Spoelstra spreekt: Demotie

Dirk Kuyt gaat naar Feyenoord. Toen ik dit las vroeg ik mij af of deze Dirk Kuyt familie was van die oude Dirk Kuyt die vroeger bij Feyenoord heeft gevoetbald. Het bleek dezelfde speler te zijn. Feyenoord durft dus wel oude werknemers aan te nemen. Veel ict-bedrijven niet meer. Sterker nog, het d-woord valt steeds vaker. Oftewel demotie, het tegenovergestelde van promotie.

Ik hoorde van de week een discussie op de radio over demotie. De discussie stelde niet zoveel voor want één van de deelnemers was 50plus-voorman Henk Krol. Als je als voorman van de ouderen zelf pensioenen van je werknemers laat verdampen, dan ben je gewoon af. Dan kom je niet eens in aanmerking voor demotie. De leden van 50plus vonden dit echter niet en hebben het Henk Krol gewoon vergeven. Of ze zijn het vergeten, dat kan ook.

Omroep Max

Demotie wordt ingezet om ouderen aan het werk te houden. We vinden ouderen namelijk inflexibel en duur. Dit beeld wordt nog eens versterkt door Omroep Max. Daar zie ik voornamelijk programma’s waarin ouderen leuke vakantiehuisjes in het buitenland voor zichzelf uitzoeken en dagelijks kun je bij het programma ‘Nederland in Beweging’ zien dat je als oudere, flexibiliteit beter niet als sterk punt op je curriculum vitae kunt zetten.

Maar klopt dit beeld? Zijn ouderen inflexibel en duur? Ik denk dat ze vooral in crisistijd inflexibel en duur zijn. Toen de ict-bomen nog in de wolken groeiden, zag je allemaal initiatieven om oudere aardrijkskundeleraren om te scholen tot ict’er. Toen werd het crisis en waren ze inflexibel en duur.

In de rondte zzp’en

Ik kan nu ook al voorspellen dat zodra we straks weer mensen te kort komen, ouderen zich massaal drie slagen in de rondte gaan zzp’en. Tenminste, als ze een beetje bij de tijd blijven en ze hun kennis up-to-date houden. En mocht u als oudere daar moeite mee hebben, kijk dan naar het televisieprogramma ‘Max Geheugentrainer’. Het is iedere ochtend om 9.40 op NPO1.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De laatste zin mist:
En mocht u als oudere daar moeite mee hebben, kijk dan naar het televisieprogramma ‘Max Geheugentrainer’. Het is iedere ochtend om 9.40 op NPO1. Als ik het me goed herinner. ;-)

Oudere ICT ers bezitten ontzettend veel kennis, zij hebben immers de digitale revolutie meegemaakt van de Mainframes naar de CP/M computer via MS-Do's naar de locale netwerken en uiteindelijk naar Windows, OSX, iOS, Android en ga maar zo door.
Flexibiliteit is er best, maar net als chirurgen en andere specialisten zijn de ICT ers niet voornemens hun succesvolle carrière op last van de werkgevers om te zetten naar een demotie. Zij blijven het moeilijke werk doen en willen daarom terecht geen salaris inleveren. Het is een truc van ICT bedrijven om hun winst op te krikken ten koste van het personeel. Hetzelfde zie je nu ook bij V&D, ook daar is het management voornemens te graaien in de portemonnee van de werknemers. Ook zo'n loze kreet is 'minder meer', dat slaat alleen ergens op al de topmanagers ook zelf salaris inleveren. Daar is echter bijna nooit sprake van.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-15T09:58:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.