Spoelstra spreekt: ICT'ers tekort

Jacob Spoelstra

We komen ict'ers te kort en niet zo'n beetje ook. Volgens branchevereniging ICT~Office komen we in 2016 maar liefst 11.000 hoogopgeleide ict'ers te kort. Maar ik denk dat we nog veel meer te kort komen. Wat kun je tegenwoordig nog met 11.000 hoogopgeleide ict'ers? Alleen voor de ov-chip kaart heb je al 11.000 hoogopgeleide ict'ers nodig.

Waarom we nog meer nodig hebben? Omdat Google met een bril komt. Inderdaad Google is bezig met een bril waarmee je onder meer kunt internetten. We gaan een periode krijgen waar we op elk voorwerp internet proberen te krijgen. Het is een beetje wat Lady Gaga probeert met hoofddeksels. Die probeert van elk voorwerp een hoofddeksel te maken. Maar Google komt met een computerbril en de bril is te bedienen met je ogen. Als er dus net een lekker wijf voorbij loopt, dan ben je in één keer al je informatie kwijt.

Flutvraag

We hebben een tijd gehad dan zetten we overal een klok of een thermometer op. Dit gebeurt nu met internet. Op elk voorwerp komt internet. Telefoons met internet, auto's met internet, spiegels met internet, tafels met internet, zuurkoolstamppot met internet.

Wat het nut daarvan is? Dat is, zoals de trainer van AZ Gert Jan Verbeek zou zeggen, een flutvraag. Het hoeft geen nut te hebben. Als het kan dan gebeurt het. Waarom eet je een zak drop leeg terwijl je allang genoeg hebt gehad? Waarom heb ik op mijn UPC-box Omroep Brabant zonder ondertiteling? Omdat het kan.

Irrelevant

Is dit verontrustend? Nee, niet voor de ict-industrie. Wij moeten er blij mee zijn. Want blijkbaar gaan mensen nieuwe mogelijkheden gebruiken zonder dat het nut heeft. Denk maar eens aan al die producten waar de i van irrelevant voor staat. En daarom denk ik dus dat we veel meer dan 11.000 nieuwe hoogopgeleide ict'ers nodig hebben. Hoe krijg ik anders internet op mijn ov-chipkaart? Of kan dat allang?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De vraag is niet alleen waar haal ik ze vandaan, maar ook: hoe hoog is 'hoogopgeleid'. Moeten ze kunnen lezen en schrijven? Moeten ze in het bezit zijn van een typediploma? Moeten ze Micro$oft Internet Exploder kunnen bedienen zonder in huilen uit te barsten? Of moeten ze in staat zijn met een hand achter de rug gebonden een moederbord uit- en inelkaar kunnen monteren met alleen een lucifer als soldeerbout?

Wat is hoogopgeleid? En waarom moeten er nieuwe zijn? Wat is er mis met de oude? Daar lopen er geloof ik ook nog een paar van in of tegen de WW.

Schitterend relativerend verhaal met de nodige ICT-zelfspot!

Heerlijk artikel. Want we moeten nog evolueren naar die 23 jarige stagiair, MSCE MSCP, CCNA, ITIL, Prins2 en niet te vergeten intrinsiek op de hoogte van WIndows server 2003 en 2008 niet te vergeten MS Exchange die ook op Linux platformen 'uiteraard als troubleshooter' zijn weg weet te vinden.

I kid you not, een vrij recentelijke vraag die aan het rondzingen was.

Btw heer Spoelstra, we aten spinazie stamppot en ik kauwde plots op een chipje. Het onmogelijke werd ineens mogelijk. Mijn vrouw had gekoot en verhaalde over het chipje van haar ING pasje die er weer eens vandoor was gegaan (4e keer inmiddels). Dus weer een potentieel lumineus idee om zeep.'Never asume, always Verify!'

"Alleen voor de ov-chip kaart heb je al 11.000 hoogopgeleide ict'ers nodig"

Veel meer!!
Of nee, beter, je hebt alleen een paar slimme mensen nodig.

De keer dat ik een anonieme OVkaart kocht voor mijn zoon vergeet ik nooit: koop een OV-kaart, ga daarna naar huis en registreer die kaart.
Ik had die kaart die dag gekocht om in Rotterdam in de Metro te kunnen. Dat is niet gelukt, dat kan ik je vertellen. Wat wel lukte was een bedrag van 30 euro te laden op de kaart. Dat vervolgens gelijk weer teruggestort werd. De grap was dat één keer inchecken in Rotterdam lukte, er kwam een negatief saldo op de kaart. De terugweg kregen we een gratis kaartje van een vriendelijke beambte...

Ik geloof nooit dat die nieuwe ICT'ers er komen. Ik was vorige week bij een voorlichtingsdag voor beroepen van Havo4 leerlingen. Ik probeerde klasgenoten van mijn dochter te enthousiasmeren voor het ICT vak. Dat is niet gelukt. De enige die enthousiast was, was een jongen die naar Florida gaat voor een opleiding om games te leren schrijven.
De rest van de leerlingen zaten er omdat hun eerste keuze volgeboekt was.
Hoewel ik het altijd leuk vond om ICTer te zijn, denk ik dat ik, als ik nu de keuze had, een andere opleiding had gekozen.

