Spoelstra Spreekt: Niet bij elkaar

Jacob Spoelstra

Het stond er echt. Ik heb het drie keer moeten lezen, maar de kop van een nieuwsbericht op dit medium was echt ‘Raad van State ontvouwt visie op digitalisering’. Dit klinkt als ‘Angela Merkel lanceert nieuwe hitsingle’ of ‘Voorzitter LTO Nederland opent veganistisch fusion restaurant’.

Sommige dingen horen niet bij elkaar. Zo zul je ‘Frank de Boer’ en ‘Coach van het Jaar’ niet snel in één zin tegenkomen. En ‘Raad van State’ in combinatie met ‘digitalisering’ is daar ook één van. Maar het stond er wel. En de intentie om iets met ict te doen is natuurlijk aan te prijzen.

Vlogje

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

De visie van de Raad van State op digitalisering is kort samengevat dat ict zeer handig is maar ook een hoop ellende teweeg kan brengen. Dit staat er natuurlijk niet letterlijk maar is opgeschreven door iemand die nog heeft meegewerkt aan de eerste versie van de Staten Bijbel, dus het staat er iets ingewikkelder. Ze hadden in plaats van een 140 pagina’s tellende visie natuurlijk ook even een vlogje kunnen maken.

Het boekwerk, tenminste ik neem aan dat iemand het even heeft geprint en er een ringbandje doorheen heeft gedaan, is gisteren aangeboden aan de Tweede kamer. Deze heeft het met veel enthousiasme aangenomen en vervolgens zorgvuldig in de la gelegd, bovenop het rapport over hoe de registraties van vaccinaties verbeterd kunnen worden.

Windows 7

Nog een extra aandachtspunt in de visie op digitalisering van de Raad van State was het puntje privacy. Nou, de privacy van het rapport is in ieder geval gewaarborgd, want de kans dat er iets mee wordt gedaan is net zo groot als de kans dat Frank de Boer ooit weer eens bondscoach wordt.

Ik las tevens op deze website dat één op de tien pc’s nog steeds draait op Windows 7. Drie keer raden wie er achter deze pc’s zitten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Erg vermakelijk!
Spot on!

De visie gaat om the good, the bad and the ugly van algoritmische besluitvorming omdat er teveel vooringenomenheid in blijkt te zitten. En hoewel de zes aanbevelingen enigszins een open deur zijn zitten er ook gezichtspunten in die interessant zijn aangaande de modus operandi van de overheid, ik lees dit soort rapporten namelijk algoritmisch door te zoeken op belangrijke woorden zoals verantwoording, uitlegbaarheid en transparantie. Kernwoorden die een betekenis hebben in onze democratische rechtsstaat waar de wetgevende, uitvoerende en rechtgevende machten gescheiden zijn.

Het 134 pagina's tellende rapport is dan ook vooral een advies, een van de taken van de Raad van State. Uiteraard kan dat advies terzijde gelegd worden maar een dualistische bestuursstijl van besturen en toezichthouden gaat om de geloofwaardigheid van de overheid. Ik heb nooit in Frank de Boer als coach geloofd maar zag in hem wel de genezer van de oranjekoorts want elk nadeel heb zijn voordeel. Hetzelfde geldt voor Windows 7, uiteindelijk nog gewoon tot 10 oktober 2023 ondersteund via Extended Security Updates omdat legacy zich moeilijk laat vervangen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-30T10:46:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.