Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Het perfecte recept voor een hybride-cloudcocktail

Computable.be Expert

mr. Luc Costers
Practice Leader, Nutanix. Expert van Computable.be voor de topics Mobility, Infrastructuur en Security.

Daadwerkelijk begrijpen hoe je de cloud-resources die nu beschikbaar zijn in het hybride landschap kunt combineren, samenvoegen en beheren, lijkt soms een onmogelijke taak. Er zijn echter een paar belangrijke factoren die ons daarbij kunnen helpen.

De dynamiek binnen bedrijven is veranderd. Niet alleen als resultaat van de pandemie, hoewel dat er wel toe heeft geleid dat veel zakelijke functies en supply chains versterkt en geoptimaliseerd zijn, maar ook door de bredere impact van de cloud, de business die ermee is verbonden en de altijd aanwezige mobiele apparaten.

Daarnaast kan een duidelijke verandering worden geconstateerd in de manier waarop en de reden waarom we bepaalde technologieën gebruiken. Vroeger gebruikten veel organisaties top-down ontwikkelpraktijken als de primaire reden voor de adoptie van bepaalde platformen of de ontwikkeling van applicaties en services. Gebruikers werkten met wat ze kregen en kozen er alleen voor om te klagen als ze echt ruzie wilden. Deze praktijk werkt echter niet meer. Gebruikers zijn mondiger geworden en hebben hun keuzevrijheid teruggenomen. Als de technologie niet voldoet aan hun flexibiliteits- en functionaliteitseisen, zullen gebruikers verder gaan kijken. Enterprise-IT moet de realiteit inzien van een bottom-up, gebruikersgedreven ontwikkeling.

Tegelijkertijd transformeren it-teams over de hele wereld hun datacenter-activiteiten (dit omvat zowel mensen als processen) en verschuiven infrastructuur-investeringen steeds vaker naar sterk geautomatiseerde oplossingen die zich richten op bedrijfsgerichte (in plaats van infrastructuurgerichte) beslissingen. Dit is dan ook het moment waarop organisaties in kaart moeten brengen welke applicaties, workloads en data-repositories zij waar hebben geplaatst in het hybride-cloudlandschap, dat nu zowel public als private on-premises resources omvat.

Gigantische taak

"Gebruikers werkten met wat ze kregen en kozen er alleen voor om te klagen als ze echt ruzie wilde"

Dit kan aanvoelen als een gigantische taak. Dus waar te beginnen?

  • Bereken de workload-lifecycle

De C-suite-teams van de meeste organisaties weten dat ze over bepaalde data beschikken en begrijpen dat ze een database gebruiken om deze data te beheren. Zij zullen ook op de hoogte zijn van een bepaald deel van de applicatiebasis van de organisatie, waarvan ze sommigen zelf zullen gebruiken in hun dagelijkse werkzaamheden. Wat deze hogere C-suite-managers waarschijnlijk niet weten, zijn de details van deze data-resources en applicaties. Nu beslissingen over cloudmigratie steeds belangrijker worden, moeten bedrijven het stadium en de aard onderzoeken van de applicatie- en data workload-lifecycle en de waarde die kan worden behaald door workloads naar de cloud te verplaatsen.

Er is niet één model voor de berekening van een workload-lifecycle, maar als dat wel het geval zou zijn, zou het een berekening zijn op basis van de kritieke waarde van een deel van de technologie, zijn plaats in de value chain, het aantal contactpunten met gebruikers, partners en klanten, plus of het past in de compliance-verantwoordelijkheden van het bedrijf.

Als bovenstaande factoren voortkomen uit bedrijfsvariabelen als validatiepunten, dan zal er ook een corresponderende set it-operations-variabelen zijn die de status van een workload-lifecycle van een applicatie helpen ‘beschrijven’. Deze factoren omvatten (maar zijn niet beperkt tot) het gebruik van het geheugen, het aantal data analytic-calls dat het maakt, de input/output (i/o)-vereisten en de hoeveelheid processorkracht die het nodig heeft.

  • Vasthouden of loslaten, niet rippen en vervangen

Uiteraard zijn sommige applicatie-workloads niet op een economisch haalbare en eenvoudige manier te migreren naar de cloud. Deze workloads zouden op bestaande platforms moeten blijven draaien of worden gemigreerd naar een geüpdatet traditionele infrastructuur, welke nu geleverd kan worden met on-premises cloud-implementaties. Andere applicatie-workloads zullen zich in een fase bevinden waarin zij beter buiten gebruik kunnen worden gesteld. Mogelijk vanwege de stopgezette ondersteuning van de oorspronkelijke leverancier of vanwege het feit dat er betere cloudgebaseerde alternatieven bestaan.

