Spoelstra spreekt: ZZWW'ers

Jacob Spoelstra

Of je het nu wil of niet maar volgend jaar zijn we allemaal zzp'ers. Dit staat in het Kunduz-Lente-Voorjaars-Wandelgangen-akkoord of zoals de SP het noemt: het Houdbaar-tot-12-september-want-dan-komt-die-gezellige-dikkerd-met-zijn-flaporen-aan-de-macht-akkoord. Het ontslaan van werknemers gaat net zo gemakkelijk worden als overstappen naar de Nederlandse Energie Maatschappij. Frans Bauer kan het.

Een vast contract is niks meer waard na 1 januari 2013. Dit tot grote schrik van al die vijftigers met hun diploma Cobol-krassen voor beginners die al dertig jaar bij dezelfde baas zitten. Die krijgen hiervan zweet in hun bilnaad. Ze kunnen zich voorbereiden om zzp'ers te worden.

Interessant voor werkgever

Niet dat dit erg is want als zzp'er kun je je zakken goed vullen. In goede tijden of in mindere tijden als je een specialist bent. We komen namelijk nog steeds veel goede specialisten te kort. Of ik het een goede maatregel vind? Ja, voor de ict-industrie wel. Als ict'er kun je gedurende je loopbaan jezelf ontwikkelen, waardoor je interessant blijft voor je werkgever. Interessanter dan jonge mensen. Echte harde werkers in de zware metaalindustrie of voor de schoonmakers kunnen dat niet.

Als je gedurende je carrière blijft ontwikkelen, ben je voor elk ict-bedrijf goud waard en wil je bedrijf je helemaal niet als zzp'er maar in vaste dienst nemen. Het is dus wel slim om ook na je 35e nog een beetje aan bijscholing te doen. Je moet wel aantrekkelijk blijven voor de markt. Datzelfde geldt voor als je met elkaar getrouwd bent. Ik zie heel vaak vrouwen die voor hun trouwen met prachtig lang haar rond lopen. Zodra ze twee jaar getrouw zijn, maaien ze het tot een seksloze boblijn. Ik vind het zelfs een reden om geen alimentatie te betalen. Het was jouw schuld.

Eén staats-ict-bedrijf

De nieuwe ontslagregeling noemen de politieke partijen hervormingen. Zo noemden ze de maatregelen in het Oostblok ook altijd. Daar had iedereen werk. Alleen geen inkomen. Misschien zou dat een tip zijn om de crisis op te lossen. We laten het kapitalistisch model los, pakken de hamer en sikkel op en gaan met zijn allen bij één staats-ict-bedrijf werken. Of we worden met z'n allen zzww'ers.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik kan niet zeggen dat ik dit artikel grappig of anderzinds inhoudelijk nuttig vind.

Natuurlijk, ook ik ben niet gelukkig met ict-specialisten die niet verder gekomen zijn dan datgene wat mijn buurjongetje van negen goedkoper en beter kan.

Maar zolang 'jezelf bijscholen' bestaat uit de nieuwste Windows-versie instaleren en een Cisco-cursus volgen, denk ik niet dat er reden is om hierover grappig bedoelde artikeltjes te klodderen.

Met jezelf ontwikkelen wordt eerder bedoeld, in staat te zijn kennis die niet de hele straat al beheerst zelfstandig eigen te maken zonder dat daar meteen financiële of carrière winst tegenover staat.
Ik vrees dat het aantal lieden die daar toe bereid zijn slechts beperkt deel is van het totale ict'ers bestand is.

Persoonlijk vind ik het artikel wel degelijk 'nuttig'...
Het kan/mag toch niet zo zijn dat je als werknemer ooit, in een ver verleden, ergens ben binnengedruppeld met een 'certificaatje Cobol-krassen' en vervolgens lekker achterover bent gaan zitten onder het motto: 'Zo, mijn kostje is zekergesteld.'

In elke branche zul je steeds moeten 'bijblijven' om jezelf waardevol te maken/houden voor de werkgever, voor de maatschappij, maar vooral voor jezelf.
Werkervaring, opleidingen e.d. dragen daar uiteraard aan bij, maar je hebt daar zelf een absolute verantwoordelijkheid in.
Toch zijn er zat lieden die liever geen tijd steken in het 'vernieuwen' van zichzelf.
Tja..... er komt dan een moment dat 'jouw economische restwaarde' nihil gaat worden...
Wees slim, leun niet achterover en zorg ervoor dat jij interessant bent/blijft voor de markt.
Dit ongeacht je leeftijd en/of werkkring.

Ik kan mij niet voorstellen dat je achterover gaat zitten en denkt dat je niets meer hoeft te doen. Waar Jacob m.i. op doelt is dat zo iemand wel werkervaring heeft, maar geen relevante diploma's. Waardoor het lastiger is om jezelf op de huidige arbeidsmarkt te positioneren.
Want dit soort kennis is vaak bedrijfsspecifiek.

@Willem: Ik ben benieuwd hoe met je zal gaan zo rond je 60e jaar.... Doorleren om nog 7 jaar (minimaal) aan de spreekwoordelijke bak te blijven! Denk eens aan leercurve, opname van de aangeboden stof en de sneltreinvaart waarin de technologische ontwikkelingen zich voorzetten.
"ongeacht leeftijd en/of werkkring" is voor wat mij betreft een beetje te kort door de bocht.
Tot slot: Jacob ik kan uit het stuk niet echt jouw persoonlijke mning halen over hetgeen je aanhaalt, vindt je het een goede of slechte ontwikkeling?

Als die versoepeling van ontslagrecht hand in hand gaat met verbetering van pensioenopbouw, kan ik er niet echt mee zitten. Maar ik vrees het ergste. Die versoepeling van ontslagrecht lijkt mij een enorme winst voor de pensioenfondsen namelijk. Ik ben zo'n Cobolkrasser van 50+ die al 30 jaar voor de zelfde baas werkt. Als ik naar mijn pensioenoverzicht kijk, zie ik dat ik 'al' 34% van mijn pensioen heb opgebouwd. Die laatste 66% moet ik dus de komende 12 jaar nog opbouwen. Tijd om mij er uit te knikkeren dus. Zodat ik net als veel collega's, na bijna 30 jaar premie afgedragen te hebben en allerlei gunstige perspectieven voorgeschoteld heb gekregen, straks met bijna niets het nakijken heb.
Blijven lachen Jacob! Enne, denk niet dat ik zzp'er ga worden want ik vertik het!

Je kan er lacherig over doen, maar er zit een kern van waarheid is. Ik ben 2 jaar getrouwd en mijn vrouw heeft van de week haar lange haren vervangen met een boblijn....

Nee, dat is gekheid. Ik vind het artikel erg raak. Ik ben freelancer om meer te kunnen verdienen dan in loondienst en voor de afwisseling en een vals gevoel van vrijheid. Maar net als in de bouw worden steeds meer mensen minder vrijwillig zelfstandige. Als je dan geen speciaal kunstje kan verwaterd je waarde door de grote toename van zelfstandigen.

Naast jezelf blijven ontwikkelen moet je ervaring proberen te verzilveren. Er is geen short-cut voor ervaring en ervaring bied wel degelijk meerwaarde als je dit goed verpakt.

En dit bedoel ik met een vals gevoel van vrijheid. Je moet namelijk van alles en achterover leunen is desastreus als freelancer. Techniek verandert zo snel dat je na je 40e gewoon niet makkelijk voorop kan lopen, dan moet je wel ergens anders in uitblinken.

Maar Jacob, bedankt, ik heb erom gelachen (als een boer met kiespijn ;-) ).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-06-06T11:33:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.