Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Het is allemaal agile wat de klok slaat

Computable Expert

Martijn Rademaker
Organisatieontwikkeling en verandermanagement, IONNIX. Expert van Computable voor de topics Management, Development en Infrastructuur.

Gaan jouw nekharen ook overeind staan wanneer het woord agile weer voorbijkomt? Heb je ook moeite met al die agile-labels en zie je het verschil niet tussen 'gewoon' analyse en agile analyse of 'old school' projectmanagement en agile projectmanagement? Het lijkt wel alsof je tegenwoordig alleen nog serieus wordt genomen als je agile bent.

Organisaties huren mij in als agile-coach. De markt vraagt en ik antwoord. De schoorsteen moet natuurlijk ook roken. En ik zou dan ook een betoog kunnen starten om al deze verschillen eens haarfijn uit te leggen want het valt best uit te leggen. Er is echt een verschil tussen 'gewoon' analyse en agile analyse en agile projectmanagement is iets ander dan 'old school' projectmanagement maar wees gerust, dat ga ik nu niet doen.

Het wordt gedragen alsof het een titel is. En dat terwijl Piet de Vries gisteren nog gewoon architect was. Wat is er de afgelopen nacht gebeurd, vraag je je dan af. Is Piet lid geworden van een sekte? Heeft ie het licht gezien? Of misschien net een opleiding afgerond? Nou nee, Piet past zijn titel aan omdat de markt vraagt om agile-architecten. En wanneer je jezelf dus niet zo labelt, dan gaan 'mensen' je aanstaren en vragen: 'Maar je bent toch wel agile?' En dat met een ondertoon alsof je anders in het jaar 1963 bent blijven hangen.

Waarom zijn labels belangrijk?

Lees de whitepaper

Hoe agile is de verzekeringsbranche? Een onderzoeksrapport.

En dan wel zo belangrijk dat de helft van de zichzelf respecterende beroepsbevolking zich inmiddels agile noemt en dit ook hardop uitspreek. Waarom benoemen we niet ook waarden als: integer, vooruitstrevend en proactief. Integer en vooruitstrevend architect de heer Piet de Vries, vreemd? Nou nee, het is precies de reden waarom ik agile-coach ben geworden. Vraag en aanbod. Het ontwikkelen van organisaties is wat ik ontzettend leuk vind. Alleen dat was vijf jaar geleden toen ik begon niet de vraag. De vraag was agile-coach. Niet alleen coach maar specifiek agile-coach. Dus om aan een opdracht te komen, moest ik mezelf agile-coach gaan noemen. Het is dat of thuis zitten en de hele dag van dit soort blogs schrijven.

Leidt jezelf agile noemen dan ook daadwerkelijk tot een verandering in gedrag? Juist dat is discutabel. Zeker in grote organisaties waar alles zo met elkaar verbonden is dat je niet ineens kan besluiten om volgens de agile-waarden te gaan leven. Dat zorgt voor nogal wat stress in je omgeving en niet te vergeten bij jezelf. Helemaal als je omgeving moeite heeft om te gaan met verandering.

Omgeving

Als je functioneel ontwerper bent en je team is afhankelijk van jouw ontwerp als uitgangspunt voor wat ze realiseren, dan verander je dat niet op woensdagmiddag om drie uur. Daar kost nogal wat tijd. Als je iets verder in de organisatie kijkt naar bijvoorbeeld de projectmanager, en je omgeving verwacht dat jij verantwoordelijk bent voor het eindresultaat en als je daar op wordt aangesproken, dan blijf je top-down sturen en is het moeilijk om los te laten en vertrouwen te geven.

Organisatieverandering is complex en om succesvol te zijn vereist dit verandering in de breedte. Een agile-label is nog te vaak een leeg begrip en dat zorgt voor nogal wat niet ingevulde verwachtingen en dus onbegrip bij de omgeving. Ik wil er voor pleiten om hiermee te stoppen maar ook ik ben afhankelijk van mijn omgeving. En als zij blijft vragen om agile-coaches, dan blijf ik mezelf gewoon zo in de markt zetten. Tenzij de vraag naar bijvoorbeeld agile-clowns ineens toeneemt, dan pas ik snel mijn cv aan. Zo agile ben ik dan weer wel. Wat ik heb geleerd, is dat je dit soort labels niet zo serieus moet nemen. Het is simpelweg een resultaat van weer een golf waarop je mee moet. Zolang organisaties dit soort bewegingen blind blijven volgen, zijn al die labels gewoon een fact of life.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Agile is zoo 2018

de hulpeloze organisatieontwikkeling, verandermanagement expert.

ervoor pleiten ermee te stoppen, maar klagen dat je afhankelijk bent van de omgeving.
"Het is simpelweg een resultaat van weer een golf waarop je mee moet. Zolang organisaties dit soort bewegingen blind blijven volgen, zijn al die labels gewoon een fact of life."

misschien is "er echt een verschil" tussen label en inhoud, maar dat gaat hij niet uitleggen.

Is de auteur nu de keizer of het jochie in "de nieuwe kleren" ?

Natuurlijk heeft auteur gelijk dat vaak alleen maar de vlag van de modderschuit wordt gewisseld met een label maar het punt is dat er wel bepaalde verwachtingen mee gewekt worden en deze vastleggen maakt een heel verschil in de uitkomsten. Oja, als de verwachtingen een vastgelegde belofte zijn dan moet je niet verrast zijn als de invulling hiervan alsnog via de rechter afgedwongen wordt. Ik weet het, agile manifesto stelt samenwerking boven contractonderhandelingen maar zoals de auteur al stelt moet de schoorsteen wel blijven roken want er zit een groot verschil tussen de resultaatverplichting en de inspanningsverplichting.

Dat slechts een aantal mensen binnen de organisatie zich het label 'Agile' aanmeten is een veeg teken aan de wand: dit gaat falen.
Agile, in welke vorm dan ook, staat of valt bij een holistische aanpak. Het hele bedrijf moet er echt achter staan. Niet alleen de IT afdeling, maar van boven naar beneden, bij wijze van spreken van CxO tot de magazijnmedewerker moet zich bewust worden van een andere aanpak. Niet eerst lang nadenken, daarna eisen dat er een FO wordt opgesteld die dan eerst tot TO moet worden getransformeerd voordat het over de schutting naar IT wordt gegooid en dan klagen dat die ITers ondanks Agile maar niet tot snelle, juiste en goedkope oplossingen komen "want dat wordt toch beloofd door Agile?!".

In een goede Agile omgeving is er geen ruimte voor kleine koninkrijkjes waar een manager als vanouds de scepter wil blijven zwaaien en geen enkele wijziging toelaat zondar dat hij/zij daar zijn/haar plasje over gedaan heeft.

Dit echter /moet/ worden voorafgegaan door een oprechte onderzoek of Agile wel past bij de organisatie en haar producten en/of diensten. Niets is zo fnuikend voor de werknemers van een bedrijf om elke 4 jaar weer een project te zien opstarten (en mislukken) van weer een andere managementfilosofie. Pas als iedereen erachter staat en daadwerkelijk meedoet (ja, ik kijk naar jullie hoger en middenmanagementlagen) heb je een grote kans van slagen van Agile (maar ook van andere management-filosofiën).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-18T11:48:00.000Z Martijn Rademaker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.