Spoelstra spreekt: Bonus

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is stand-up comedian en werkzaam in de ict.

De spelers van Feyenoord krijgen dit jaar alleen een bonus als ze bij de eerste vijf eindigen. Ik wist al dat Makaay niet zo slim was, maar dat hij hier in zou trappen! Ze hebben wel gelijk bij Feyenoord, een bonus hoor je alleen te krijgen als je beter presteert dan verwacht. Want laten we eerlijk zijn: het komend seizoen bij de eerste vijf eindigen, is voor Feyenoord beter dan verwacht.

Bonussen komen ook in de ict veel voor. Alhoewel bonussen? In de meeste gevallen zijn het meer stokken achter de deur voor het geval je een wanprestatie levert. Dus eigenlijk is het geen bonus, maar word je gestraft als je je werk niet gewoon doet. En dat is natuurlijk goed. Slecht je werk doen, betekent een slecht salaris ontvangen.

Onlangs las ik dat automatiseerder Ordina halverwege het jaar eenzijdig de bonusregeling verandert. Dat is ook slim bedacht, dat werkt ook heel goed bij mijn kinderen. 'Als je je speelgoed opruimt mag je na het eten nog even teevee kijken.' En als ze dan hun speelgoed hebben opgeruimd: 'en natuurlijk moet je ook nog je eten opeten, de tuin van papa winterklaar maken en de voorkant van het huis schilderen. Hup en dan nu naar bed'. Ze vinden papa al raar, maar als ik dat zou doen, vinden ze dat helemaal.  

Honden

Waarom hebben mensen bonussen nodig om goed hun werk te doen? We zijn toch geen honden die zich alleen goed gedragen als ze beloond of gestraft worden? Hebben we dan geen trots meer? Als je de Elfstedentocht wint, krijg je als beloning slechts een klein kruisje (en nog tien jaar lang goed betaalde schnabbels, maar daar gaat het in eerste instantie niet om). Werkplezier en resultaat zijn toch al een bonus op zich, want wie had gedacht dat je aan automatiseren zo veel plezier kon beleven?

En dat je dan nog salaris krijgt is nog eens een extra bonus.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Wellicht een goed idee om dit artikel als food for thought aan de CEO's, CIO's etc te sturen?

Mensen zijn wel net als honden, dus die vergelijking was geheel op zijn plaats! Het zijn namelijk beiden opportunisten, ze doen iets voor een beloning. En om te bepalen of ze iets willen doen kwalificeren ze dit eerst, daarvoor is een zekere intelligentie nodig.

"Waarom hebben mensen bonussen nodig om goed hun werk te doen?"
Misschien om te voelen dat ze niet meers honds behandeld worden door hun werkgever? What comes around goes around :-)

Als mij een bot/bonus werd voorgehouden, zei ik meteen woef!

Als de maandelijkse beloning hoog genoeg zou zijn dan zou een bonus niet hoeven.

Echter, wanneer winst wordt gemaakt deelt het personeel niet evenredig mee in de vreugde, maar als verlies wordt gemaakt dan krijgen ze wel alle klappen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-29T09:13:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.