Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Digital backbone is fundament van duurzame wereld

Computable Expert

Maarten Vervoorn
CTO, YaWorks. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Datamanagement en Infrastructuur.

Een gezonde digital backbone is in staat om op verschillende manieren energie- en uitstootreducties te realiseren. Het verschilt per situatie, maar door slim om te gaan met het verbruik en de inrichting van digitale infrastructuur is zestig tot 85 procent aan energie te besparen.

De it-infrastructuur moderniseren is dan ook een investering die de moeite waard is, zeker met het oog op de huidige energieprijzen. Daarnaast levert een goede digitale infrastructuur ook nog eens indirecte milieuvoordelen op, zoals de reductie van transport, CO2-uitstoot en afval.

Eén van de belangrijke onderdelen om met de digital backbone de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid aan te pakken is de beweging naar een consumptiemodel. Dit betekent dat systemen niet altijd op peak-capaciteit hoeven te draaien. Door capaciteit geautomatiseerd op- en af te bouwen, kan het energieverbruik worden verlaagd.

Daarnaast is het vervangen van verouderde componenten door nieuwe, zuinigere componenten een wezenlijk onderdeel van een digitale backbone-strategie, wat bijdraagt aan het verlagen van het energieverbruik. Bijkomend voordeel is dat een goede digital backbone een beter samenwerkingsklimaat faciliteert voor werken op afstand. En als medewerkers meer thuiswerken zijn er ook weer minder reisbewegingen nodig, met minder CO2-uitstoot als resultaat en een kleiner milieubelastend effect.

Om dit succesvol te laten zijn, moeten deze uitdagingen wel vanuit de bedrijfsstrategie aangepakt worden. Zo kan het doel verankerd worden in de gehele organisatie, en speelt het niet alleen op de it-afdeling. Het is dan ook belangrijk om duurzaamheid meetbaar te maken, zodat er strategische doelen geformuleerd kunnen worden.

Uitstoot

"Om de mate van duurzaamheid van de digitale infrastructuur te meten, zijn er verschillende methoden beschikbaar"

Om de mate van duurzaamheid van de digitale infrastructuur te meten, zijn er verschillende methoden beschikbaar. Een veelgebruikte methode is door middel van modellen die de (totale) CO2-uitstoot berekenen. Het is hierbij zaak om rekening te houden met zowel de directe uitstoot, die direct verband houdt met de activiteiten van de digitale infrastructuur, als de indirecte uitstoot, bijvoorbeeld de hoeveelheid papier die kan worden bespaard door te digitaliseren.

Er zijn diverse normeringen, zoals het Greenhouse Gas Protocol, die bedrijven en organisaties kunnen helpen bij de berekening van de CO2-uitstoot. Als je daarbij het energieverbruik van het datacenter meet en bespaarmogelijkheden inventariseert, dan kan je met deze inzichten de digitale infrastructuur aanmerkelijk verduurzamen.

Gelukkig bestaat het verduurzamen van de it-infrastructuur niet alleen uit ingewikkelde strategische vraagstukken en meterstanden van derde partijen; er zijn zeker ook quick wins. Denk aan het verminderen van complexiteit met de inzet van automatisering. Hiermee wordt de efficiëntie verhoogd en worden onnodige componenten verwijderd, wat ook weer een lagere CO2-uitstoot en minder energieverbruik brengt.

In de cloud

Ook in de cloud zijn stappen te zetten in de richting van efficiëntie en energiebesparing. Maar uitbesteding van de digitale infrastructuur aan een derde partij is niet altijd de meest logische optie voor bedrijven. Zoals bij Defensie, hier is uitbesteding niet mogelijk vanwege compliance-regelgeving. Duurzaamheid mag dan een overweging zijn, het kan in dit soort gevallen niet ten koste gaan security. 

Een hybride model, waarin it-oplossingen worden ingezet waar ze het beste passen, biedt in veel gevallen de meest efficiënte oplossing. Hier kunnen cloud-oplossingen een belangrijke rol spelen in energiebesparing.

De digitalisering van de samenleving wordt soms beschouwd als een bedreiging voor het milieu, omdat de technologie veel energie vereist. Dit is geen gekke gedachte, want pen en papier hoef je niet op te laden maar een tablet wel. Echter, is het belangrijk om te beseffen dat digitalisering ook bij kan dragen aan een groenere samenleving en kan zorgen voor efficiëntere productieprocessen en CO2-reductie. 

Dat dit geen zwart-witplaatje is, moge inmiddels duidelijk zijn. Zo slurpen cryptomunten bakken aan energie zonder dat we er als samenleving, vooralsnog, echt iets mee opschieten. Maar de grote technische ontwikkelingen die ons uiteindelijk van de fossiele brandstoffen moeten verlossen, zoals slimme auto’s, zonnepanelen en windmolens, moeten om echt duurzaam te kunnen zijn, gebouwd worden op een stevig digitaal fundament.

Fruit

"Pen en papier hoef je niet op te laden maar een tablet wel"

Welke investeringen zich het beste of snelste terugbetalen, is afhankelijk van de specifieke doelen en uitdagingen van een bedrijf of sector. Het begint bij het vinden van het laaghangend fruit en inefficiënte systemen en processen als eerste te vervangen door meer duurzame oplossingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Duurzaam als in klimaatvriendelijk of als portemonnee vijandig? Ouderwetse ‘adidas-netwerk’ van rondrennen met draagbare media voor de dataportabiliteit vroeg minder stroom dan de hedendaagse oplossingen. Hetzelfde geldt voor ons geld want de oude knaak was herbruikbaar en leverde minder e-waste op. Duurzaam is tenslotte meer dan stroomverbruik als we kijken naar de lifecycles en een totale CO2-uitstoot. Het zijn namelijk niet alleen de cryptomunten die stroom slurpen als we kijken naar het aantal Watts per transacties in het digitale betalingsverkeer. En groen als motivatie kunnen we beter ook alle streaming media diensten in de ban doen. Netflix gaat tenslotte bezuinigen op de content omdat winsten teruglopen waardoor downloaden voor langdurige opslag op ‘floppies’ van microSD interessant aan het worden is. Back to the future hoef je pen en papier inderdaad niet op te laden maar de wijze waarop dat laden gedaan wordt is ook niet onbelangrijk.

Energieverbruik versus CO2-uitstoot verbranden ze in Amsterdam Italiaans afval om zodoende al die datacentra van voldoende stroom te kunnen voorzien. China heeft honderden kolencentrales om de zonnepanelen te kunnen produceren en energieomwenteling in Duitsland gaat om bruinkool want de energiehonger is er uiteindelijk niet minder om geworden. Het beleid gaat meer om verschuiven dan verminderen want ook het thuiswerken is een sprookje als een werkplek verlicht en verwarmd moet worden.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-06-02T16:23:00.000Z Maarten Vervoorn


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.