Ja , veel vooral new hoogopgeleiden nodig, ja , eh nu , we zullen wel zien.
Heerlijk artikel, bedankt

Pasgeleden nog een advertentie gezien voor een recruiter die een php programmeur op universitair niveau aan het zoeken was.
Tragikomisch zullen we maar zeggen.

"Volgens branchevereniging ICT~Office komen we in 2016 maar liefst 11.000 hoogopgeleide ict'ers te kort."

Sowieso zijn de meeste ICT'ers niet hoogopgeleid; daarom is de titel van het artikel misleidend. En als je nu 11.000 hoogopgeleide ICT'ers binnen zou kunnen halen, dan geef ik je op een briefje dat er tegelijkertijd 3x zoveel onderknuppels (lager opgeleide ICT'ers) nodig zijn om die 11.000 te ondersteunen. Dus eigenlijk is er een tekort van 44.000 ICT'ers. Maar wacht even... Met zoveel extra automatisering extra kan het niet anders dat de productiecapaciteit enorm omhoog gaat. Ik schat we voor elke ICT'er makkelijk 5 productiemedewerkers kunnen rekenen. En nog iemand op de administratie. En per 10 ICT'ers ook nog een manager. Ff rekenen... Dan zit ik op 266.200 extra benodigde werknemers. Maarre... Die zullen veel extra werkverkeer opleveren. Dus extra werk voor wegwerkers, fietspadaanleggers, autoverkopers, garage's, onderzoekers voor de alternatieve energiebranche (de olie gaat dan immers sneller op), etc. Dan zit je toch al gauw op 300.000 man en vrouw, denk ik zo. Geniaal! In één klap de werkloosheid opgelost.

Veel ICt’ers zijn weliswaar hoogopgeleid, maar niet als ICT’er. Ik ben biologen, geologen, geografen, tandartsen, basisartsen en historici tegengekomen, maar ook leraren, onderwijzers, beleidsmedewerkers, pedagogen, therapeuten, hoogbegaafden (die vaak niet hoogopgeleid zijn, maar wel veel meer weten), werktuigbouwkundigen, elektrotechnici en ja… ook informatici. Vroeger had de PABO de naam het afvalputje te zijn voor studenten die uitgeloot waren, nergens anders terecht konden of gewoon niet wisten wat ze wilden. Het lijkt erop dat dit de laatste jaren bij ICT het geval is, maar dan voor lui die weliswaar afgestudeerd waren, maar in het eigen vakgebied geen droog brood konden verdienen of hun draai niet konden vinden.
Als je het zo bekijkt is er eigenlijk al jaren een tekort aan hoogopgeleide ICT’ers. Maar wat maakt het uit? Jacob laat duidelijk doorschemeren dat er aan iets anders een veel groter gebrek is: gezond verstand.

@hk, 13-04 09:04
"Het lijkt erop dat dit de laatste jaren bij ICT het geval is, maar dan voor lui die weliswaar afgestudeerd waren, maar in het eigen vakgebied geen droog brood konden verdienen of hun draai niet konden vinden."

Dergelijke omscholingsprogramma's bestaan sinds de jaren 90. Niets nieuws onder zon.

@HK: Pijnlijk waar wat je daar allemaal noemt. Misschien ook een van de redenen dat 70% van alle IT projecten falen. Er zitten te veel mensen met de verkeerde vooropleiding in. Het kan ook frustrerend zijn voor mensen die wel de juiste papieren hebben, maar in de weg worden gelopen door omgeschoolde niet-technische mensen.

@Jacob: Erg leuk stukje! Over de ICT~Office organisatie moest nodig eens een grap gemaakt worden en de paralellen die je trekt, zijn ook wel grappig.

@ Technicus
Leuke reactie maar +70% van de IT projecten falen doordat de deelnemers weinig tot geen basale affiniteit hebben met de IT als materie of gewoon niet weten hoe deze materie zich beweegt maar zich heel graa druk en belangrijk voelen in de projectensfeer.

Krijg je dus precies het tegengestelde. Falende projecten. :O)

@Edwin, @Techneut: Er is niets mis met ICT’ers die oorspronkelijk uit een andere discipline komen, zoals er ook niets mis is met PABO studenten die vanuit een derde-keus-studie uitgroeien tot enthousiaste en bekwame leerkrachten. Er is alleen wat mis als ze zich niet werkelijk in de materie (zoals NumoQuest het consequent benoemt) verdiepen en weigeren hun gezond verstand te gebruiken. Dat geldt voor nagenoeg elk vakgebied. ICT leer je niet via een serie her- om – of bijscholingscursussen. Dat mag je rustig aannemen van iemand die 14 jaar geleden op zijn 38e werd omgeschoold tot (junior) systeembeheerder.
Dus ook een bioloog kan zich ontwikkelen tot een bekwaam technisch beheerder. Ook een historicus kan een goede projectleider worden. Waar het om gaat is dat ze zich bewust zijn van wat er speelt in het werkveld waarin ze acteren en niet simpel de nieuw geleerde lesjes willen toepassen alsof dat in elke omgeving de hele waarheid is. En ze moeten er de tijd voor willen nemen. Dus of het nu consultants, projectleiders, managers of techneuten zijn: je verdiepen in doel, aard en mogelijkheden, je in dienst stellen van de vraag en je bewust zijn van de faciliterende, oplossende en ondersteunende rol van ICT is van groot belang. Als alle ICT’ers dat zouden doen is “hoogopgeleid” geen issue meer, omdat we dan beschikken over voldoende bekwame ICT’ers.

