Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

IOS- en Microsoft-devices beheren vanuit één omgeving

Computable Expert

Arjan van den Oever
Head of Centre of Excellence Proposition & Services Bechtle NON-DACH, Bechtle. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Development en Digital Workplace.

De tijd waarin je als it-manager restricties kon aanbrengen op devices van medewerkers verandert. Werknemers willen en eisen het gemak van kunnen werken met elk device dat ze willen. Anyplace, anywhere, anytime. Thuis, op het werk, onderweg. Privé en zakelijk zij-aan-zij.

Dat lijkt soms een uitdaging om te managen, zeker voor grote organisaties. Maar wanneer je het mobile device management (mdm) goed inregelt. kun je het beheer van software, device onderhoud en beveiliging allemaal vanaf één centraal punt beheren. Zelfs een combinatie van iOS en Microsoft-apparaten.

Mobile device management

"Voor veel it-managers neemt Mobile device management, naast strategie en digitalisering, een groot deel van de werkzaamheden in beslag"

Voor veel it-managers neemt mdm, naast strategie en digitalisering, een groot deel van de werkzaamheden in beslag. Apparaten moet je installeren, onderhouden, repareren en leveren. De gehele end-to-end-levenscyclus moet worden beheerd. Dit kun je zelf doen door alles hééél goed in te regelen. Of je maakt gebruik van daas (device-as-a-service) waarmee je het lifecycle-management uitbesteedt.

Verschillende smaken, verschillende taken

Doordat medewerkers net zo flexibel met hun devices willen kunnen werken als dat ze thuis doen, komt er een grotere poel aan besturingssystemen binnen de organisatie. Dit kan lastig lijken omdat iOS anders werkt dan Microsoft. Het is een andere manier van beheer, onbekend maar niet onbemind en dat kan het lastig maken. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Bij een nieuw device moet er per medewerker worden gekeken aan welke tools er behoefte is. Vervolgens moet het device worden ingericht en gebruiksklaar worden afgeleverd. Naast dat hier een hoop tijd in gaat zitten, verschilt de manier van werken ook per besturingssysteem. Je kunt dit vereenvoudigen door gebruik te maken van Microsoft Autopilot of Apple Business Manager, maar je kunt ook kiezen voor een ‘zero touch deployment’ via DAAS Compute. Bij die laatste oplossing ontvangt de medewerker het device volledig ingericht en klaar voor gebruik op een gewenste locatie. Zo kun je gelijk eenvoudig en efficiënt aan de slag.

Overzichtelijk device management

"De eerste stap die je moet zetten, is overzicht creëren"

De eerste stap die je moet zetten, is overzicht creëren. Welke devices zijn er in huis, welke systemen worden er gebruikt en welke tooling is er beschikbaar? Daarna kun je oplossingen implementeren om bijvoorbeeld iOS en Microsoft in dezelfde omgeving zichtbaar te maken. Handige tools hiervoor zijn Microsoft Endpoint Manager (voorheen bekend als Intune) en Jamf, een mdm-tooling om het samenspel tussen iOS en Microsoft mogelijk te maken dat goed implementeerbaar is in een Windows-omgeving. Zo kun je binnen dezelfde policies die nu hebt voor Windows ook iOS-devices toevoegen. 

Of je nou kiest voor iOS of Windows is een persoonlijke voorkeur. Voor de it-manager maakt het niet uit mits hij gebruikmaakt van de juiste mdm-tooling. Voor de werknemer maakt de keuze wél uit. Want werken op een device waaraan je niet gewend bent, heeft invloed op je productiviteit en werkplezier en die zien we het liefst zo hoog mogelijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-15T15:33:00.000Z Arjan van den Oever


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.