Spoelstra spreekt: ICT-rustdag

Jacob Spoelstra

Afgelopen zomer mocht ik weer eens optreden op camping De Betteld. Camping De Betteld is een christelijke camping en de eigenaar verzekerde mij dat op deze camping de zondag nog een rustdag is. Waarop ik lachend zei: 'Mooi dat je ook in je vakantie nog een momentje van rust hebt'.

Maar ik ben het wel met de campingeigenaar eens. Zo ben ik ook fel tegen koopzondagen en niet alleen om mijn christelijke achtergrond. Ik denk dat een 24-uurs economie slecht is voor de mens en dan met name voor ict'ers.

'Leuk Jacob', hoor ik u zeggen, 'maar laat ons lekker op zondag winkelen, want ik heb niks beters te doen'. Maar dan zeg ik: u beseft niet dat u als ict'er uw weekend kwijt gaat raken. Voorbeeldje: mijn vrouw is politieagent en omdat u zo nodig op zondag moet winkelen, wordt zij extra ingezet op de zondag. Daar gaat ons weekend!

Maar ook uw weekend zal er aangaan. De winkels zijn de eersten die open gaan, dan volgen de banken, corporaties, het gemeentehuis en vult u zelf maar aan. En ze hebben allemaal ict en dat moet u ondersteunen, dus ook u bent uw weekend kwijt. De websites van deze organisaties waren sowieso al op zondag open.

We willen altijd maar doorgaan. Dat is niet goed voor u. U heeft het al zo druk. Vooral ict'ers hebben moeite om even in de slaapstand te gaan. Ze checken hun e-mail op vakantie, vinden het lastig om hun mobiele telefoon uit te zetten tijdens een vergadering en twitteren tot diep in de nacht.

Dus ik stel voor om één keer per week de stekker er uit te trekken, met uitzondering van het ziekenhuis natuurlijk, alhoewel het wel een mooie oplossing voor de vergrijzing zou zijn.
Eén keer per week geen ict, geen computer, geen internet, telefoon, e-mail, sms of twitter. En op maandagochtend doen we de stekker er weer in. Die opstartproblemen nemen we elke maandagochtend dan maar voor lief.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een nobel streven maar waarschijnlijk onhaalbaar door de economische impact als we de detailhandel moeten geloven. Maar laten we het inderdaad niet gekker maken dan het nu al is!

Helemaal mee eens!

Eten, drinken en kleding kunnen ook gewoon op andere dagen in de week of 's avonds worden gekocht. Met onze verwende werkweken blijft er genoeg tijd over om op andere momenten te shoppen. Laten we de zondag in ere houden waar wij als mens ook behoefte aan hebben en het elkaar niet moeilijker maken; rustdag.

Winkelpersoneel krijgt over het algemeen geen 200% vergoeding voor werken op zondag. Overige bedrijfstakken wel. Dus dat er meer bedrijven op zondag open gaan lijkt me nog niet zo gauw aan de orde.

Die Mike, het toppunt van egoisme. Dat het winkelaanbod verschraalt omdat ook hier alleen de grotere bedijven kunnen overleven is pech voor ons allemaal. En ook het winkelpersoneel heeft recht op vrije tijd zonder sociale druk om elk moment van de dag beschikbaar te zijn voor het werk anders kunnen ze vertrekken.

Spoelstra zeurt.
Al zolang ik weet zijn de winkels op zaterdag open. Welke beroepstakken zijn daar de laatste halve eeuw aan toegevoegd?
Er is ook de angst dat we straks 's nachts moeten gaan werken i.v.m. het toenemende aantal files, want dat doen de vrachtwagenchauffeurs inmiddels ook.
Ach, wat zeur ik....

Dus ook niet meer naar het pretpark, het zwembad, het pannenkoekenhuisje of de dierentuin. Niet naar het restaurant de kroeg, het theater of de bios. Ook geen internet, televisie of telefoon want de provider heeft vrij. Iedereen binnenblijven want geen blauw op straat. Bezinepompen dicht en de wegenwacht thuis, dus als je toch op weg gaat en pech hebt blijf je staan. En natuurlijk ook de kerkdeur dicht want een dominee die op zondag werkt geeft het verkeerde voorbeeld.
Gaat niet lukken.
Weet je wat? We schaffen het weekend gewoon af. We spreiden het werk over 7 dagen en iedereen bepaalt zelf op welke van die 7 dagen hij of zij wil werken. Scheelt flink in de files en je kunt lekker rustig winkelen op je vrije donderdag. Wel eerst even naar de kerk natuurlijk.

Roerend mee eens. Laten we dankbaar zijn dat we nog ??n dag in de week hebben dat we ons kunnen bezinnen op andere dingen van dit leven dan werken. Uit ervaring weet ik dat het als ICT'er mogelijk is om ??n dag per week rust te hebben. Dit houdt wel in dat het mogelijk is om op andere dagen eens 's nachts te moeten werken.

Maar hoe lang we dit voorrecht nog kunnen behouden...

Goed initiatief Jacob! Ik zou eraan willen toevoegen:

Maximaal 9 uur ict per werkdag met verplichte rustpauzes tussendoor. Operating systems die - om de 2 uur max. - automatisch alle openstaande bestanden opslaan, en gebruikte applicaties afsluiten en je geheel automatisch uitloggen.

Gevolgd door een account-lockout van 15 minuten, zodat je gedwongen word - door je eigen computer - om regelmatig een pauze te nemen ;-) Das wel zo gezond en erg ergonomisch!

Computers zijn - by design - eigenlijk ondingen die geen enkele grens hebben en de mens erachter de mogelijkheid geven om als maar door en door te gaan. Rete ongezond zo'n apparaat. De mooiste knop op mijn computer_device is ook de [aan/uit] knop in de stand [uit]. Click.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-30T15:06:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.