Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

No Connectivity, No Cloud (1)

Connectivity is mission critical geworden. Hoe is dat zo gekomen en waar gaat het naar toe? Een ding is zeker: alles wijst naar de cloud. Het belang van goede verbindingen neemt nog verder toe. Dit is het eerste deel in een serie blogs over het groeiende belang van connectivity.

Om de rol te begrijpen van connectivity in het huidige succes van cloud computing, is het nodig om de ontwikkeling van it, zakendoen en maatschappij te bekijken.

Een van die belangrijke ontwikkelingen is de val van de Berlijnse Muur geweest, gevolgd door het opbreken van de Sovjet-Unie. De wereld werd minder gevaarlijk. Grote delen van de aardbol werden beter toegankelijk. Opeens kwamen nieuwe markten braak te liggen. Markten met een goed opgeleide bevolking maar met grote materiële tekorten. Het Westerse bedrijfsleven heeft zich met verve gestort op de businesskansen die plotsklaps ontstonden. De behoefte aan, en noodzaak tot, globale communicatie deed zich voelen. Het wegvallen van het ijzeren gordijn heeft de globalisering een sterke impuls gegeven.

Een andere katalysator was de liberalisering van de telecommarkt in de tweede helft van de jaren negentig van de vorige eeuw. De staatsmonopolies van de Europese PTT’s werden opgeheven. In de VS werd AT&T gedwongen zich op te splitsen. Dit leidde tot vele nieuwe toetreders en tal van innovaties. Nieuwe bedrijven schoten de logge, ambtelijke PTT’s aan alle kanten voorbij. De doorlooptijd van nieuwe aansluitingen werd teruggebracht tot dagen in plaats van maanden, vanaf aanvraag tot ingebruikstelling. De mobiele telefoon begon aan zijn opmars.

Een derde, met het voorgaande samenhangende, mijlpaal was de publieke introductie van internet halverwege de jaren negentig. Opeens kon iedereen e-mailen en zich op het web presenteren. En dat gebeurde ook. Alles zou web-based, web-centric of web-native gaan worden.

Volgende blog: ASP kwam te vroeg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-08T14:42:00.000Z Rutger Bevaart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.