Spoelstra spreekt: Vrouwen tegen de vergrijzing

Jacob Spoelstra

Ik moest onlangs optreden op een evenement voor recruiters in de ict. Voordat ik mijn kwinkslagen en grollen mocht vertellen, waren er ook mensen die iets zinnigs hadden te melden. Gewaarschuwd werd er onder meer voor de vergrijzing in de ict.

Steeds meer ict-bedrijven krijgen een ouder personeelsbestand. De komende periode gaan er voordat we de pensioenleeftijd verhogen nog snel even een aantal babyboomers met pensioen. Deze mensen hebben Nederland opgebouwd en ze maken het zelf op ook.

Dikke vijftigers

Ik hoorde laatst een iets te dikke vijftiger zeggen: ‘Ach, over werkgelegenheid maak ik mij niet zo druk. Door die vergrijzing is er straks behoefte genoeg aan ict'ers.' Ja, dat klopt. Aan jonge frisse ambitieuze ict'ers, niet aan iets te dikke vijftigers.

Misschien dat vrouwen de oplossing hiervoor zijn. Het aantal vrouwen in de ict is nog steeds bedroevend laag. Op het recruitersevent viel mij overigens op dat het aantal vrouwen in een recruitmentfunctie bijzonder hoog is, dus het is nog hun eigen schuld ook.

Een van de opmerkingen die ik tijdens het event hoorde was dat we meer vrouwen in de ict nodig hebben, omdat ze meer balans in een team brengen. Op zich is dat waar, tenminste als er eentje in je team zit. Zet er twee naast elkaar en Jerry Springer kan beginnen met filmen.

Autist

Mannen zijn zakelijker, zich minder bewust van werkverhoudingen en kunnen zich makkelijker afsluiten van omgevingsfactoren. Mijn vrouw zegt wel eens tegen mij: ‘Volgens mij ben ik met een autist getrouwd.' Maar ik doe altijd maar net alsof ik dat niet heb gehoord.

Zou de ict-wereld er anders uitzien met meer vrouwen? Zou met meer vrouwen de OV-chipkaart niet te kraken zijn? Zou de iPad ineens wel een zinvol apparaat zijn? En zouden SAP-implementaties niet meer drie keer over het budget gaan? Ik weet het niet. Het is moeilijk te zeggen of vrouwen betere ict'ers zijn dan mannen. Ze zijn wel beter in schoonmaken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Smijt een hoop vooroordelen op een hoop en je krijgt gegarandeerd reacties. En als je reacties krijgt dan heb je kennelijk een aardige column geschreven.
Dat lijkt zo ongeveer het uitgangspunt te zijn geweest voor dit verhaaltje.
Kom op Spoelstra, heb je niks beters?

nou vooruit, een reactie, omdattie het zo uitlokt.

Ik heb zelf vrouwelijke collaga's. Niks mis mee, maar je moet niet aan ze vragen of ze het Senseo apparaat schoon willen maken dat bij ons naast de koffieautomaat staat, omdat die koffie nogal op slootwater lijkt. De repliek is dat je dat lekker zelf mag doen.
En ik ken vrouwen die helemaal niet kunnen schoonmaken. Dus waar Spoelstra dat idee heeft opgedaan?
En zijn vrouwen betere ICT'ers? Geen idee, ze letten wat meer op details misschien?

OK dan, een reactie van een vrouwelijke ICT'er. Maar inhoudelijk ga ik hier natuurlijk niet op reageren, Jacob! Punt gescoord zo?!

Beste Jacob,
Ik denk dat vrouwen veel te slim zijn om zich aan de ICT te wagen. Stress, deadlines en opdrachtgevers die niet weten wat ze willen, om maar eens wat te noemen. Weliswaar vaak leuk betaald, maar dat mag dan ook wel gezien de uren en de werkdruk....
Hoe gaat dat eigenlijk met stand-up comedians van 50?? Wordt jij wellicht net zo'n azijn p.ss.r als de onvolprezen Freek?? En hoe staat het met de "lijn"? Gezien de foto honger je jezelf uit of ben van het duimen overgespat op handkluiven?? Zou jouw vak ook niet beter worden als er meer vrouwen stand-up comedian worden? Zouden er betere grappen en columns geschreven en gemaakt worden? Kijk, nou heb ik bijna net zo'n leuk stukje in elkaar geflanst als jij en dat in slechts 30 seconden

Jacob, mee eens, je kunt beter de columns schrijven! :)

Om een antwoord tegeven op je vragen, Jacob:
Zou de ict-wereld er anders uitzien met meer vrouwen?
Dat denk ik wel. Kleurrijker, rokjesdagen, vaker wat bij de koffie.
Zou met meer vrouwen de OV-chipkaart niet te kraken zijn?
Vrouwen hadden de chipkaart multifunctioneel gemaakt, zodat ze er ook in winkels mee kunnen betalen.
Zou de iPad ineens wel een zinvol apparaat zijn?
Ja hoor, met een spiegelfunctie.
En zouden SAP-implementaties niet meer drie keer over het budget gaan?
SAP is een mannending. Vrouwen zijn veel accurater, communiceren directer en komen hun afspraken beter na. Dus SAP had niet bestaan.

Mannen kunnen net zo goed schoonmaken. Alleen doen ze het niet. Vrouwen kunnen charmes of intuitie in de strijd gooien. Mannen in het IT wereldje hun botheid.

En inderdaad hoog autismegehalte, maar men ziet alleen de minpuntjes ervan. Niet de concentratie, inleving in de techniek. Kortom, vroeger was het 'iets met computers' als men vroeg waar je werkte. Daarna "De IT". Tegenwoordig 'ict'. En met vrouwen en autisme-acceptatie erbij wordt het misschien wel een doorsnee-afspiegeling van de samenleving?

Vrouwen hebben geen ruimtelijk inzicht, daarom zie je ze niet in ICT functies. Ook daarom kunnen ze geen kaart lezen trouwens.

Ik heb liever 10 keer een vrouw als bovengeschikte dan een man.
Een vrouw zegt je wat je moet doen. Een man zegt hoe je het moet doen om te laten zien dat hij er veel meer van af weet dan jij.
Dat is mijn ervaring in 35 jaar ICT. Ik ben nu met pensioen, dus moet ik mezelf vertellen van wat en hoe. Dat is lastig, vooral het wat.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-07T10:42:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.