Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zeg hallo tegen HaLow

Dit artikel delen:

Er is een nieuwe wifi-standaard op het toneel verschenen die speciaal is ontwikkeld om alle beloften van het internet of things (IoT) in te lossen. Met het oog op de groeiende vraag vanuit de branche naar een energiezuinige wifi-oplossing introduceert de Wifi Alliance de aanduiding Wifi HaLow voor draadloze producten op basis van IEEE 802.11ah-technologie.

Waar bestaande wifi-implementaties op 2,4 GHz en 5 GHz werken, gebruikt HaLow de ongelicenseerde frequentieband 900 MHz. Dit resulteert in een groter bereik en een laag energieverbruik. HaLow biedt ondersteuning voor diverse nieuwe energie-efficiënte toepassingen op het gebied van de ‘smart home’, ‘connected car’ en ‘smart city’ en in omgevingen in de digitale gezondheidszorg, productie-industrie en landbouw.

De oorsprong van Wifi HaLow
In 1965 deed de gevierde ingenieur Gordon E. Moore de beroemde uitspraak dat het aantal transistors op een geïntegreerd circuit ongeveer iedere twee jaar zal verdubbelen. Dit groeitempo bleef van kracht van 1975 tot circa 2012, toen Moore voorspelde dat dit vooruitgangstempo onvermijdelijk een verzadigingspunt zou bereiken. Intel bevestigde in 2015 dat deze trend in feite nog altijd voortduurt. Het tempo waarmee het aantal transistors verdubbelt, ligt nu tussen de twee en tweeënhalf jaar. Dat is nog altijd een flinke tijdspanne, hoe je het ook wendt of keert.

De technologie blijft zich in steeds hoger tempo ontwikkelen en uitbreiden. Nieuwe ideeën worden in ongekend korte tijd gerealiseerd. De recente aankondiging van HaLow is daar een perfect voorbeeld van. Deze nieuwe draadloze oplossing met een groot bereik breidt wifi uit naar de frequentieband van 900 MHz en “voorziet in de connectiviteit met een laag energieverbruik die nodig is voor toepassingen zoals sensors en wearables.”

Wanneer zal HaLow beschikbaar zijn?
De technologie achter de nieuwe standaard bevindt zich nog in de kinderschoenen. De meeste consumenten zullen nog enkele jaren op de eerste HaLow-producten moeten wachten. Maar het feit dat men bezig is met de ontwikkeling van deze technologie (en tal van andere nieuwe wifi-standaarden), onderstreept in ieder geval het groeiende belang van wifi als communicatiemiddel. De toepassing van HaLow zal organisaties die gebruikmaken van draadloze netwerken voor diverse nieuwe vragen en uitdagingen stellen. En niet alleen dat: de nieuwe standaard/technologie biedt ook nieuwe kansen voor spelers in de wifi-markt. Maar hoe zit het nu precies met de integratie van HaLow in infrastructuuroplossingen? Welke apparaten zullen met de grootste waarschijnlijkheid gebruikmaken van deze nieuwe technologie? Hoe eenvoudig zal het zijn om deze apparaten geschikt te maken voor de nieuwe standaard? Zal HaLow ertoe bijdragen dat wifi andere draadloze technologieën zoals Z-Wave, Zigbee of zelfs Bluetooth gaat vervangen?

De jaarlijkse Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas wordt vaak gebruikt als springplank voor de lancering van nieuwe apparatuur, en de editie van dit jaar was geen uitzondering. Op de volgende beurs in januari 2017 zouden er wel eens een paar bijzondere nieuwe producten kunnen worden onthuld die speciaal voor HaLow zijn ontwikkeld. Als we hier iets uit kunnen concluderen, dan is het wel dat de capaciteit en toepassingsmogelijkheden van wifi jaar na jaar blijven groeien.[1] Wifi Alliance, februari 2016, http://www.wifi.org/discover-wifi/wifi-halow#sthash.8Ya0KV1F.dpuf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Interessant artikel, er zijn nogal wat nieuwe mogelijke standaarden in omloop. Hoe verhoud HaLow zich tot LoRa?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-12T07:45:00.000Z Ramón Hemelrijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.