Spoelstra spreekt: Windows niks

Jacob Spoelstra

Niemand geeft zomaar iets gratis weg. Zelfs de Xenos vraagt geld voor de rommel die ze in hun winkels hebben liggen. Microsoft geeft wel zomaar iets weg. Nadat Microsoft bekend maakte dat er een gratis consumentenversie van de update naar Windows 10 komt, komt er nu ook een gratis versie voor het bedrijfsleven. Nog niet alle versies zijn gratis, dus ik zou maar even wachten met de aanschaf ervan. Je weet maar nooit of ze nog meer gaan weggeven.

Ik krijg altijd argwaan als ik iets gratis krijg. Ik werd vroeger, toen ik nog een kind was, door mijn ouders altijd gewaarschuwd dat je niet zomaar iets van vreemde mensen moest aannemen.

iPhone vs. Samsung

Waarom geef je zomaar iets gratis weg? Je product heeft toch waarde? Sterker nog, A-merken maken hun producten juist extra duur om te laten zien dat het een superproduct is dat je echt moet hebben. Of dacht je dat de kostprijs van die door Chinese kinderhandjes gemaakte iPhones echt zo hoog was? Dacht je echt dat een iPhone zo duur is om dat hij zo veel kan?

Het enige verschil tussen een iPhone en een Samsung-smartphone is een paar honderd euro in de verkoopprijs. Ik weet ook wel dat ik nu heel erg kort door de bocht ga. Natuurlijk zijn er nog veel meer verschillen, maar om hier nu al de voordelen van de Samsung-telefoon ten opzichte van een Apple-telefoon op te noemen, daar is te weinig ruimte voor in deze column.

Schadevergoeding

Google geeft veel van zijn producten ook gratis weg, maar daar krijg ik onbeperkt reclameboodschappen voor terug. Waarom geeft Microsoft dan gratis producten weg? Zijn ze bang dat als gebruikers ervoor moeten betalen ze niet over gaan naar Windows 10? Of is het een soort schadevergoeding voor de ellende die gebruikers met de vorige versie van Windows hebben gehad?

Het enige advies dat ik je kan geven is dat je altijd goed na moet denken als je iets gratis krijgt. Dit is overigens wel een gratis advies. En het is natuurlijk niet voor niets gratis.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wel eens van linux gehoord, wel eens gehoord van delen?
MS gaat verdienen aan service(s) dat doet IBM al jaren met linux.
Niets nieuws onder de zon.

Jacob, zie : http://tweakers.net/nieuws/101169/gerucht-samsung-maakt-galaxy-s6-duurder-dan-iphone-6.html

Samsung heeft naar je geluisterd en gaat wellicht hun toestellen duurder maken dan de iPhone :-)

MS geeft dingen gratis weg om martkaandeel vast te kunnen houden en zich meer gaan richten op services. Overigens denk ik dat PC bouwers nog wel gewoon moeten betalen voor hun OEM versie.

MS stelt zich steeds opener op... ik denk dat ze daar niet heel veel keus in hebben.

Spoelstra, kom op man, dit kan beter. Doe iets aan research en beantwoord je eigen vraag. Waarom zou Microsoft Windows 10 gratis aanbieden?

@Jacob
Lees nu ook eens mijn artikeltje over "gratis".
http://www.computable.nl/artikel/technologie/systeembeheer/5225092/1277800/de-vrije-of-bijna-vrije-desktop-pc.html

Het is volgens mij alleen gratis voor de mensen die al een WIndows versie hebben (7 of 8.x of misschien zelfs XP??)

"If you're not paying for the product, you ARE the product."

Het is inderdaad alleen gratis voor de mensen die al een vorige versie hebben.

Waarom? Het voorkomen van fragmentatie. Fragmentatie in soft- en hardware kost bedrijven ontzettend veel tijd en geld. Microsoft staat er bekend om dat ze ontzettend lang bepaalde versies blijven ondersteunen. En daar willen ze waarschijnlijk in de toekomst van af.

Linux is alleen gratis voor wie het zich meester maakt. Is een beetje het verhaal van de gratis lampjes die de fabrikanten van lampolie ooit weggaven. Of min of meer de bijna gratis inkjet printers waarna je jarenlang uitgebeend wordt bij de aanschaf van de peperdure inktpatronen...
Linux is gratis, maar de bijbehorende expertise kost je stevig...

Serieus? Dit is het niveau waartoe Computable (en Spoelstra) zich verlaagd heeft? Net als je dacht dat het niet slechter en nietszeggender kon, kom je met dit. Vroeger waren je stukjes niet zó slap, wat is er gebeurd?

@jan: dat is toch dat OS dat niemand wil gebruiken?

Maar ik ben reuze benieuwd welk model Microsoft straks gaat gebruiken. Denk dat ze zwaarder in gaan zetten op Office 365.

Ik heb bij virtuele waterkoelers gehoord dat dit een opmaat kan zijn voor een situatie waarbij ook consumenten een abonnement moeten nemen op upgrades van OS en applicaties, of constructies van gelijke vorm (office alleen via cloud.. hey, betalen! virusscanner op de cloud.. hey, pengar!) etc.

Gratis weggeven is marktstrategie...dat heet klantenbinding....je neemt geen gratis Windows om vervolgens met een open source of Apple te gaan werken...Misschien heeft Microsoft wel besloten om de Lidl onder de besturingssystemen te worden....

wordt vervolgd

Iemand die iets gratis weggeeft is gewoon een goede dealer. Je maakt je klant verslaafd aan je product en later ga je toch weer geld vragen. Misschien niet voor aanschaf van je product maar dan voor je dienst.

