Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SD-WAN, en dan?

Landschap technologieleveranciers en serviceproviders verandert

Het zal je niet zijn ontgaan: network functions virtualization (nfv) en software defined-wide area networks (sd-wan) zijn buzzwords in het netwerklandschap. Iedere leverancier met een raakvlak met wan’s claimt een positie in dit domein. Maar hun uiteindelijke succes wordt bepaald door de vraag waar leveranciers gehoor aan geven. En of zij daadwerkelijk invulling geven aan een behoefte in de markt.

De ontwikkelingen op het gebied van applicatieontwikkeling, clouddiensten, virtualisatie, digital enterprise, big data en Internet of Things hebben een vlucht genomen. Dit heeft een enorme impact op het wan dat, in tegenstelling tot deze ontwikkelingen, juist niet met de tijd is meegegaan. Wan’s zijn veelal nog gebaseerd op traditionele architecturen, technologieën en servicemodellen, en worden op ambachtelijke wijze in de lucht gehouden. Dit gaat nu knellen met de veranderende behoeftes van de markt en de roep om agile ict-services. 
 
Bedrijven willen transparantie, eenvoud en een goede gebruikerservaring 
Want wat willen bedrijven? Ze willen in ieder geval af van langdurige en kostbare rfp-trajecten, tijdrovende offertetrajecten en lange levertijden. Ze eisen kortlopende, flexibele contractvormen zonder langetermijnverplichtingen en transparante voorspelbare prijsmodellen. Bedrijven willen eenvoud op iedere te verbinden locatie en een opeenstapeling van devices voor verschillende netwerkfuncties vermijden. Een must is ook het kunnen inregelen van het wan op basis van de business rules, evenals eenvoudig cloudapplicaties kunnen ontsluiten. Daarbij moet zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van goedkope, lokale internetlijnen. Maar bovenal eisen bedrijven een goede gebruikerservaring, overal ter wereld.  
 
Een groeiend aanbod van sd-wan-technologie  
Welke partij gaat hen hierbij helpen? De huidige network service provider (nsp) of vooraanstaande technologieleveranciers? De traditionele leveranciers van netwerkappliances op het gebied van routing, security, visibility en optimalisatie, doen hun best om nieuwe op sd-wan gebaseerde functies aan hun technologie toe te voegen om een rol in deze markt te blijven spelen. Een enkeling doet een overname om de boot niet te missen. Technologieën van deze partijen worden vaak als overlay of aanvullende dienst op een bestaande connectiviteitsservice ingezet.  
 
Nsp’s proberen sd-wan in hun diensten te integreren 
De dominante nps's die al decennia de markt domineren, willen ook deze boot niet missen. Zij ontwikkelen nieuwe op sd-wan gebaseerde diensten, maar staan in de praktijk onder druk om aan de hooggespannen verwachtingen te voldoen. Belangrijkste uitdaging is het inpassen van deze nieuwe agile businessdiensten in hun huidige organisatie en processen. Daarnaast is het bedrijfsmodel van nsp's vooral gericht op procesoptimalisatie en het benutten van hun eigen netwerk. Het is nog maar de vraag of zij de mogelijkheden die sd-wan biedt, volledig kunnen omzetten in de flexibele services waar de markt om vraagt. Belangrijkste uitdaging voor hen is het vinden van nieuwe verdienmodellen op basis van het leveren van diensten in plaats van het leveren van infrastructuur. 
 
De netwerkrevolutie: het netwerk als clouddienst 
Als derde zijn daar partijen die vanuit het niets nieuwe op sd-wan gebaseerde netwerkleveringsmodellen bouwen. Deze nieuwe spelers promoveren het internet tot een business-kwaliteitsnetwerk dat met bedrijfsregels vanuit de cloud wordt bestuurd. Zij zien sd-wan niet als technologie maar als iets dat nieuwe flexibele netwerkservices mogelijk maakt. Dit stelt ook andere eisen aan de servicepartner die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de levering van de netwerkservice. Kritische succesfactoren voor de keuze van de nieuwe servicepartner zijn kennis van de business, kennis van applicaties en applicatiegedrag, proactief servicemanagement, vendormanagement en de capaciteit om netwerkwijzigingen direct door te voeren. Dit vereist een klantgerichte aanpak. 
 
Laat je inspireren door sd-wan
Het aanbod van sd-wan-leveranciers is inmiddels zeer divers en iedere partij in het wan-ecosysteem claimt de leverancier bij uitstek te zijn. Naar verwachting zullen de technologieleveranciers elkaar de komende jaren bevechten, waarbij een aantal aanbieders zich zullen samenvoegen. Uitdaging voor de markt is deze technologie te vertalen naar diensten die antwoord geven op de eisen en wensen van bedrijven. Bestaande en traditionele netwerkleveringsmodellen staan ter discussie en nieuwe servicepartijen met flexibele en agile netwerkservices dienen zich aan. Mijn advies? Laat je vooral inspireren door de mogelijkheden van sd-wan, maar laat je niet verleiden door allerlei beloften van technologieleveranciers. De technologie op zich biedt vele voordelen, maar zoek partners die de mogelijkheden van sd-wan daadwerkelijk kunnen omzetten naar een voor jou optimale servicebeleving.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-03T10:54:00.000Z Joost Struijk


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.