Spoelstra spreekt: Geld voor niks

Jacob Spoelstra

Dat was wel heel makkelijk van de makers van het tv-programma Zembla. Een beetje Capgemini onder de loep nemen en dat dan gaan filmen. Dat kan iedereen.

Dat is hetzelfde als je een documentaire over motorclub Satudarah maakt en je gaat wachten tot de politie langs komt. Of dat je Danny Blind bondscoach maakt en daar dan een comedy van maakt. Of dat je live een SAP-implementatie gaat volgen. Hoewel dat laatste zou wel een hele lange uitzending worden.

Urenfabriek

Natuurlijk ga je mislukte projecten vinden als je een urenfabriek onder de loep neemt. Urenfabrieken zijn helemaal niet gericht op succesvolle projecten. Dat is hun doelstelling ook niet. Declarabel moeten ze zijn en het liefst zo veel mogelijk. ‘Uren schrijven met een vork’, noemen ze het zelf lachend. Je moet dus ook niet verbaasd zijn dat, als je een urenfabriek ook daadwerkelijk per uur gaat betalen, het dan uit de klauwen loopt. Als je een kapper per uur gaat betalen gaat hij ook vier keer je haar wassen. Overigens noemen dit soort bedrijven zichzelf nooit urenfabrieken, maar consultancybedrijven. Dat is echter enkel en alleen om het uurtarief omhoog te krijgen.

Na zo’n uitzending van Zembla zul je denken dat het wel slecht zal  aflopen met Capgemini. Nee hoor, want dat is het mooie aan Nederland, je mag als bedrijf gewoon fout zijn en toch nog de grootste blijven. Cap Gemini is wat dat betreft niet de enige. Ik noem een KPMG, de Telegraaf, de VVD en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Toch word ik ook wel weer blij van zo’n uitzending van Zembla. Als ik zoiets zie dan denk ik altijd: als er nog zo veel ruimte in het budget is voor een ict-systeem voor de sociale zekerheid van Nederlanders, dan is er vast ook nog wel wat ruimte in het budget voor de sociale zekerheid van vluchtelingen.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De grootste grap is dat de sociale zekerheid voor Nederlanders een schijn zekerheid is. Het vangnet is niet gemaakt voor meerdere generaties autochtonen. Als je een vormfoutje maakt als je even zonder werk komt te zitten krijg je helemaal niets meer.

Mensen die bedreven zijn om op de kosten van dit soort instanties te leven, maken deze vormfoutjes natuurlijk nooit.

Tsja, socialisme en humor ..

"budget voor de sociale zekerheid van vluchtelingen" Budget ? Geld van de belastingbetaler zult u bedoelen. Moet ik toch aan Tatcher denken: "Socialisme eindigt pas als het geld van de ander op is". Maar die boodschap zal wel niet aankomen. Budget is geen probleem, dat is nooit een probleem, kijk maar naar de naheffing aan Brussel, is een hamerstuk. Het werkelijke probleem met "vluchtelingen" is opvang, huisvesting en integratie. Wat is hiervoor het beleid, denkt u ?

wat opvalt in dat programma is de waarneming ten aanzien van inzet uit India, de gebrekkige kwaliteit aldaar. Hier worden mensen redelijk massaal ingevlogen. Zou alleen mogen als ze in heel Europa niet te vinden zijn. In de praktijk zitten getalenteerde ex-Rabo-medewerkers thuis in de WW of bezorgen ze zelfs de post en zijn ze vervangen door minder getalenteerde Cognizant medewerkers uit India die in de laatste 7 jaar nog geen kans gezien hebben om Nederlands te leren om niet te spreken over VSP/JSP. Ik vraag me af op welke manier de Europese regelgeving omzeild wordt en of Zembla daar nog een keertje aandacht aan wil besteden. Of Computable zelf bijvoorbeeld. Maar naar ik begrijp zijn sommige onderwerpen nogal moeilijk, bijvoorbeeld omdat redacteuren persoonlijk bedreigd worden als die te dichtbij komen, bij de grote bazen, bijvoorbeeld in relatie tot Fair BV, zie http://www.dlapiperinsolventie.nl/verslagen/13631.pdf
Ik zou nog altijd wel eens het daarin genoemde zwartboek willen lezen en wat "gebrek aan bewijs" precies betekent alsmede een soortgelijk verhaal over kvk 14073531 van dezelfde bazen met interessante naamswijziging en onverklaarbare cumulerende negatieve omzet. Een onderzoek waard. Maar het is wachten op Zembla misschien, hoewel het vast niet belangrijk genoeg is zoals zoveel zaken in Nederland. Iedere uitkeringstrekker wordt zwaarder onder de loup gelegd dan welke grote baas ook.....

Cognizant medewerkers uit India waren ook voor een bank erg goedkoop, zeventig euro per uur in plaats van honderddertig voor een autochtoon. Ze kunnen helaas alleen maar ja zeggen en geen nee. Hetgeen resulteerde in miljoenen regels niet te onderhouden code en geen enkel constraint in de database. Een bank kan makkelijk drie-en-twintig miljoen per jaar betalen aan onderhoud voor een systeem dat eigenlijk maar twee ton had mogen kosten.

Het werkelijke probleem van vluchtelingen is dat het 'establishment' het niet tegenhoudt omdat een verdeelde samenleving het alleen maar makkelijker maakt om in het zadel te blijven en zaken naar eigen hand te zetten.
De opdracht van de overheid is om de loonkosten zo laag mogelijk te houden en zorgen dat de grote bedrijven zo min mogelijk beletsels hebben om als maar stijgende winsten te maken.
Waarom denkt u dat al die banen naar India een soortgelijke landen zijn verhuist? Goedkoper zeker maar geen last meer van sociale verplichtingen en betrokken zijn met je eigen personeel. En de samenleving die deze economische wonden op mag vangen.
Waarom denkt u dat (socialistische) politici er overtuigd van waren dat ZZP het helemaal was en dat de samenleving daar zwaar behoefte aan zou hebben? Nu het achteraf blijkt om een zoveelste 'versoepeling' van de arbeidsmarkt in voordeel van de (grote) werkgevers te gaan.
Maar waarom maken de mensen zich dan druk om een falende Blind terwijl als je maar ook even nadenkt je vele malen meer druk zou moeten maken aan het afbraakbeleid van het kabinet ten gunste van een kleine (stinkend rijke) minderheid.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-09T08:59:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.