Spoelstra spreekt: Geen geld terug

Wij mensen stammen niet af van de apen maar van de hamsters. We zijn bang dat iets op raakt. Zo aten wij vroeger altijd oud brood. Onze moeder kocht wel vers brood maar eerst moest het oude brood op. Omdat ze altijd veel te veel brood kocht, konden we eten wat we wilden maar we kwamen nooit bij het nieuwe brood terecht. Behalve op vakantie. Op vakantie aten we de eerste dag vers brood. Maar dat duurde ook maar één dag want daarna ging gewoon het oude systeem weer in werking: eerst het oude brood opeten!

Mijn vrouw is ook zo’n hamster. Onze printer ging laatst kapot met als resultaat dat ik nu een la vol met cartridges heb van het verkeerde merk. Je hebt vaak ook geen idee wat je in huis hebt. Pas bij de verhuizing kom je er achter hoeveel rotzooi je nog hebt, wat je eigenlijk nog had kunnen gebruiken.

Microsoft-licenties

In de ict wordt ook te veel ingeslagen. De politie kwam recent in het nieuws dat het nog veel te veel Microsoft-licenties op de plank had liggen. Lastig als je licenties op de plank hebt liggen. Van een gemiddelde licentie kom je nog moeilijker van af dan van een ECI-abonnement.

Ze wilden deze ongebruikte licenties weer terugbrengen, maar zo werkt dat niet in de ict. Zelfs de rechter bepaalde dat de ongebruikte spullen niet konden worden teruggebracht. Dit tot grote opluchting van de gehele ict-industrie. Als ongebruikte spullen kunnen worden teruggebracht, dan zakt de hele markt in elkaar.

Slimme meter

Nu zijn er veel bedrijven die te veel of verkeerde licenties hebben, vaak ook omdat ze geen idee hebben wat ze gebruiken. Licentietarieven zijn meestal zo ondoorzichtig dat je de softwareleveranciers er bijna van zou verdenken dat ze dit expres doen. Net als de tarieven voor je mobiel. Voor elke klant wordt een nieuw tarief bedacht. Het wordt tijd dat je gewoon voor je gebruik betaalt net zoals je met je energie doet. Zal je zien dat de ict-leveranciers dan ook met een slimme meter gaan komen.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-12T09:48:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.