Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Op tijd klaar voor de toekomst

Dit artikel delen:

Computable Expert

Ronald Ravel
Country Manager Benelux en B2B Director voor Centraal- en Zuidoost-Europa, Turkije, Israël en de Benelux, dynabook Europe BNLX. Expert van Computable voor de topics Management, Mobility en Beheer.

Recent Europees onderzoek wijst uit dat senior it-beslissers verwachten dat tablets in de toekomst de meestgebruikte devices op de werkvloer zullen zijn. Niet verwonderlijk: omdat medewerkers in de huidige ‘connected’ wereld graag op afstand willen kunnen werken, zijn ze geneigd nieuwe producten en diensten die dit mogelijk maken direct in hun armen te sluiten.

Eén op de drie senior it-beslissers is volgens dit door mijn werkgever uitgezette onderzoek voorts van mening dat de belangrijkste uitdaging waar hun beroepsgroep voor staat, gezien de sterke toename van devices, het beheer van software-upgrades is. In Duitsland is 39 procent van hen deze mening toegedaan, tegen 23 procent in Frankrijk en 36 procent in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast blijven zij zich inspannen om medewerkers toegang te bieden tot alles wat ze nodig hebben om efficiënt te kunnen werken, waar ze zich ook bevinden en welke device ze ook gebruiken.

Digitale transformatie

De wens van medewerkers om op afstand te kunnen werken, brengt wel beveiligingsrisico’s met zich mee. Immers, als zij niet kunnen beschikken over de devices, oplossingen en documenten die ze nodig hebben, blijken ze soms hun heil bij ongeoorloofde middelen te zoeken: 84 procent van de organisaties, verspreid over heel Europa, liet weten dat het in de praktijk vaak voorkomt dat medewerkers it-systemen en -oplossingen gebruiken die formeel niet goedgekeurd zijn door hun bedrijf. Bijna 41 procent van de geënquêteerde ondernemingen in Duitsland gaf hier voorbeelden van, oplopend tot 52 procent in het Verenigd Koninkrijk.

Alle reden dus om het investeren in tools voor apparaat- en softwarebeheer te stimuleren. Want wie niet meegaat met de digitale transformatie kan niet alleen de productiviteit van zijn bedrijf schaden, maar laat ook de kans liggen om toptalent te werven dat misschien meer vertrouwen in technologie heeft.

Maximale flexibiliteit

Forrester (‘The global tech market outlook for 2016 to 2017’. Forrester, januari 2016) verwacht dat de it-uitgaven in 2016 zullen stijgen tot 2,9 biljoen dollar doordat ondernemingen in nieuwe technologieën investeren om de stroom aan devices die mobiel werken mogelijk maken in bedwang te houden. Met dit gegeven in het achterhoofd zouden it-managers, om de concurrentie voor te blijven, eens naar zakelijke cloudservices moeten kijken, aangezien deze het beheer van de gegevens, documenten en applicaties die medewerkers op hun devices gebruiken vereenvoudigen.

Door cloud computing te implementeren, kunnen bedrijven gebruikmaken van it on demand, wat hen in staat stelt hun computerbehoeften naar boven of naar beneden bij te stellen, al naar gelang de groei van hun organisatie. Dit biedt ondernemingen maximale flexibiliteit, zonder dat zij zich bezig hoeven te houden met het op traditionele wijze runnen van it-systemen door een datacenter te beheren.

Misbruik door hackers

De overstap op cloud computing zorgt er tevens voor dat het bewaren en beheren van bedrijfsgegevens volledig onder supervisie van het bedrijf plaatsvinden. Dit voorkomt dat medewerkers minder veilige cloudoplossingen voor consumenten gaan gebruiken, bijvoorbeeld om vanaf hun eigen device een opdracht af te ronden. Zo komt het voor dat medewerkers vertrouwelijke bedrijfsbestanden naar hun privé-cloudaccounts uploaden om er thuis verder aan te werken, deze bestanden vervolgens met een onveilig wachtwoord opslaan en op die manier gevoelige informatie aan misbruik door hackers blootstellen.

It-managers kunnen de uitgaven voor cloud computing tegenover hun directie rechtvaardigen door erop te wijzen dat ze zo in staat zijn mobiel werken te faciliteren, waardoor het eenvoudiger en efficiënter voor medewerkers wordt om vanaf alle mogelijke devices en alle mogelijke locaties bedrijfsdocumenten te benaderen.

Optimale schaalbaarheid

Een ander bijkomend voordeel van cloudtechnologie is de optimale schaalbaarheid. Deze kan helpen bedrijven over de streep te trekken die voor de beslissing staan of ze diensten moeten uitbesteden of interne servers moeten inrichten om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Nu de diversiteit aan devices waar medewerkers gebruik van maken sterk toeneemt, evenals de behoefte aan opslagruimte en applicaties, wordt de cloud met rasse schreden de aantrekkelijkste lange-termijnoplossing voor apparaatbeheer. Bedrijven investeren op dit moment nog maar mondjesmaat in de cloud. Door deze investeringen op te schroeven zouden zij ervoor kunnen zorgen dat zij en hun werknemers op tijd klaar zijn voor de toekomst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Aardig artikel waar het doel natuurlijk wel te verdedigen is. IT anywhere. Ik ben wat dit betreft wel een voorstander van het concept overal te kunnen werken, iets wat allerminst nieuw is want dergelijke werkplekken ken ik al sinds 1997/98.

Waar ik overigen me tegen blijf kanten is het geroep over 'cloud'. Cloud is wat mij betreft niet meer dan het plaatje van het wolkje wat ik sinds begin tijde ken namelijk de illustratie voor internet. Cloud zoals veel professionals het commercieel gebruiken maakt het alleen maar diverser en je weet wat er met 'IT divers' gebeurd, opmaat voor heel veel hele hoge rekeningen.

In de allereerste aanleg is wat mij betreft IT ICT daar helemaal niet voor bedoeld. Het is namelijk een vehikel die besparingen moet bewerkstelligen, niet rekeningen genereren. En dat is nu precies wat je doet als je maar blijft roepen cloud en/of byod. Je denkt aan de ene kant te besparen door geen hardware te hoeven aanschaffen, iedereen komt jolig met eigen materiaal op de proppen maar vervolgens heb je meteen een security gat en moet je tal van maatregelen gaan nemen de beveiliging op te schroeven.

Voor de commerciele geesten hier, denk eens aan keten consequenties als het dan toch tenslotte fout gaat, iets wat je eenvoudig had moeten kunnen voorkomen en als laatste, voor je zelf er eindelijk erg in hebt dat het al een tijd fout aan het gaan is. Een hacker komt je namelijk in de regel niet zo snel vertellen dat hij bij je binnen zit.

Rechtvaardiging van uitgaven op dit vlak....
Nog vrij regelmatig zie ik mensen bleek wegtrekken wanneer er tijdens seminars een eenvoudige opsomming van kosten door schade veroorzaakt, worden gegeven. Dus we hebben het hier over schade en kosten die gewoon kunnen worden vermeden.

Kan er dan plots niet meer van 'anywhere' worden gewerkt? Jazeker wel, op de al lang bestaande manier. Nog steeds.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-31T15:12:00.000Z Ronald Ravel
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.