Spoelstra spreekt: Lekker wijf

Het valt me altijd op dat als je in het vliegtuig zit, de serveersters er daar altijd op en top uit zien. Bij ict-bedrijven valt het me op dat vrouwen een stuk minder op hun uiterlijk gericht zijn. Nu zal ik wel weer voor seksist worden uitgemaakt, maar daar is mijn familie nu eenmaal groot mee geworden.

Maar het kan erger. Ik was laatst bij een grote ict-leverancier waar veel van de werknemers aanwezig waren. Het viel me op dat er weinig vrouwen rond liepen. Ik vroeg de directeur hoe dat kwam. Hij zei: ik weet het ook niet. "We hebben laatst wel een lekker wijf aangenomen, maar dat heeft het hier niet zo lang uitgehouden." Ik heb hem maar niet gevraagd hoe dat kwam. Van een collega hoorde ik dat het ‘lekkere wijf' voor nogal wat commotie had gezorgd bij de overige collega's. Die dachten dat ze bij de receptie zou werken of als accountmanager. Maar nee, het was een ontwikkelaarster. En een mooie ontwikkelaarster, dat kon niet.

Geen toegevoegde waarde

Er goed uit zien heeft ook geen enkel toegevoegde waarde als je de hele dag zit te programmeren. Sterker nog, de klant kan zelfs wantrouwend zijn of de mooie dame in kwestie wel enige herseninhoud heeft. Mooi wordt nu eenmaal niet geassocieerd met slim (voor het zeldzame geval dat mijn vrouw deze column leest, dit slaat niet op haar). Nu kom je er natuurlijk snel genoeg achter of iemand slim is of niet, maar toch hebben mooie vrouwen met dit vooroordeel te leven. Aan de andere kant moeten ze ook niet zeuren. Mooie mensen verdienen gemiddeld meer (dit is onderzocht) en het kost minder moeite om er lelijk uit te zien dan mooi. En ik kan het weten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Uiterlijk heeft nog nooit iets met inhoud en kwaliteit te maken gehad.
Enorme vooroordelen worden in dit artikeltje even achteloos geventileerd.
Denk eerst even na voordat je iets "op papier" zet.

Dus een mooie vrouw is net zoiets als een ict-specialist in een Iron Maiden t-shirt?

Natuurlijk heeft uiterlijk niets met feitelijke inhoud en kwaliteit te maken. Uiterlijk heeft echter wel degelijk invloed op de verwachte en geobserveerde inhoud en kwaliteit. Immers, je ziet waar je naar kijkt en je ziet niet of nauwelijks waar je niet op let.

Volgens mij klopt de observatie van Spoelstra dus wel.

Inderdaad zijn vrouwen zeldzaam in de techniek zelf - dus niet die op de helpdesk, elders in de support en training, aan het testen, documenteren of koffie halen, ;-). Mooie vrouwen al helemaal.

Als technische vrouw in de IT let ik trouwens wel degelijk op mijn uiterlijk. Hoewel ik probeer om me representatief te kleden, wil ik er tegelijkertijd zo asexueel mogelijk uitzien.
Sorry jongens, maar anders valt er met jullie helemaal niet samen te werken.

In de praktijk kun je volgens mij maar beter een lelijk nerdje zijn, dan gelooft iedereen direct dat je een goede techneut bent.
Helemaal als je voortdurend fouten uit je systeem haalt.... (OK, dat is een andere frustratie, ;-) )

Mooi zijn heeft vele voordelen, nadeel is dat men denkt dat je niet slim bent, maar gebruik dit vooroordeel in je voordeel: doe je dom voor en sla dan onverwachts toe.

Nou, af en toe een mooie dame in het ict-bedrijf laat de mannen ook harder werken. Dan hebben ze af en toe ook eens wat om naar te kijen i.p.v. alleen naar de suffe mannen van de ict...

Spoelstra heeft zeker nog nooit met de KLM gevlogen.

Een vooroordeel dat kennelijk wel klopt:
ICT'ers hebben geen gevoel voor humor.
Daar is dit slappe verhaal een mooi voorbeeld van.
Een ICT'er als stand up comedian?!? Een grap op zich!

Nou, hier wil ik toch even op reageren als lekker wijf, want ik werk ook bij een ict-bedrijf.
Ik vind mijzelf totaal niet lelijk, en besteed ook veel aandacht aan mijn uiterlijk.
Verder kan ik nog eens goed programmeren in C ook :)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-03T11:22:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.