Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Luid de grote klok voor een nieuwe erp

Dit artikel delen:

De coronacrisis heeft bedrijven bij de haren het digitale tijdperk ingesleurd. Plannen voor digitalisering en innovatie zijn in een stroomversnelling geraakt en it-architecturen in toptempo gemoderniseerd. Des te opvallender dat de ruggengraat van veel bedrijven - het erp-systeem - nog niet overal is mee veranderd.

De gemiddelde enterprise-level-organisatie heeft zo’n 850 applicaties in gebruik. Daarvan staat maar ongeveer een derde met elkaar in verbinding. Het it-landschap van bedrijven bestaat meestal uit een combinatie van legacy en nieuwe technologie - en de samenwerking tussen die twee gaat niet altijd even vlekkeloos. Het samenvoegen van een digitaal ecosysteem dat fragmenteert, is dé uitdaging van het moment: bedrijven willen een naadloze, geïntegreerde ervaring bieden die voldoet aan de verwachtingen van zowel klanten, medewerkers als partners. Alleen bedrijven die deze uitdaging overwinnen door gebruik te maken van snelle, slimme integraties en workflow-automatisering kunnen de concurrentie bijbenen en koplopers zijn.

Kloof

"Negentig procent van de Nederlandse respondenten geeft aan het erp-systeem te willen moderniseren"

Boomi ondervroeg 1675 cto’s en enterprise-it-architecten van over de hele wereld over hun erp-strategie en de bijbehorende uitdagingen. Daaruit bleek dat maar liefst negentig procent van de Nederlandse respondenten aangeeft het erp-systeem te willen moderniseren, bijvoorbeeld met een strategie voor composable erp. Zo hopen ze de kloof tussen legacy en moderne applicaties te overbruggen en tegemoet te komen aan de eisen van de huidige competitieve markt.

Tijdrovend

Als de bereidheid tot moderniseren zo hoog is, waarom is dan nog niet elk bedrijf om? Hoewel een composable erp een bedrijf toonbaar flexibeler maakt, is de integratie van verschillende applicaties vaak een ingewikkeld en tijdrovend proces. Traditionele integratie-oplossingen vragen vaak om specifieke, dure en arbeidsintensieve code processen. Er moet dus ook in de basis van de it-infrastructuur gemoderniseerd worden, bijvoorbeeld door legacy-it te vervangen door cloud-oplossingen.

Dat bedrijven daar de noodzaak van inzien, is terug te zien in het onderzoek: tachtig procent van de Nederlandse deelnemers aan het onderzoek geeft bijvoorbeeld aan al bezig te zijn met cloudmigratie.

Versnellen

" Door het erp-systeem te moderniseren en naar de cloud te migreren krijgt de it-afdeling meer ruimte"

Dat zijn goede eerste stappen. Door het erp-systeem te moderniseren en naar de cloud te migreren krijgt de it-afdeling meer ruimte. Want hoewel die migratie it-afdelingen initieel meer tijd kost, besparen ze die tijd weer op het onderhoud: dat wordt na een succesvolle implementatie overgedragen aan een externe dienstverlener. Daardoor krijgt it ruimte om ook andere bedrijfsonderdelen te innoveren en moderniseren.

Het is een ongelooflijk lastig jaar geweest, met talloze veranderingen en technologische uitdagingen. Juist daardoor is de focus op modernisering komen te liggen. De afgelopen maanden is er heel veel tijd gestoken in het draaiend houden van de organisatie, en nu is het tijd om te versnellen. Daarbij moet geïnvesteerd worden in innovatie, en composable erp is een onmisbaar onderdeel om bovenaan de ranglijst te blijven staan.

Auteur: Max van Eeghen, director Benelux, Scandinavië & Israël bij Boomi

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waar staat ERP eigenlijk voor? Ik zou bijvoorbeeld de E in kunnen vullen met EARLY als het gaat om een planning waarin de kwaliteit van de voorspelbaarheid door een groot aantal onzekere factoren bepaald wordt. Composable ERP klinkt dan als het masseren van de realiteit met data die even veranderlijk is als het weer.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-22T15:14:00.000Z Max van Eeghen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.