten besparen door meer transparantie en helpt betere prognoses van uitgaven te maken. Daarnaast zorgt de implementatie van één gestandaardiseerd proces voor alle soorten uitgaven (out-of-pocket, kaartbetalingen en facturen) voor minder complexiteit en tijdwinst. En dat geeft de financiële afdeling meer ruimte om zich te richten op strategisch werk om de winstgevendheid van het bedrijf te verhogen.

Als onderdeel van uitgavenbeheer is het noodzakelijk om bepaalde uitgaven te verminderen om zo een bedrijf goed uit de crisis komt. Daarom is het ook zaak dat bedrijven hun interne rapportageprocedures digitaliseren.

Betaalkaarten

Met digitaal uitgavenbeheer kunnen werknemers zelf eenvoudig zakelijke uitgaven bijhouden via een app, of dit automatisch doen met gekoppelde zakelijke betaalkaarten.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om foto's van bonnen te maken via smartphones, deze te koppelen aan de juiste transactie en opmerkingen toe te voegen. Zo hoeven declaraties niet achteraf te worden bewerkt en krijgen accountants snel en eenvoudig nauwkeurige informatie. Tegelijkertijd krijgen ze een realtime-overzicht van de bedrijfsuitgaven, zodat iemand aan het eind van de maand niet voor verrassingen komt te staan wanneer alle declaraties binnenkomen. Het tijdrovende proces van het uitzoeken van creditcard-afschriften aan het einde van de maand behoort dan tevens tot het verleden.

Declareren

"Volgens een recent onderzoek moeten Europese werknemers gemiddeld 907 euro aan onkosten per jaar declareren"

Het declareren van onkosten zorgt bij sommige medewerkers voor stress. Volgens een recent onderzoek van Pleo moeten Europese werknemers gemiddeld 907 euro aan onkosten per jaar declareren en dit kan leiden tot zorgen over wanneer ze hun geld terugkrijgen. Sterker nog, ruim de helft van de respondenten gaf aan bonnetjes te hebben verloren waardoor ze bepaalde bedrijfsuitgaven niet konden declareren.

Met digitaal uitgavenbeheer neem je niet alleen de onzekerheid voor  bedrijven weg, maar ook voor werknemers. Zeker in de huidige economische tijden kan het wachten op betalingen van declaraties veel stress opleveren. Deze middelen verwijzen het voorschieten van zakelijke uitgaven naar het verleden en maken dat werknemers snel het voorgeschoten bedrag teruggestort krijgen.

(Auteur Eilika Regenbrecht is country lead Nederland bij Pleo.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-04T15:35:00.000Z Eilika Regenbrecht


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.