Spoelstra spreekt: The war for talent

Jacob Spoelstra

Nu zo langzaam aan de rook van de crisis opstijgt en het Leger des Heils de gaarkeuken kan sluiten, hoor je steeds vaker (weer) de term ‘the war for talent’ voorbij komen. Vorige week nog op deze site. ‘The war for talent’, dat klinkt alsof het een dartwedstrijd op RTL7 is.

Nu zijn we in de ict-industrie zeker niet op zoek naar darters. Al was het alleen maar omdat het gemiddelde IQ van een darter niet boven de triple 20 uitkomt. Sterker nog, als je het IQ van alle darters bij elkaar optelt dan heb je precies één vmbo-diploma. Het is ook niet voor niets dat darten de enige sport ter wereld is waar ze iemand inhuren voor de puntentelling.

Talentenwedstrijd

Wat is dan wel ‘the war for talent’? Het is een talentenwedstrijd waar medewerkers een baan en werkgevers een talent kunnen winnen. Het leuke aan de wedstrijd is dat we allemaal meedoen. Hoezo, hoor ik je denken. ‘Ik zoek helemaal geen nieuwe baan en ik zoek helemaal geen nieuwe medewerkers.’

Nee, maar jouw baas gaat binnenkort wel vinden dat als je nog lang op datzelfde niveau blijft zitten, je weleens rond mag gaan kijken. En een tevreden medewerker weet inmiddels wat hij waard is, dus gaat hij binnenkort even snuffelen bij de concurrent. We doen mee, of we nu willen of niet.

Liveshows

Bij ‘the war for talent’ is het ook net zoals al die talentenjachten op tv. Hoe jonger de deelnemer, des te meer kans maak je op de overwinning. En natuurlijk doet er weleens een oudere deelnemer mee, maar je moet wel heel veel talent hebben om naar de liveshows te gaan.

Verontrustend? Aan de ene kant wel. Het levert voor zowel de werkgever als de werknemer niet echt een stabiele situatie op waar talent kan worden ontplooid. Aan de andere kant, je kunt altijd nog darter worden.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jacob ik weet niet of ik me vereerd moet voelen dat je mijn 'aangekondigde' topic hebt afgesnoept.
Een ding is zeker, mijn artikel (ik heb er wel al wat aandacht aan besteed dat wel) had echt heel wat meer inhoud.
Ik besprak onder meer
- Waarom de war for talent weer gewoon de zoveelste onzinnge buss term is.
- Waarom er beweerd wordt dat er met al die werkloze ICT-lieden toch een tekort lijkt te zijn.
- Dat dit tekort er feitelijk niet is en aldus heel gemakkelijk op te lossen is.
- Dat de lieden die dit verhaaltje rondbazuinen gewoon hun werk niet goed doen, en ja ik gaf ook aan waarom zij ook niet in staat zullen zijn dat te doen.
Zo'n verhaal had jij Jacob ook kunnen schrijven...

Jammer.
Waarom ik het niet doe ?
Persoonlijke reden.

Geachte Jacob,

Het feit dat je een stand-up comedian bent geeft je geen vrijbrief om een opinie stuk op Computable te plaatsen waarin je mensen beledigt die darten.

Velen zullen niet weten dat je stand-up comedian bent, ik wist dat ook niet totdat ik je naam las daaronder.

Waarom ik dan toch een klacht ga indienen bij Computable is heel simpel. Ik heb de boodschap gelezen alsof hij serieus was en ook je opmerkingen over darters kwam daarin heel kwalijk over. Iemand die echt kwaad wil, stopt dan met lezen en heeft dan een probleem met je en hoopt dat hij je ooit eens tegenkomt. Wellicht maakt hij dan duidelijk wat het stuk met hem deed.

Cynisme en sarcasme komen vaak niet over op het scherm, zeker als je geen idee hebt wie de schrijver is.

Wees gerust Marco, Jacob wordt voor de lifeshows niet uitgenodigd.

Interesante vraag is hoeveel comedians je nodig hebt voor één darter. Na dit "stukje" ben ik geneigd te denken dat dit laag is.

@Marco,
.....de enige sport ter wereld is waar ze iemand inhuren voor de puntentelling....

--> het lijkt er toch op dat Jacob of zich ergens op blindt staart, of alleen naar darten kijkt...

Beweren dat darten een sport is lijkt me even ongeloofwaardig als zeggen dat de Privé een nieuwsblad is. Darten is gewoon een leuke bezigheid tussen het bier drinken door, net als het lezen van de stukjes van Jacob.

Oh jee Ewout, zeg dat nooit tegen een engelsman!

Nu moet je naast de perfecte vrouw, kinderen, hond, vinex huis, auto, vakanties en sociale contacten ook nog eens de perfecte carrière hebben?

Als je toekomstige werkgever toch even simpel bij de AIVD na kan gaan of je wel 'geschikt' bent omdat ze toch alles van je weten maakt het nogal makkelijk toch?

Nadat alle autisten hebben gereageerd even iemand met gevoel voor humor :D:

Leuk stuk. Inderdaad voor kroegsporters is een IQ gewenst waarbij vertaalt naar temperatuur kipfilé drie weken goed blijft.

bijna nieuwjaar, pas op voor korte lontjes :-)

@Marco de Boer: We moeten er voor oppassen dat we doorslaan als het gaat om het etaleren van lange tenen. In elke discussie zijn er voor- en tegenstanders, maar om meteen te suggereren dat er agressieve reacties kunnen volgen als je toevallig quasi lollig iets over het geestelijk vermogen van in dit geval darters zegt, gaat mij te ver.

Je kunt ook denken: hij weet niet beter.
Daag Jacob desnoods uit om de puntentelling bij te houden tijdens een professionele wedstrijd. Kijken wie er kan tellen en wie niet.

Overigens moet je Jacob nooit lezen alsof hij serieus is. Dat is een belediging voor elke comedian.

@hk

Ik heb ook geen klacht ingediend. Toen ik op de knop "Plaats reactie" had gedrukt, zag ik dat mijn reactie door de redactie beoordeeld zou worden. Dus....

Persoonlijk vind ik dat iedereen moet kunnen zeggen wat ze willen, maar wees dan een man, en neem een groep die (a) hier iets frequenter komen en (b) tegengas kunnen geven. Neo Nazi's bijvoorbeeld.

Wat ik alleen wilde zeggen dat er genoeg gekken rondlopen die dit soort zaken veel te serieus opnemen, vandaar ook mijn wat serieuze toon.

Geweldig stukje Jacob hahaha.....

De reden waarom ik er om moet lachen is net even anders dan Jacob bedoeld. 98% van HR, recruiters, wervers, zijn helemaal niet eens in staat talent te (h)erkennen ook al staan ze gewoon recht voor hen.

Doorschuifkaas
Zolang het nog zo is dat men zonder verblikken of blozen, aanvragen 1 op 1, zonder inhoudelijke toets en kennis van zaken, want tja, de opdrachtgever zal het toch echt wel weten....

Jacob,

Leuk artikel man!
Die darters kunnen er ook niets van.
Ze gooien er meer naast als erin - op hetgeen ze richten.
Van de tijd dat ze werkelijk werken is het ook nog maar 50% ook.
Trainen doen ze met bier in het knuisje - ziet niemand.

Moet je is bij een gemiddelde werkgever doen?
Ook daar is het, 'de beste wint'.

Hatse-flats... (bron: tempo-team)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-12-04T10:34:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.