Spoelstra spreekt: Hobbyist of hoer?

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is stand-up comedian en werkzaam in de ict.

Ict'ers heb je in twee soorten: de techneuten en de professionals. De techneuten oftewel de hobbyisten kun je herkennen aan hun lichaamsgeur en yoghurtwitte huidskleur. Als ze al communiceren dan het liefst via een beeldscherm en niet met een vrouw.

Voor deze mensen is ict een spel dat ze proberen naar een volgend level te krijgen. De professionals daarentegen zijn een beetje de hoeren van ict. Ze vinden het niet echt leuk wat ze doen, maar ze zijn er nu eenmaal goed in en zolang het maar verdient willen ze best hun diensten aanbieden.

Daarbij, het geven van aardrijkskunde was eigenlijk nooit een optie. Ik las dat de belastingdienst alle inhuurkrachten naar huis heeft gestuurd en dat dit maar liefst 100 miljoen euro heeft opgeleverd. Ik denk dat daar heel veel professionals tussen zaten.

Lara Croft

Waar heb je als ict-bedrijf nu het meeste aan? Aan die whizzkid die Lara Croft als serieuze optie ziet om mee te trouwen of die mislukte aardrijkskunde leraar? Zelf denk ik de mislukte aardrijkskunde leraar. Hoewel de techneut natuurlijk op de lange termijn de technische mogelijkheden gaat uitbreiden, ontwikkelt hij vooral wat hij zelf leuk vindt. En gezien het wereldbeeld van de gemiddelde techneut kun je je afvragen wat je daar aan hebt. De professional daarentegen staat in dienst van de klant en zal proberen de klant het naar zijn zin te maken en dat is waar het tenslotte allemaal om draait.

Als je mij nu vraagt wie zou jij het liefste zijn, dan ga ik toch voor de techneut. Lara Croft heeft alleen nog niet terug gemaild.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Lara Croft? Je loopt enigzins achter.. Hoer zeker?

Stand-up comedians heb je, evenals ict-ers, in twee soorten:
1 - The self-made amateurs, die hun humor vooral gevoelloos brengen ter verheerlijking van hun eigen ego en imago. Dit type comedians schept er genoeg in om vooral via leedvermaak en emotioneel ramptourisme vaak ten koste van een ander mens hun humor te maken.
Zij slingeren een vorm van communicatie de ether in wat vooral ZIJ, hun eigen ego bestempelen als humor, en niet de omstanders. Wat hun uitlatingen doen, met de slachtoffers ten koste waarvan ze menen hun "humor" te moeten maken, laat hen totaal koud. Als hun ego maar gevoed wordt, met waardering door soortgelijke types in het publiek, dan is alles oke?.

2 - De professionals zijn die mensen die zichzelf en hun gedrag objectief kunnen bekijken door een andere bril. Die situaties uit hun dagelijkse denkframe kunnen trekken, en jouw objectief een andere ( hopenlijk lachwekkende?) kijk op de dingen kunnen geven.
Hierdoor zijn professional comedians in staat - om geheel vanuit hun eigen kracht, en ten koste van niemands gevoelens - bij hun publiek een glim, gewone of zelfs schaterlach te ontlokken.

3 - De zeer goede professionals slagen er zelfs in een bewustzijnverruiming te weeg te brengen bj hun publiek, waardoor het publiek altijd en overal om alles blijft lachen, omdat de professional ze bevrijd hebben van beperkende ziens en denkwijze. Deze professionals zijn echter heel dun gezaaid op deze wereld.

[Amateur of professional comedian]
Welk zou je zelf willen zijn?
- Iemand die humor maakt ten kosten van de gevoelens van een ander, de leedvermakende emotionele ramptourist die alleen zichzelf verheerlijkt?
- Of iemand die zaken objectief en fundamenteel aan de kaak stelt met humor. Anderen om de meeste heftige ellende (in de huidige ict-markt) toch nog objectief te kunnen laten? Anderen te laten beseffen dat "het maar werk is?, ?een 40 urige professioneel hoerenkunstje" om je rekeningen, hypotheek betaald te krijgen van je thuisfront?

Leedvermaak maak je ten koste van anderen,
Humor maak je ten koste van jezelf

Ik kies voor de laatste.. want die aardrijkskunde leraar heeft me ook al de weg naar huis niet kunnen bijbrengen.