Of een workload nu wordt stopgezet of vervangen door een alternatief voor de publieke, private of hybride cloud, organisaties moeten alle beslissingen methodisch en zorgvuldig nemen op basis van een uitgebreid evaluatieproces, waarbij ieder ‘rip and replace’-initiatief voorkomen moet worden.

  • Zijn we er al?

Zodra de bovenstaande stappen zijn ondernomen en het bedrijf verder heeft geëvalueerd welke privacy- en security-factoren nodig zijn om te beoordelen welke workloads on-premises moeten blijven, welke geschikt zijn voor de publieke cloud en welke in de hybride wereld zijn te plaatsen, kunnen we vragen: zijn we er al?

Het antwoord in de altijd actieve, in wezen dynamische wereld van de cloud is vaak ‘ja, maar denk ook aan xyz’. Een andere belangrijke factor voor het slagen van cloud-initiatieven, isde bestaande cloud-vaardigheden binnen de workforce. Organisaties hebben cloud-migrated en cloud-native skills nodig om niet alleen applicatie- en data-workloads naar de cloud te migreren, maar ook om nieuwe cloudservices te bouwen en het totale clouddomein te exploiteren zodra deze opgestart en in beweging zijn.

Het niveau van cloud-vaardigheden waartoe een organisatie toegang heeft, bepaalt de mate waarin het allerlei soorten cloud resources, met name de publieke cloud, kan inzetten, benutten en uitbreiden. Voor organisaties met beperkte cloud-vaardigheden kan het zinvol zijn om te beginnen met het gebruik van cloudplatforms als een vorm van dataprotectie-target voor traditionele infrastructuur.

Blenders

Cloudmigratie kan als een soort cocktail worden gezien met verschillende ingrediënten (workloads), de mogelijkheid om shakers en blenders te gebruiken (migratie-voertuigen en -technieken), de verscheidenheid aan serveer-glazen (workloads, endpoints en gebruikersinterfaces) en de extra belofte van een kersje of een schijfje limoen (cloudversnellers, visualisatie-dashboards, etc.).

Cloud is een cocktail: wanneer je een weloverwogen benadering toepast, kun je een chaos voorkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben het vanuit een beheeroptiek eens met een analyse van het resource gebruik omdat een gebruikersgedreven aanpak zonder vorm van cost accounting leidt tot 'Rupsje Nooitgenoeg' waarin cowboys zoals Henri servers 'afschieten' zonder het residu van bijbehorende software images te wissen. Want één van de resources in de infrastructuur die nog altijd stilletjes geconsumeerd wordt is opslag welke ondertussen aanzienlijke kwalitatieve verschillen kent als we kijken naar zoiets als de prestatie. Inactieve images archiveren op 'VDI storage' is niet erg resource efficiënt terwijl je hierop uiteindelijk ook niet een back-up wilt bewaren.
De vraag bij een hybride-cloudcocktail is dan ook waar je wat bewaard want ‘ja, maar denk ook aan xyz’ gaat veelal om het informatiebeheer welke gerelateerd is aan het datamanagement. Er is zit tenslotte nog een aanzienlijk verschil tussen het (GDPR compliant) wissen van de data of het verwijderen van een server in de cloud. En niet alleen eindigen workload-lifecycles steeds vaker in één of meerdere files die nog lang bewaard worden maar ook is er nog de echo die lang blijft nagalmen in de back-up. Want de C-suite-teams van de meeste organisaties weten inderdaad dat ze over 'bepaalde' data beschikken maar meer dan 90% weet echter niks over die data omdat het classificeren nog altijd niet gedaan wordt.

Wat betreft een hybride-cloudcocktail heeft auteur het over de glazen, de mixers en blender maar vergeet hij de ingrediënten. Want ook de extra belofte van een kers of een stukje citroen wordt hierdoor bepaalt als we kijken naar de Bloody Mary van cost accounting in de cloud. Ik ben niet bekend met zoiets als Nutanix Data lens maar wel bekend met het fenomeen van data management - en de vele tools hierin - omdat een steeds grotere uitdaging hierin de exponentionele groei aan ongestructureerde data wordt. En een laissez-faire houding hierin aangaande een classificering van gegegevensverwerkingen die verplaatst worden zorgt voor snel stijgende 'complaince cost' als het om ‘ja, maar denk ook aan xyz’ in het informatiebeheer gaat.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-03T15:07:00.000Z Luc Costers


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.