Spoelstra spreekt: Help, de Mauro's komen!

Jacob Spoelstra

Ik had het vorige week te doen met Henk Bleker. De staatssecretaris moest bij Pauw en Witteman uitleggen waarom de al acht jaar in Nederland wonende Angolees Mauro Manuel terug naar zijn geboorteland moet. Een onmogelijke opgave als het onderwerp recht tegenover je zit. Dat win je dus nooit.

Je wint het niet van die jongen die zo uit de tekenfilm Bambi lijkt te zijn weggelopen. Het huilende zigeunerjongetje dat je vaak op schilderijen ziet, lijkt vergeleken met Mauro een strontvervelend kind. Maar hij moet weg van Minister Leers. Regels zijn regels, volgens de minister, die overigens zijn vorige baan als burgemeester verloor omdat hij zich zelf niet aan de regels hield.

Angolese ict'ers

Wat je er ook van vindt, je stuurt niet een kind dat al acht jaar in Nederland woont terug. Enig idee hoe iemand met een Limburgs accent in Angola gepest gaat worden?

Maar zo ver gaat het niet komen. Mauro krijgt waarschijnlijk een studievisum. Even voor alle duidelijkheid: Mauro doet een mbo-studie ict. En nu wil ik niemand bang praten maar Gerd Leers wil geen uitzonderingen maken. Dit betekent dus dat straks elke Angolees van achttien jaar die weet hoe hij een computer moet opstarten in Nederland een studievisum krijgt. Het wordt nog druk op de ict-arbeidsmarkt. En we waren al het mbo-werk ook al aan het uitbesteden aan India.

Babi pangang

Maar gelukkig is de crisis zo goed als opgelost. Die lossen we op doordat we leningen gaan terugbetalen met nieuwe leningen. En mochten we die niet kunnen terugbetalen dan gaan we lenen van China. En mochten we die niet kunnen terugbetalen dan eten we de rest van ons leven babi pangang.

Zodra de crisis over is, gaan we natuurlijk weer massaal nieuwe mensen werven en dat mogen ook best mbo'ers, donker gekleurden of zelfs mensen uit Limburg zijn. Dan nemen we alles weer aan. Sterker nog, dan gaan we zelfs werven in het buitenland om ze hier naar Nederland te krijgen. Ik weet niet of u het door heeft, maar we wonen echt in een heel raar land.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tjonge, een wat oppervlakkig stukje, gelukkig blijft het onterechte PVV-bashen achterwege, maar ook geen woord over het feit dat deze knul al 2x door PvdA-ers uitgezet werd!

Ook nogal naïef om te denken dat Mauro nu definitief hier blijft. Waarom zou de eis "Hij moet met zijn opleiding een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van zijn land." zijn opgenomen in de voorwaarden voor een studievisum?

Een heerlijke politiek correcte oplossing. Het publiek is tevreden, want knuffel-Angolees Mauro mag blijven. Over een jaar of 4 denkt niemand er meer aan en mag hij met stille trom alsnog enkele reis Angola.

De PvdA heeft z'n gelijk gehaald als oppositiepartij door het kabinet lekker dwars te zitten, en houdt intern hun politici de hand boven het hoofd doordat Mauro over een jaar of 4 alsnog mag vertrekken.

Het CDA hoeft geen gezichtsverlies te lijden doordat ook voor hen alles politiek correct is opgelost, en zelfs ongefundeerd-beroeps-dwarsliggers Koppejan en Ferrier de mond is gesnoerd.

Tja, een 'win-win'-situatie die uiteindelijk niets veranderd heeft als je het mij vraagt.

Het heeft zeker wel iets veranderd namelijk dat het heeft aangetoond hoeveel grote bekken, ouwehoeren, na-praters zonder enig gevoel, er in NL wonen. Je schaamt je gewoon dood dat je in zo'n land woont en wat gaat die samenleving er op vooruit. Wat zijn we toch leuk bezig met zijn allen. Ik ik ik en de rest kan stikken!
"Stik maar Mauro. Wat? Al 8 jaar hier? Mocht je eerst wel blijven en dan weer niet blijven. Ach jongen, zo gaan we hier met kinderen om in dit geciviliseerde land."
Ik zou ook wel weg willen hier.
Maar vluchten kan niet meer, zou niet weten hoe.
Vluchten kan niet meer maar zou niet weten waar naartoe......

P.s. O ja, fijne reactie John. Moest je zeker weer even kwijt... je weet wel ... dat gelul over PvdA om dat gelul van de PVV goed te praten???Dat is nl wat PVV steeds doen.
Ik zou het toch echt geen win-win situatie willen noemen. Iedereen is hier een verliezer.

