Spoelstra spreekt: Barbapapa

Kinderen leren veel sneller dan volwassenen. Mijn dochter van vier weet al precies hoe Youtube werkt. Ik hoef, als ze samen met haar zusje achter de computer zit, alleen maar ‘Barbapapa' in te typen en zij kan de rest. Als ik twintig minuten later weer langs loop, zitten ze nog steeds naar filmpjes van Barbapapa te kijken. Weliswaar in het Italiaans, maar toch ze weet ze feilloos te vinden.

Ik voel mij oud als ik mijn dochter zo makkelijk met computers om zie gaan. Ik weet nog heel goed hoe ik mijn eerste stapjes met de computer zette. Ik denk dat het de cursus MsDOS was op mijn tweezesentachtiger. Zelfs voor tekstverwerken heb ik een cursus gedaan. Ik weet nog hoe trots ik keek toen ik een woord vet had gemaakt. Mijn dochter gaat nooit een cursus tekstverwerken doen. Zodra ze heeft leren lezen en schrijven kan ze het automatisch.

Als mijn dochter over twintig jaar op de arbeidsmarkt komt, moet ik dus met haar concurreren. Ik, die alles met cursussen heb proberen bij te benen, zij, bij wie het in de genen lijkt te zitten. Ik, met mijn tegen die tijd mega salaris en zij met een minimum loon. Drie keer raden wie beter in de arbeidsmarkt ligt. Oké, ik heb veel meer ervaring maar wie werkt er nog dan nog met WordStar?

Te duur

Minister Donner gaf afgelopen week in het programma Buitenhof aan dat we maar eens naar het salaris van oudere werknemers moesten kijken. Oudere werknemers zijn in verhouding te duur voor werkgevers. Staat dit loon nog wel in verhouding tot de prestatie?

Ik denk dat Donner gelijk heeft, maar baal er wel van dat dit soort dingen altijd uit komen tegen de tijd dat ik ouder begin te worden. En al die babybomers maar lachend met pensioen gaan zeker. Niks ervan! We houden het salaris van de oudere medewerker gewoon hoog totdat ik met pensioen ga. Hierdoor moet mijn dochter wel tot haar 77 doorwerken, maar het zij zo.

Misschien gaat mijn dochter overigens wel helemaal niet de ict in, maar wordt ze ook net als haar papa stand-up comedian. Ze kan in ieder geval al heel grappig Barbapapa imiteren. In het Italiaans.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kinderen leren sneller omdat ze nog veel minder weten. dat is een. Ten tweede leren kinderen vooral waar en hoe ze moeten zoeken en dat is wat anders dan daadwerkelijk kennis vergaren. Ten derde heeft minister Donner makkelijk praten met een salaris van heel ruim boven de ton. Er zullen niet erg veel oudere ICTers zijn die dat verdienen. Ten vierde, Jacob, ben je nooit te oud om te leren. En als je daar geen zin meer in hebt kun je altijd nog minister worden.

Weer een leuk stukje, Jacob; en ik ben het met je eens. Daarom mijn kinderen (13 en 16) gelijk maar verteld dat zij ook tot hun 77ste moeten werken. Met jouw dochter erbij zijn dat er al weer drie...

Het laat vooral zien hoe onervaren de auteur is. Ten eerste weet dochterlief niet hoe Youtube werkt, alleen hoe ze op de belangrijkste linkjes moet klikken. Ten tweede geeft youtube na een filmpje je zomaar wat suggesties voor vergelijkbare filmpjes, duidelijk in beeld, die je alleen maar hoeft te klikken. Dat is beduidend simpeler dan MS-Dos war wij ons doorheen moesten worstelen, en nog steeds heel iets anders dan weten hoe het werkt. Dat weet die oudere, miskende werknemer nog wel.
Het laat vooral zien hoe het gebruiksgemakl van computers zich heeft ontwikkeld.

Donner leert blijkbaar nòg trager dan Jacob (en die leert al zo moeilijk zegt hij). Nog één
keertje dan: Als Donner mijn belastingen verlaagt wil ik best "net zoveel" minder salaris. Worden we meteen ook competiever tegenover lage lonen landen met al die ervaren en goedkope arbeidskrachten.

De huidige generatie die nu van school komt zou ook al zogenaamd opgegroeid zijn met de computer en er volgens de trotse pa en ma geweldige dingen mee kunnen doen. In de praktijk zie ik ze als gebruikers toch erg tegenvallen wat dat betreft. Ze kunnen msn'en twitteren en ook youtube is voor hen geen probleem. Een netwerkprintertje toevoegen of een Word documentje koppelen kunnen ze in tegenstelling tot onze backofficemedewerks van 50+ toch echt niet.
Kortom ze spelen nu digitale spelletjes met de pc ipv analoog ganzenborden, maar dat is toch iets heel anders.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-09T08:57:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.