Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Risicobeheer in de multi-cloud

Dit artikel delen:

Computable Expert

Filip Verloy
Field CTO EMEA, Rubrik. Expert van Computable voor de topics Business Analytics, Datamanagement en Security.

Inmiddels is vrijwel elke onderneming bezig met het uitvoeren van zijn digitale transformatiestrategie om concurrentievoordeel te behouden en de ‘agility’ te vergroten. Een gevolg is dat moderne cio’s zich niet alleen meer bezig houden met het bouwen van een effectieve infrastructuur, maar ook van cruciaal belang zijn voor het realiseren van belangrijke zakelijke doelstellingen.

Cio's moeten de cloud benutten voor projecten die zakelijke functionaliteiten leveren, zoals web-commerce, selfservice voor klanten of de automatisering van de toeleveringsketen, terwijl ze tegelijkertijd de kosten laag moeten houden en zich moeten richten op grotere organisatiedoelen.

De cloud is onmisbaar geworden voor het snel opleveren van deze kritieke functionaliteiten. In combinatie met het steeds populairdere NoOps-model, stelt de cloud developers in staat gebruik te maken van api's en de complexiteit van het beheer van de kerninfrastructuur te abstraheren. Zo kunnen zij zich meer richten op de zakelijke doelstellingen van de organisatie.

Hoewel de cloud verschillende voordelen heeft, zorgt het ook voor specifieke uitdagingen. Of het nu gaat om legacy-applicaties die te duur zijn om te verhuizen, wettelijke vereisten, of het probleem van vendor lock-in, voor de meeste bedrijven is het moeilijk om op slechts één cloudprovider te vertrouwen. Hierdoor kan data steeds meer gefragmenteerd raken, waardoor er meer risico ontstaat voor verschillende omgevingen in een infrastructuur, wat beheren moeilijk maakt. Het is aan de cio om maatregelen te treffen die de beschikbaarheid en beveiliging van de gegevens waarborgen, ongeacht waar die gegevens zich bevinden.

Maar besteden we wel voldoende aandacht aan het risicobeheer in de nieuwe multi-cloudwereld? Noodherstel en compliance zijn cruciale onderdelen van de bedrijfscontinuïteit en ik ben van mening dat dit prioriteiten zijn voor elke digitale transformatie, naast het faciliteren van nieuwe zakelijke functionaliteiten.

Snel herstel

De tactieken die we in het verleden gebruikten, werken niet langer in dit nieuwe landschap, dus managers moeten vanaf het begin zorgen dat hun gegevens die on-premises en in de cloud staan, snel kunnen worden hersteld en beheerd bij een storing of een ramp. Wanneer je dit in een gefragmenteerde omgeving moet doen, dan is dat allesbehalve eenvoudig, vooral voor organisaties die op verschillende tools vertrouwen en een eenvoudig, globaal overzicht over hun gehele infrastructuur missen.

Gelukkig zijn er oplossingen die de grootste uitdagingen op het gebied van gegevensbescherming in het multi-cloud-tijdperk het hoofd kunnen bieden. Er zijn bijvoorbeeld uitgebreide mogelijkheden en functionaliteiten die naadloze back-up en noodherstel mogelijk maken, om de downtime te minimaliseren. Eerder dit jaar werd ons eigen dr-plan op de proef gesteld toen we een hapering ondervonden tijdens onze productreleasecyclus. we hebben het probleem echter snel opgelost Ik kan goed slapen als ik weet dat onze essentiële bedrijfsgegevens altijd veilig en toegankelijk zijn, zelfs bij de grootste rampen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-02T13:20:00.000Z Filip Verloy


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.