Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Helikoptervlucht door menselijk lichaam… dankzij gamingsector

Dit artikel delen:
Ziekenhuis dokter mri scan onderzoek

Iedere praktiserend medicus zal het herkennen: tijdens de opleiding kan het de nodige tijd kosten om in je eigen hoofd de slag te maken van het tweedimensionale beeld van een scan naar het driedimensionale beeld dat de werkelijkheid van de patiënt weergeeft. Dat is vaak een flinke leercurve, waar nu een heel praktische en innovatieve oplossing voor is, die we te danken hebben aan de gamingsector.

De Eindhovense start-up VPI slaagde erin om bestaande ct- en mri-beelden om te zetten naar hoogwaardige 3D-volumemodellen. Een arts kan vervolgens door dit driedimensionale model heen vliegen, details visualiseren en sneller en makkelijker tot een diagnose komen. Het enige wat een arts nodig heeft, is een 3D-monitor of televisie en een 3D-bril. Deze technologie wordt al in verschillende Nederlandse en buitenlandse ziekenhuizen met veel succes gebruikt.

Surgical confidence

Deze technologie heeft verschillende belangrijke voordelen. Zoals hierboven al genoemd, kom je sneller en eenvoudiger tot een goede analyse van de actuele situatie van de patiënt. Dat kan in belangrijke mate bijdragen aan ‘surgical confidence’. Dat is zeker bij complexe operaties een enorm voordeel. De technologie van VPI Reveal wordt bijvoorbeeld door chirurgen met uiteenlopende aandachtsgebieden gebruikt om operatieplannen te maken en die na afloop te evalueren. Zij zijn enthousiast over de mogelijkheden.

Patiëntbetrokkenheid

Een tweede belangrijk voordeel is, dat je met deze techniek de patiëntbetrokkenheid kunt vergroten. Het lezen van traditionele ct- of mri-scans vergt de nodige ervaring. Dat is bij deze 3D-beeldtechniek niet nodig. Je kunt de patiënt heel goed laten zien wat er aan de hand is in zijn of haar lichaam. Dat zal vooral een jongere generatie aanspreken, die zelf is opgegroeid in een sterke beeldcultuur.

Inzet van cloudtechnologie

"Deze beeldtechniek opent ook nieuwe wegen om meer te doen met data"

Deze innovatieve en inmiddels bewezen beeldtechniek opent ook nieuwe wegen om meer te doen met data. Op dit moment is het gebruik van de techniek nog afhankelijk van in het ziekenhuis geïnstalleerde software en 3D-apparatuur. Doel is om daar verandering in te brengen door gebruik te maken van cloudtechnologie van Microsoft Azure. Het Hilversumse bedrijf Xpirit is hiermee bezig.

Deze vervolgstap levert verschillende nieuwe mogelijkheden op. In de eerste plaats biedt cloudtechnologie ongelimiteerde opslagmogelijkheden. Een belangrijk aspect bij beeldtechnologie die immers veel opslagcapaciteit vereist. In de tweede plaats opent dit nieuwe mogelijkheden om door middel van self-learning en deep-learning meer inzicht te krijgen in beelden. Deze leertechnieken zijn voorbeelden van kunstmatige intelligentie, waarbij grote hoeveelheden beelden met behulp van algoritmes te analyseren zijn. Zo kun je heel snel patronen ontdekken in beelden, wat weer kan bijdragen aan een betere diagnose en een beter behandelplan.

Snellere softwaredistributie

Cloudtechnologie opent tenslotte de mogelijkheid om de 3D-software sneller en eenvoudiger te distribueren onder ziekenhuizen en klinieken. Men hoeft de software niet bij elke instelling apart te installeren, maar kunt deze via het internet beschikbaar stellen. Dat zal de drempel om het in de medische praktijk te gebruiken, verlagen en zo de acceptatie sterk versnellen.

Zorg & ICT

Jan Heyligers is vaatchirurg in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Hij verzorgt tijdens de beurs Zorg & ICT een presentatie over het gebruik van 3D-technologie in de chirurgische praktijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-26T13:19:00.000Z Jan Heyligers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.