I'll take the long way home, kan ik meteen genieten van de zonnige kant van het leven, das ook goed voor mijn bleke huid en kunnen mijn oksels effu luchten.

@Spoelstra:
Je hebt ook technische professionals hoor! :-)
(ach, columnisten schrijven vaak alleen maar om te schrijven, de schoorsteen moet immers wel roken)

Er zijn twee soorten IT-ers:
-diegenen die er echt verstand van hebben en zorgen dat de wereld blijft draaien.
-de driedelige grijze pakken sales en marketing hypers en goeroe's die wolken proberen te verkopen. ;-)

Net als in de bankenwereld dient er een gedragscode c.q. ethiek te komen voor ITers. "Gij zult geen vapourware meer verkopen"

@Spoelstra
Hoer ??

Als professional werk ik vooral voor de waardering van mijn opdrachtgever. Dat ik vervolgens die waardering graag uitgedrukt wil zien in (veel) geld doet niet ter zake.

Ik begrijp niet dat een genormeerde site als Computable dit soort bijna beledigende columns toelaat.
Hebben jullie ook last van de kredit crisis en kunnen julle nu alleen nog maar aan dit soort "leeghoofden" komen?

Ik denk dat deze gast faalt op 2 punten:
*Hij niet grappig
*Hij snapt niks van een ICT-er (professional, techneut, whatever..)

Jacob, deze is op het randje, of misschien net er over.
De kracht van een humoristisch column zit hem onder andere in de juiste toonzetting. Deze is ronduit vals.

Wat ik me al die tijd al afvraag, wat is eigenlijk een stand-up comedian? Wat staat daar "up", of is dat ook sexistisch?

Het is typisch hollands zo te reageren op het woord "hoer", schreef Jacob "prostitutee" dan kraaide er geen haan naar.

Toegegeven ik heb wat moeite met de "humor" van Jacob maar dat zal de leeftijd zijn . . .

Ooit was er een techneut die het internet had uitgevonden. Niemand wist wat hij daarmee zou moeten doen. Toen kwam er een verkoper die een beetje virtuele lucht kwam verkopen en opeens konden we niet meer zonder. Als de techneut er niet was geweest had de verkoper geen toegevoegde waarde aan zijn lucht. Zeg me dan eens even, waar heb je dan nu het meeste aan? Aan de verkoper die lucht met een geurtje verkoopt of een techneut die het geurtje maakt?

Jacob,

ongetwijfeld heb je als geoefend comediant erop gerekend dat je reakties zou krijgen, wellicht zou je teleurgesteld zijn als dit niet het geval zou zijn.

Een goede comediant gaat inderdaad net tegen het randje aan. HK, je hebt helemaal gelijk..

Jacob, er zijn veel goede IT professionals die het goed menen en vakmensen zijn. Deze mensen beledig je nu diep en dat vind ik triest. Ik heb werkelijk geen idee wat je hiermee nu wilt bereiken maar welke boodschap je ook hebt, deze is niet aangekomen.

Het is al geen makkelijke tijd en veel klanten maken momenteel misbruik van de marktsituatie door veel te ontslaan en dan geef jij nog eens lekker een trap na. Heel makkelijk, goedkoop en ik vind dit geen intelligente grap.

Jammer ook dat Computable dit artikel heeft geplaats, Henkie jij hebt volledig gelijk. Dit had niet gehoeven meneer de journalist. Dit kost jullie werkelijk veel punten en credits.

Lezers houden best van een beetje scherpe kritiek, dat moet en mag ook. Maar hier heeft werkelijk niemand maar dan ook niemand wat aan.

Waar heb je als computable lezer nu het meeste aan?
Een artikel van een mislukte stand-up comedian of een professionele techneut ?

Tsjongejonge, wat neemt iedereen zichzelf hier serieus...

@Jan van Leeuwen

Wat een onzin dat het reageren op "hoer" nu ineens typisch Nederlands is? Ook als hij er een ander woord voor gebruikt had zou het (deels) beledigd geweest zijn want het omvat de toonzetting van het hele artikel.
Ik weet niet wat je leeftijd is maar volgens mij heeft gevoel voor humor niks met leeftijd maar meer met beleving/gevoel te maken.

