Spoelstra spreekt: Iets eerlijker zou niet erg zijn

Het bestaat echt: Fair Trade-software. Ik wist al dat er Fair Trade-koffie, Fair Trade-chocola en zelfs Fair Trade-cocaïne bestond, maar er bestaat dus ook Fair Trade-software. Op deze site stond een artikel over Fair Trade-software uit Kenia. Dat ze in Kenia handig waren met computers dat wisten we al dankzij al die Google Translate-mailtjes.

Hierin schrijft altijd een totaal onbekend iemand, die zich vriend noemt, dat ik een erfenis van een onbekende achteroom heb ontvangen van maar liefst veertien miljoen euro. Ik hoef alleen nog maar even zesduizend euro administratiekosten te betalen en de erfenis is van mij. Superirritant natuurlijk, want hoe je het ook wendt of keert, je denkt toch even een halve seconde ‘het zal toch niet waar zijn…. oh nee, dit is phising’.

Eerlijke prijs

Maar er bestaat dus ook Fair Trade-software. Eerst dacht ik: Fair Trade-software dat is dat de klant krijgt wat afgesproken is, binnen budget en binnen de planning. Maar dat is het niet. Hij krijgt het nog steeds te laat, hij krijgt nog steeds iets anders dan hij besteld heeft en het is nog steeds drie keer het oorspronkelijke budget, maar de mensen in Kenia die het gemaakt hebben krijgen er wel een eerlijke prijs voor. Op zich geen verkeerde gedachte. Er studeren per jaar vijfduizend it’ers af in Kenia en die kunnen we daar fatsoenlijk betalen of ze komen hierheen met de boot.  

Achterdocht

Een iets eerlijker ict-sector zou niet erg zijn. Deze week werd ook weer bekend dat veel meterstanden van slimme energiemeters vaak onjuist zijn. Noem mij achterdochtig, maar ik kan niet denken dat dit per ongeluk is of gewoon zomaar een foutje in de software. Daarvoor heb ik iets te lang rondgereden in een milieuvriendelijke Volkswagen waarvan ik dacht dat er sneeuwklokjes uit de uitlaat kwamen. Het tegendeel bleek waar. Mijn auto was gewoon te volgen op buienradar.

Een iets eerlijke ict-sector zou niet erg zijn. Volgens mij blijft er voor ons dan nog steeds genoeg aan de strijkstok hangen.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hahaha! Heerlijk!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-08T09:22:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.