Spoelstra spreekt: Slecht getest

Ik heb ooit eens een diervriendelijke muizenval gekocht. Toen ik vroeg aan de medewerker van de Gamma vroeg wat er zo diervriendelijk aan was, zei hij dat de val niet was getest op proefdieren. Waarop ik mij afvroeg: Op wie hebben zie die vallen dan wel test? Knuffelberen?

Alles moet tegenwoordig getest zijn. Zelfs shampoos zijn dermatologisch getest. ‘Dermatologisch getest’ betekent dat de fabrikant het product op vrijwilligers heeft getest. Waarschijnlijk hebben een stel studenten hun haar ingezeept en gekeken of de shampoo wel schuimt en je na een tijdje niet met een half pak Brinta op je schouders loopt.

Software wordt uiteraard ook getest. Sterker nog, er is een speciale groep mensen die zich daar mee bezig houdt: Testers. Volgens een artikel, dat deze week op de Computable-site stond, bestaan er nogal wat misverstanden over testers. Ik vat ze kort voor u samen: ze zijn duur, saai, vervelend en eigenlijk overbodig. Nu ken ik veel testers en ik herken me totaal niet in die misverstanden.

(Geen) normale mensen

Grootste nadeel van testers vind ik dat het testers zijn. Het zijn geen normale mensen. Normale mensen douchen zich minimaal een paar keer per week met dermatologisch geteste shampoo. Geloof mij, een goede tester ruik je altijd een beetje. Een goede tester maakt elke dag de afweging: Ik kan nu gaan douchen maar ik zou ook nog even een paar patches kunnen downloaden.

Nadeel van het echte testwerk is ook dat het een trucje is. Ze weten waar ze moeten zoeken. En ze vinden altijd iets. Super irritant. Dat is hetzelfde als iemand je vraagt om even een tekst na te kijken op domme spelfouten. Dan moet je ook iets vinden, anders denken ze dat je niet goed gekeken hebt.

Eigenlijk is er maar één groep het meest geschikt om je software te testen en dat zijn je klanten. Zij gebruiken de software zoals het bedoeld is. Zij halen de echte fouten eruit. Maar ja, dan ben je te laat. Dan gaan ze tegen je zeggen: maar deze software zou toch getest worden? En dan moet je gewoon antwoorden. Dat klopt. Door de beste testers die we konden vinden: U!

Vergeten jullie niet de rekening te betalen? Die klopt wel.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Testen is eigenlijk helemaal overbodig. Kijk naar hoe Electronic Arts zijn games uitbrengt; domme massa blijft hun games toch wel kopen. :)

Wat is normaal? Een willekeurige ICT-er? Een .Next-programmeur? etc etc. Ooit een normale ICT-er gevonden ;-))

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-10T09:58:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.