Dit zagen we met telefoonmaatschappijen en 'gratis' telefoons bij een abonnement. Inmiddels wordt de consument 'beschermd' en mag dat niet meer.

Android als OS op je telefoon is ook gratis. Google laat je hooguit betalen met informatie, over je locatie, over gebruik van applicaties, dataverkeer, etc. Je krijgt net zo gratis weer aanbiedingen voor andere diensten terug. Handig toch? Of wil je niet zoveel geholpen worden met tonen van reclame?

Red Hat en Suse leveren een linuxbesturingssysteem (en meer). Hun bedrijfsmodel is ook gebaseerd op betalen voor hun diensten in de ondersteuning. Hier is alleen het verschil dat je kunt kiezen voor hun gratis variant (bv openSUSE) en je eigen ondersteuning organiseren.
Je hebt een keuze. Je kunt ook overstappen op een andere leverancier of een ander product. Wees je ook bewust van je keuzemogelijkheden, herken je eigen inspanning. Nee, gratis is er niet veel. Maar keuzevrijheid wel.

@Peter
Google is niemand? 2/3 van internet is niemand?
Vreemde uitspraak . . .

Microsoft kan dingen gratis weggeven omdat ze toch navenant geen belasting hoeven te betalen in Europa.

Of Xenos rommel verkoopt is natuurlijk een kwestie van smaak. Het is wel een bedrijf dat al ruim 20 jaar blijkbaar voldoet aan een behoefte.
Wellicht dat we daar als softwarebouwers van kunnen leren.

Wij ondersteunen al bijna 12 jaar Open Source software. Ja inderdaad software die helemaal gratis is. Dat wil zeggen je betaald er geen licentiekosten voor. En toch bestaan wij als bedrijf bijna 12 jaar. Niet met verkoop van licenties, maar door klanten te factureren voor onze dienstverlening.
Dus Microsoft is nu wellicht aan het verkennen hoe ze kan leren van de open source business modellen.
De kern? de gebruiker kan de software gewoon zelf downloaden en aanpassen. Als hij dat niet wil of kan doen kan hij dat uitbesteden.
Net als brood bakken. Dat kun je toch zelf doen? Meel en water.. meer heb je niet nodig! En toch kopen we vrijwel allemaal ons brod bij de bakker.
Stap 1 zet Microsoft nu wel. het gratis downloaden. Vraag is wat mij betreft wanneer ze de broncode ter download beschikking gaan stellen.... (of is die zo slecht dat we die niet mogen zien..)

Windows 10 zal gratis zijn als je al Windows 7 of hoger op je PC hebt. En dan alleen voor het eerste jaar na verschijning. Wil je 18 maanden later upgraden, dan moet je gewoon een licentie kopen. Koop je een nieuwe PC, dan zal daar een licentie op zitten, die gewoon in de prijs verdisconteerd is. En het blijft niet gratis. Tuurlijk, patches blijven gratis. Maar functionele verbeteringen zullen zeer waarschijnlijk gewoon betaald moeten worden. Je kan dan bijvoorbeeld tegen betaling een feature pack downloaden.

Niks mis met dit model, omdat je er zo voor zorgt dat binnen een jaar na verschijning nagenoeg iedereen op dat nieuwe systeem zit, en je het oude sneller kan uitfaseren. Niet zoals nu, waar bijna een jaar na 'EOL' nog steeds hele containers vol PC's op XP draaien.

Slimme zet dus.

Microsoft geeft alleen de upgrade weg omdat ze anders bang zijn dat bestaande gebruikers massaal zullen overstappen op iets anders, of de huidige versies blijven gebruiken.

En nu maar hopen dat de verwachtingen worden waargemaakt, anders is het over en uit. Ik hoop dat Windows 10 secure is, dat updates op de achtergrond worden geïnstalleerd, dat het systeem na een restart niet hoeft te worden opgestart, dat het systeem binnen 3 seconden paraat is om mij te ondersteunen en bovenal dat het sluiten van de klep van de laptop na 10 jaar foutloos gaat werken en dat ik geen anti-virus meer nodig zal hebben.

En laten we wel zijn, als de bovenstaande minimale eisen niet worden waargemaakt, dan is er toch geen enkele reden om hier geld voor te vragen?

Bij een nieuwe PC krijg je geen gratis Windows, alleen de upgrades zijn gratis. Het zou maar zo een proef kunnen zijn om te kijken of de vervangingsgraad net zo hoog wordt als bij OSX op de Apple computers.

Bij Windows gaat het om een tamelijk uitontwikkeld concept, veel valt er niet meer aan te verbeteren. Het zijn eerder verfraaiingen.
Met de concurrentie van gratis OSX en Linux is het voor Windows bijna onoverkomelijk om nu een keer een gratis update te doen.

Ik denk dat het gratis is, om alle W7 gebruikers mee te krijgen naar W10 en dan extra software via de Windows Store te verkopen. Daar vangen ze veel meer mee dan eens per 5 jaar een licentie van een paar OEM tientjes..

...?
Kan de P.Bay er ook wel mee nokken...
Goed man, alles gratis en voor nix - nu de hardware nog.
Of zou je dan voor het besturingssysteem en evt. programma's gewoon per maand moeten gaan betalen?
Als ik MS was; zou ik het wel weten!
Ben me nu reeds aan het verdiepen in OS/2, gaat ook lekker... Niet (te) vlot maar draait reeds ruim 3 maanden zonder gezeur over updates ;-D (IBM PS/2 model 80). Als globaal 90% van de pin-automaten zo'n systeem gebruiken, zal 't wel goed zijn... Of?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-04T10:17:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.