Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Goede versleuteling is hardwarematige versleuteling

Dit artikel delen:

Computable Expert

Niels Burnet
Business Development Manager, Kingston Technology. Expert van Computable voor de topics Datacenters, Security en Digital Workplace.

Uit een recent onderzoek blijkt dat wereldwijd weinig burgers erop vertrouwen dat organisaties op een veilige manier met hun persoonsgegevens omgaan. Slechts iets meer dan een derde van de onderzochte groep vertrouwt zorgaanbieders. De vraag is hoe de zorg (maar ook andere sectoren) met de bescherming van persoonsgegevens omgaan en wat ze moeten doen om het beveiligingsniveau te verbeteren.

Genoemde studie geeft eens te meer aan dat het van groot belang is om persoonsgegevens te allen tijde te beschermen. Daarom bestaat er een wet- en regelgeving die moet voorkomen dat patiëntgegevens op straat belanden. In Nederland en België is sinds 2018 de AVG/GDPR van kracht die erover waakt dat organisaties op een zorgvuldige en veilige manier persoonsgegevens verwerken. In het kader van deze verordening moeten patiënten voor het verwerken van hun persoonlijke gegevens toestemming aan zorgorganisaties geven. 
 

Menselijke fouten

"Datalekken zijn dus niet alleen een van de grootste digitale dreigingen in de financiële sector, maar ook in de zorg"

Ten aanzien van de beveiliging geldt er binnen de AVG/GDPR een verantwoordingsplicht. Dit betekent dat zorgorganisaties technische en organisatorische maatregelen moeten treffen om de persoonsgegevens van de patiënten te beveiligen. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om méér persoonsgegevens te verwerken dan strikt noodzakelijk is, de persoonsgegevens mogen niet langer bewaard worden dan nodig en een zorgorganisatie moet van elke individuele medewerker bijhouden als deze een patiëntendossier bekijkt. Verder is het belangrijk om te bepalen welke medewerkers toegang mogen hebben tot bepaalde (gevoelige) persoonsgegevens. Medewerkers die geen behandelrelatie met een patiënt hebben, mogen het medisch dossier van deze persoon niet inzien. 

Datalekken zijn dus niet alleen een van de grootste digitale dreigingen in de financiële sector, maar ook in de zorg. De meeste datalekken worden veroorzaakt door menselijke fouten, bijvoorbeeld een onbeveiligde usb-stick of dito laptop te laten slingeren. Ook kan het gaan om ongeoorloofde toegang van medewerkers tot bepaalde systemen en databronnen. Datalekken kunnen verder worden veroorzaakt door externe actoren. Het gaat bijvoorbeeld om datalekken veroorzaakt door het stelen of raden van wachtwoorden door hackers of het verleiden van gebruikers om kwaadaardige software (malware) op te starten. Bij dit type datalekken kan de impact groot zijn, omdat kwaadwillenden dan toegang krijgen tot een grote hoeveelheid vertrouwelijke data. veertig procent van de zorginstellingen kreeg al eens te maken met diefstal van apparaten of papier en bij 65 procent werd papier of hardware ontvreemd, bleek uit onderzoek van Z-Cert. Dat is veel, en daar moet dringend verandering in komen.

Hardwarematige encryptie

Een manier om een hoog beveiligingsniveau te realiseren en datalekken te voorkomen is de toepassing van encryptie, die zowel hard- als softwarematig kan zijn. USB-sticks die werken met een softwarematige versleuteling zijn anders ontworpen en daardoor kwetsbaarder voor aanvallen. De versleuteling vindt niet plaats in de usb-stick. Dit type opslagmedium gebruikt computerbronnen en andere programma's van gebruikers die kwaadaardig kunnen zijn. Een softwareprogramma op de computer versleutelt eerst de gegevens die daarna op de usb-drive worden opgeslagen. Om de gegevens weer leesbaar te maken is een softwareprogramma nodig voor de ontsleuteling. 

Een hardwarematige encryptie van gegevensbeveiliging is de meest effectieve manier om ongeoorloofde toegang tot privégegevens uit de gezondheidszorg te voorkomen. Versleutelde usb-drives zijn een uitstekende, eenvoudig te gebruiken oplossing om persoonlijke gegevens te beschermen tegen dataverlies bij verplaatsing. Dit komt omdat ze zeer strikte industrienormen volgen. Ze vereisen geen software op de hostcomputer om te functioneren. Dit betekent dat ze compatibel zijn op alle platforms, ongeacht het besturingssysteem van de computer, laptop of tablet. Dat is een groot voordeel voor wie werkt in een omgeving met gemengde besturingssystemen en apparaten. Hardwarematige encryptie voorkomt ook andere softwarekwetsbaarheden, zoals sniffing, brute force en geheugen-hashaanvallen. Zorginstellingen moeten zich daarom beter bewust zijn van deze mogelijkheid.

Versleuteling in de zorg

"Idealiter kiezen zorginstellingen daarom voor opslagmedia met hardwarematige encryptie"

Het is noodzakelijk om zo'n programma voor softwarematige versleuteling voortdurend te updaten om beveiligd te zijn tegen de nieuwe manieren om de data te ontsleutelen. Dat updaten is in de praktijk lastig voor medewerkers die op afstand werken. Die moeten namelijk voortdurend updates voor de software en drivers installeren en gebruiken. Dat gebeurt vaak niet, waardoor er onaanvaardbare risico's ontstaan. Een softwarematige oplossing voor encryptie lijkt voordelig maar doordat er hierdoor vaak datalekken ontstaan, is het alsnog een dure oplossing als blijkt dat er hierdoor bedrijfsgegevens op straat belanden. 

Idealiter kiezen zorginstellingen daarom voor opslagmedia met hardwarematige encryptie. Zo bestaan er usb-drives met een robuustere en betrouwbaardere gegevensbescherming. Tot slot zijn ze gebruiksvriendelijk, zonder afbreuk te doen aan de strenge militaire encryptie die de gegevens beschermt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-30T15:41:00.000Z Niels Burnet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.