Spoelstra spreekt: Surinamer

Een tijdje terug kregen we een nieuwe stagiair op de afdeling. Een Surinamer. Eigenlijk was het gewoon een Nederlander met Surinaamse ouders, maar omdat hij alle vooroordelen die je maar over Surinamers kunt bedenken bevestigde (te laat komen, lui en vooral veel bling bling) werd hij gewoon de Surinamer genoemd.

Ict is in Nederland vooral een zaak van blanke mannen. Vrouwen, ouderen en allochtonen zijn het ondergeschoven kindje van de ict-sector. Ik moet de eerste dikke negerin van 57 nog tegenkomen. Ik moet overigens ook de eerste slanke negerin van 57 nog tegenkomen.

Je ziet wel steeds meer allochtonen in de ict, maar nog te weinig om op Geert Wilders te stemmen. Jammer, want naast dat er veel potentieel zit bij allochtonen, kunnen andere culturen goede invloeden hebben. Kijk maar eens naar andere sectoren. De Nederlandse keuken is er door buitenlandse invloeden behoorlijk op vooruit gegaan. Net als het Nederlandse elftal. Ook van het respect dat andere culturen wel hebben voor oudere mensen zouden we nog veel kunnen leren. Vooral in de ict.

Te laat opleveren

Ict is in Nederland nog niet echt beïnvloed door allochtonen. Het zou natuurlijk erg flauw zijn het veel te laat opleveren van ict-projecten te wijten aan Surinamers. (Wat? Lopen we een half jaar uit de planning? Ja man, je weet toch!?). Maar het zou toch mooi zijn als dankzij de ict bijvoorbeeld Marokkanen eens positief in het nieuws kwamen.

Het is met de Surinamer bij ons op de afdeling toch nog goed gekomen en hij heeft gewoon een ruime voldoende voor zijn stage gekregen. Hoe hem dat is gelukt? Zijn moeder maakte voor de hele afdeling overheerlijke bami klaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dag Jacob,

Begrijpelijk dat die Surinamer van huis uit goed eten gewend is (om een vooroordeel te bevestigen), maar jammer dat je hier suggereert dat zijn stage alleen met een voldoende beoordeeld is vanwege het eten van zijn moeder...

Zo te lezen is er nog een lange weg te gaan voordat de toegevoegde waarde van het gebruiken van het totale arbeidspotentieel (allochtoon, autochtoon, wel/niet gehandicapt, man of vrouw etc.) in de ict-wereld gerealiseerd wordt.

Succes met je column!

Een Nederlander met Surinaamse ouders en werkzaam in de ICT (sinds 1995).

Beste Spoelstra,

Kom eens naar Oostenrijk, in de provincie, dan voel je hoe het is buitenlander te zijn, dan ben jij de Surinamer. Vooroordelen zijn er ook genoeg over Nederlanders, ook al hebben we geen kleurtje . . .

Voor echte Surinamers heb ik een goede raad. Vermijd Oostenrijk als het kan. Met 30 procent veel-te-rechts is het hier niet aangenaam met een kleurtje (zonder ook niet).

Jacob,
Goed kijken, want het verandert volgens mij heel snel! Vooral in de meer technische hoek zie ik de afgelopen jaren heel veel instroom van goed opgeleide en prima gemotiveerde twintigers met Marrokaanse of anderszins allochtone namen. Die trouwens alleen door die naam allochtoon zijn, want ze zijn geboren en getogen in Nederland, werken hard en goed en zijn over tien jaar de afdelingshoofden die we dan zo hard nodig hebben in de vergrijzing!

Wat ik erger vind is dat het nog steeds bijna alleen mannen zijn die voor een ICT-carriere kiezen, maar dat geldt voor alle "technische" beroepen.

"Jammer, want naast dat er veel potentieel zit bij allochtonen, kunnen andere culturen goede invloeden hebben."
Dat idee krijg ik niet!
Betreft: 'andere culturen goede invloeden hebben'
Die andere culturen hebben ideeen, ze hebben vragen, en ook eisen, op den duur vervagen de standaard regels en gewoonten, we worden zogenaamd 'toleranter', maar in de praktijk durft niemand meer kritiek uit te oefenen, bang te zijn dat men 'discrimineerd' en daardoor bv ontslag te krijgen.
Nee, Nederland is aan het veranderen, en ik persoonlijk vind: 'niet te goede!'
'Acceptatie' is er veel te veel,
'Waardering' en 'Respect' mis ik steeds meer.
Waarom zo 'tolerant' waren de vroegere standaarden en regels dan zo fout?? Ik vind van niet!
Goed voorbeeld:
'de "correctie tik" bij uw eigen kind in het openbaar'.
Ik heb in mijn jeugd bijzonder veel "correctie tikken" gehad van mijn ouders.., en haat ik ze nu? Nee!
Gekker nog, ik ben ape-trots op ze, dat ze tenminste bij mij 'dat' wel hebben gehanteerd!

"Je ziet wel steeds meer allochtonen in de ict, maar nog te weinig om op Geert Wilders te stemmen"

Bijzondere instelling. Dus eigenlijk stel je hiermee dat wanneer er een groot deel van je collega's allochtoon zou zijn, je op Wilders gaat stemmen. Hoezo? Allochtonen prima, maar niet teveel, ofzo?

Graag wil ik je vragen de term negerinnen niet meer te gebruiken, het Negerland moet nog ontdekt worden. Als je de ballen en de hersens(zaagsel) van je voorvaderen hebt ga jij dat anno 2008 ontdekken: ga naar buiten en volg je neus op zoek naar die bami die in Suriname een Chinees/Indonesisch( wij zeggen ook Javaans of Stadsinheemse zie Somohardjo) lekkernijtje is.
Misschien weet die moeder niet hoe jij haar landgenoten betitelt maar wel hoe jij haar bami vrat.

Moraal van het verhaal: Blanke nederlanders zijn omkoopbaar met een bordje bamie!!!

Als Nederlander van Surinaamse komaf heb ik me afgelopen zomer behoorlijk geschaamd voor het bijna dierlijke gedrag van mijn autochtone landgenoten......

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-08T09:24:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.