Het openbaar vervoer heeft per dag ongeveer 5 miljoen klanten, die allemaal wel wat over de OV chip kaart hebben te klagen.
Als je deze nu laat mee participeren in de uit ontwikkeling hiervan is ieder tevreden. Helaas zullen de kosten van gratis openbaar vervoer lager zijn dan de invoering van OV chip kaart,zoals die er nu is.
Dus als je het openbaar vervoer gratis maakt heb je opeens 11.000 hoog opgeleide It'ers vrij en spaar je nog geld uit ook. Hiernaast rijden veel mensen zwart en grijs in het open vervoer, dus heel veel zal het niet aan inkomsten schelen.

Kijk, ik zit er echt al jaren op te wachten om een netwerkverbinding te kunnen maken met zuurkoolstampot, mocht dit tot de mogelijkheden horen dan kan ik via mijn tevens in het netwerk opgenomen ov chipkaart de zuurkool temperaturen en desgewenst mijn onvolprezen magnetron de opdracht geven te starten met het opwarmen van de dagelijkse prak. Neem ik precies op tijd toch een "byte" van een opgewarmde discussie.

Tja, het is met ICT-opleidingen net als met plateauzolen, het ene moment is het populair bij de jeugd en het andere moment wil de jeugd er niet dood mee gevonden worden.

Waar ik bang voor ben is dat er weer een initiatief als PION de kop opsteekt die alle werkeloze geologen, filosofen, antropologen, basisschool leraren en anderszins hoger opgeleiden (HBO of hoger) gaat omscholen.

Onder de noemer: "ik ben hoger opgeleid en ik ben ICT-er" wordt er dan net gedaan of we te maken hebben met iemand die hoger opgeleid is tot ICT-er. Ik geef toe, ik ben wel een paar mensen tegengekomen waarbij dat goed is gegaan, maar vaak ontbreekt de achtergrond om te komen tot goede oplossingen.

Als ik ergens geen behoefte aan heb, dan is het een bug in mijn zuurkool.

Ik sluit mij, ter afsluiting hier, graag aan bij hk.

Er is absoluut niets mis met mensen die vanuit een andere discipline de IT zijn ingestroomd. Sterker nog, met een andere pet op durf ik zelfs de stelling aan dat zich daar 'grotere geesten' bevinden dan mensen die vanaf den beginne IT'er zijn geworden maar dat even terzijde. Mijn opmerking was juist gericht tegen het gemis van een dergelijke tool, en impotentie en incompetentie van menig recruiter en HR in te kunnen schatten wat de werkelijke professionele waarde van een IT'er is.

Ik val inderdaad een beetje in herhaling, zal anderen even het gras voorde voeten wegmaaien mocht die opmerking weer komen, door te stellen dat menig IT'er en zeker non IT'er, door de versnelde ontwikkelingen en de diversiteit van mogelijkheden, niet eens blijken te weten hoe IT zich wetmatig gedraagt en hoe daar mee om te gaan.

Dus de ironie van de auteur is volkomen gerechtvaardigd. Zolang het bedrijfsleven op een dergelijke oneigenlijke manier met IT, kennis en kunde blijft omgaan zullen we nog heel veel Vodafone, KPN, Prorail en mislukte EPD debacles de komende weken tegemoet gaan zien. Mark my words want als er namelijk één ding is wat je prachtig met IT kunt doen dan is het voorspellen dat wanneer je geen acht slaat op de materie IT, er heel veel dingen gewoon fout zullen gaan.

IT een pracht vak dat besparingen moet bewerkstelligen. Nu het besef nog eens een keer.

Tja als je kijkt wat zich wel binnen het ICT vak hoger opgeleid noemt,
dan word ik daar ook niet vrolijk van. Op het moment dat zoiemand zelf moet gaan denken omdat de wizard geen soulaas bied wordt het toch ineens eel moeilijk.
Het is dus vooral zaak om mensen GOED op te leiden ongeacht of dat nu MBO of HBO is. Daarnaast zie ik niet in waarom we het steeds over hoger opgeleid moeten hebben als je toch al weet dat HBO opleidingen van vandaag de dag vergelijkbaar zijn met MBO van pakweg twintig jaar geleden.

Gewoon weer eens een paar goede mensen voor de klas krijgen die de studenten weten te motiveren dat is belangrijk. Maar then again dat zal niet gebeuren want geen enkele goede ITvakman wil een onzin opleiding doen om tegen een beperkt salaris les te mogen geven.
Geld trouwens ook voor zat andere vakgebieden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-04-11T09:37:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.