De kijk van Van Eijk: Overbodige functies

Dit artikel delen:
Peter van Eijk

Beheerders zijn eigenlijk niet nodig, maar vooral lastig. Dat is althans de mening van veel ontwikkelaars. Maar zijn die eigenlijk wel zo nodig?

De ontwikkelaars zouden lang zoveel tijd niet nodig hebben voor hun projecten en implementaties als er niet voortdurend een beheerder voor ging liggen, of veel tijd aan moest besteden. Een stuk software installeren is toch niet zo moeilijk? Hup, cd-tje er in en spelen maar. Trouwens, ik wacht nu al twee maanden op mijn testomgeving, ik hou het niet meer uit op mijn laptop. Het is toch niet te begrijpen, het zou toch juist allemaal automatisch moeten gaan?

Kortom, zonder al die beheerders zouden veel ontwikkelaars overbodig zijn. Ontwikkelaars zijn eigenlijk niet nodig, maar vooral lastig. Dat is althans de mening van veel beheerders. Heb je eindelijk de infrastructuur een beetje gestabiliseerd, komt er weer iemand de boel overhoop halen. Hebben we eindelijk onze diensten beschreven, zodat we wat kunnen beloven en het kunnen waarmaken, wordt er weer wat nieuws naar binnen gereden. Voortdurend ben je bezig te dweilen, omdat er weer iemand een nieuwe kraan open heeft gezet. Het is toch niet te begrijpen, ze zouden juist blij moeten zijn dat alles eindelijk werkt.
Kortom, zonder al die ontwikkelaars zouden veel beheerders overbodig zijn.

It-architectuur dient de balans te bewaken tussen projecten en beheer, onder andere. Daar gaat iedereen beter van werken. Het gaat mis als ontwikkelaars infrastructuur veronderstellen die er niet is, zoals nieuwe versies van besturingssystemen, of adresgidsen. Het gaat mis als componenten het ontwikkelproject in worden getrokken die eigenlijk door beheer als infrastructuur geleverd zouden moeten worden, zoals het uitdelen van netwerkadressen, of adresgidsen.

Als projecten teveel macht hebben wordt de infrastructuur een puinhoop. Als beheerders teveel macht hebben komt er weinig vernieuwing. Maar ja, als it-architecten teveel macht hebben gaan ze lastige en onwerkbare regeltjes uitvaardigen. Eigenlijk ook overbodig.

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (http://www.digitalinfrastructures.nl/)
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En was de computer niet uitgevonden, dan waren we allemaal overbodig...

Waar iedereen (beheerder, programmeur of architect) aan moet denken is dat we altijd een gezamelijk doel hebben : het bedienen van de gebruiker in zijn IT behoeftes.

Samen moet er dus gekeken worden wat het beste is voor de gebruiker. Echter wordt dit nog wel eens vergeten in de 'eilandjespolitiek' die binnen sommige ict-afdelingen gevoerd wordt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-05T11:18:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.