Uitgeprocedeerd, vervallen in bezwaarprocedures, PvdA zegt paar jaar teug 'doei', en nu als oppositie 'zielig'. Doet denken aan de ophef rondom het DominoDay musje. Als 1 geval met een menselijk gezicht een trieste voorbeeldfunctie krijgt is het ineens terecht piepen. Over moordpartijen in arabische lentes hoor je niemand. Ver weg en onzichtbaar. Echter de bekende aanzuigingskracht die een vergunning oplevert, plus de precedentwerking voor soortgelijke gevallen maken het bijna een salomonsoordeel. Oja, om IT link te leggen... Daar worden processen vertraagd, zijn papieren regels anders dan de technische werkelijkheid. Levert zelden blije gezichten op, en een 'go' in IT wel. En de hashtag #devolgendemauro zegt al genoeg :(

Leuke doordenker, Jacob. Laten de P&O-beleidsmakers bij de ICT- en andere bedrijven dat ook maar eens gaan doen.

En om partijen zoals de PVV en GPV te bashen. Als weer een lading oriëntale ICT-ers bij ons binnen komt, en er weer een stel Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse topsporters de Nederlandse nationaliteit krijgen, dan wordt het oude VVD beleid gewoon stilzwijgend gevolgd. Het economisch nut is dan belangrijker dan het cultuurverschil, dat anders zo problematisch genoemd mag worden.
Overigens, de “tsoenami van gelukszoekers” (PVV Zendtijd voor Politieke Partijen), bestaat tegenwoordig hoofdzakelijk uit terugkerende expats, waaronder veel Afrikaanders. Mensen die altijd over Nederland klagen, maar graag bij ons overwinteren.

Ondanks dat dit soort discussies al decennia lang aan de gang is heeft de overheid nog steeds geen adequate manier gevonden om de instroom aan de poorten te kunnen filteren. Het moet nog steeds jarenlang duren voordat mensen te horen krijgen of ze hier welkom zijn.
In hoeverre kan ICT hierbij een belangrijke rol spelen?
Het zal nog steeds een flinke uitdaging zijn om hier goede oplossingen voor te vinden. Je hebt immers met mensen te doen die vaak ook nog eens worden uitgebuit door slimme misdadigers die alle mazen van de wet feilloos kennen. En ben je eenmaal binnen kom je in een mallemolen terecht waarbij onzekerheid troef is je niets zinnigs mag doen en als je onverhoopt een psychische aandoening hebt je min of meer aan je lot wordt overgelaten.

Problemen uit het verleden worden nu opgelost met rigoureus toepassen van achterlijk uitzettingsbeleid. De PVV vindt natuurlijk dat wie 8 jaar geleden teveel is toegelaten nu alsnog moet worden uitgezet. Daarbij maakt het niet uit of je hier een thuis hebt gevonden, met een vader en moeder, met vrienden en vriendinnen, club, opleiding, studie en straks werk – in de ICT nog wel, maar dat is eigenlijk nog het minst belangrijk.
Wat is het volgende doel van de PVV? Adoptiekindjes? Die zijn tenslotte in veel gevallen uit een vergelijkbare situatie als Mauro gekomen. Ze waren alleen een paar jaar jonger. Uitzetten die handel, terug naar je thuisland zodra je 18 wordt!
Dit moet je niet willen oplossen, want er is geen oplossing. Althans niet een waar iedereen het over eens is. En je hoeft ook de regels niet te veranderen, want regels maken het alleen maar lastiger om tot een bevredigende oplossing te komen. Hier zijn geen regels voor, behalve ongeschreven. En die ongeschreven regels zeggen dat mensen zoals Mauro hier gewoon moeten kunnen blijven.

Eh, niet om het een of ander. Maar Babi Pangang is gerecht uit Indonesie en niet uit China

Nederland, waar niets mag en alles kan. Waar voor het ene regeltje wel weer een uitzondering wordt bedacht. En voor elke oplossing een probleem ontstaat. Acht jaar bezwaar maken tegen een blauwe envelop gaat me niet lukken, en kwijtschelding al helemaal niet. Teveel maten om mee te meten, en de een is gelijker dan/als de ander :p

Ik ben het geheel met de schrijver eens. In de hele discussie is er veel over Mauro gesproken, maar ook de pleegouders worden naar 8 jaren beroofd van hun pleegkind. Je kunt namelijk als ouders niet 8 jaar lang een kind opvoeden met de gedachte dat je er aan moet hechten, omdat hij op z'n 18e er toch uit moet. Duizend maal liever zulke jongens als Mauro in Nederland (hij spreekt beter Nederlands dan Prins Bernhard ooit heeft gedaan) begeleiden en als volwaardige Nederlander aan te zien, als managers die Nederlandse ontwikkelaars tot 2e rangs te degraderen door het werk goedkoop (uitbuiting) uit te besteden naar landen als India. Dat is in mijn ogen pas echt de samenleving ontwrichten. Mauro uitzetten is het failliet van de Haagse stropdassen politiek.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-09T10:57:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.