Och och och, in ieder geval hebben de lezers geen tot weinig gevoel voor humor!

Ja dit moet natuurlijk humor zijn. Maar als ik merk dat een manager denkt dat 'al die ICT-ers rare nerds zijn', en dat ie zelf 'heel leuk en hip' is dan lever ik mijn contract in. Dat overkwam me dus anderhalf jaar geleden een keer. Jemig wat een irritantje was dat die man, terwijl hij dacht de perfecte joviale baas te zijn. Het was de grootste vergissing in mijn loopbaan om daar te gaan werken.

Ik wacht eigenlijk nog op de clou van de column, tot nu toe is deze namelijk niet grappig en zet deze al helemaal niet tot denken aan.
Normaal gesproken vind ik Computablecolumns prima te lezen, maakt me niet uit of de ICT(-ers) voor gek worden uitgemaakt of niet, maar dan moet er wel een punt gemaakt worden en ik kan die nu niet vinden.

Hoi Jacob,

Soms ben je wel leuk. You made me smile today :)

Jongens, jullie bevestigen wel ernstig het beeld van de enigzins contactgestoorde nerd. Als je autistisch bent kan ik het je niet kwalijk nemen. "In de praktijk betekent dit dat mensen met autisme goed kunnen omgaan met alles wat 'letterlijk' en concreet is. Problemen doen zich voor, als de andere partij bijvoorbeeld woordgrapjes of sarcastische, spreekwoordelijke of emotioneel gekleurde begrippen gaat gebruiken." Dus als je echt autistisch bent zal ik er niet over vallen.
Maar de anderen: kom toch eens op. Laat je eens lekker beledigen. Als je er om kunt lachen is dat alleen maar goed voor je zelfbeeld.


Het trieste is dat Jacob gelijk heeft. Het liefst zou ik en anderen hobbyen. Programmeurs zijn toch gek van programmeren? Jullie worden toch zeker ook primair gedreven door het intellectuele werk, en niet zozeer de winstverwachting van de opdrachtgever?
Nou dan. Dan is het nog een scherpe analyse.
Het voordeel van deze over-de-topcolumn is dan dat je zou kunnen gaan nadenken hoe je deze twee soorten dieren met elkaar zou kunnen verzoenen. Op het eerste gezicht grappig, op het tweede serieus.

Enige punt is dat de columns van mij langer mogen zijn.

Ik strooi graag de datasetjes / rapportages en analyses over mijn klant uit op afroep. Of die klant nou mannelijk of vrouwelijk is, ben tenslotte BI-consultant.

Problemen die daarna komen zijn voor de SOA deskundige

Het doet me goed dat er een hoop mensen dezelfde mening hebben; te weten dat er wederom aan Spoelstra weinig lol opleveren en al helemaal geen parellel met de realiteit hebben. Gooi er een 'vies' woord tegenaan dat mannelijke IT'ers doet klikken, en de redactie denkt dat iedereen 'm aanklikt omdat Spoelstra zo goed is.

Zelden leuk, nog minder vaak vinger op de zere plek. Als ik zie wat voor leuke rubrieken bv Intermediair moet schrappen in deze tijd, snap ik niet wat deze papier- en pixelruimteinnemer nog bij Computable doet.

Niet zo serieus nemen deze column...Een columnist heeft nou eenmaal elke week een deadline, dus elke column kan niet even sterk zijn. Hij vindt het misschien niet eens leuk wat hij doet, maar zolang het verdient, wil hij best zijn diensten aanbieden.. denk ik zo.

ok, hij was leuk dit artikel, nog grappiger zijn de reacties. Als bij een ander column de beveiliger wordt belachelijk gemaakt, of een politicus, dan is dat allemaal leuk en fantastisch. De IT wordt even aangepakt en we zien gelijk het incassering vermogen :D. Keep up the good work en pak ze aan die Big Bang Theory achtige freaks :D, die keystroke vreters, state of the art technology maar dinosaur mentality gasten, de I plug you play types. Voorlopig ben ik nog in de categorie 'techneut' al moet ik niet denken aan een relatie met Laura Croft na haar laatste game moet ze onder de littekens en trauma's zitten...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-08T09:59:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.