Spoelstra spreekt: ICT nieuwe stijl

Jacob Spoelstra

Afgelopen maandag was het Koningsdag nieuwe stijl. Of ja, nieuwe stijl? Het was gewoon hetzelfde als vorig jaar met dit verschil dat de Koninklijke familie nu grotendeels kon blijven zitten.

Ook de vrijmarkten waren er gewoon. Zelf stond ik dit jaar niet met een kleedje op de vrijmarkt, want ik had te weinig rommel op zolder liggen. Maar ik heb dit jaar flink ingekocht, dus volgend jaar ben ik weer van de partij. Enige verkoopargument op de vrijmarkt is ‘het is goedkoop’. Alleen de Xenos is nog goedkoper en heeft nog meer rommel. Alles wat is blijven liggen op de kleedjes lag dinsdag daar ook gewoon weer in de schappen. Hoewel. Toen ik ’s avonds de samenvatting bij NPO1 zag en ik royaltyverslaggever Marc van der Linde zag zitten, dacht ik even, alles wat er over is gebleven, heeft hij opgegeten.

Smartwatch

Automatisering lijkt ook vaak op Koningsdag nieuwe stijl. We doen net alsof het nieuw is, maar het is gewoon oud met iets nieuws, of nog erger, in een nieuw jasje. Een website waar we hetzelfde doen als aan de balie of een smartwatch die hetzelfde doet als je telefoon.

Iets helemaal overhoop gooien vinden we moeilijk. Ik hoorde van de week nog van een bedrijf waar ze de facturenstroom helemaal digitaal hadden gemaakt, maar waar er nog steeds een werknemer hartstochtelijk een stempel op alle facturen zette. Iets nieuws beginnen betekent ook afscheid nemen van het oude.

Marktplaats

Misschien is dat nog wel het moeilijkste aan automatiseren. Afscheid nemen van je vertrouwde proces en misschien wel van die vertrouwde werknemer. Misschien leek de Koningsdag nieuwe stijl daarom wel zo veel op de oude stijl. Het oranjecomité was niet vernieuwd of was in ieder geval niet op cursus gestuurd. Vernieuwen doe je niet alleen met middelen maar ook met je mensen.

Overigens heb ik alles wat ik gisteren gekocht heb inmiddels al op marktplaats gezet. Kan ik volgend jaar op Koningsdag weer lekker uitslapen. Dat is mijn Koningsdag nieuwe stijl.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er is niets mis met oude wijn in nieuwe zakken, zolang het maar goede wijn is...

Geef mij maar 5 mei.

Correcte contstatering dat veel vernieuwing gewoon oude wijn in nieuwe zakken is, 40 jaar oude mainframe technologie naar Intel platformen brengen is dan ook gewoon de economische varkenscyclus als we overwegen dat er al 20 jaar sprake is van een oligopolie. Die cyclische bewegingen houden de arbeidsmarkt in beweging als ik even mag refereren aan een column bij de toch wel elitaire krant NRC over de opkomst van een brallende klasse. De 'digital natives' zijn als de piepende jongen als ik kijk hoe de automatiserende IT-ers eerder zongen want de hipsters die vermogens uitgeven om er als arme sloebers uit te zien draait dus enkel om imago.

Aangaande je voorbeeld van handel door dingen op Marktplaats te zetten zegt namelijk nog niet zoveel over je behaalde rendement, van een dubbeltje een kwartje maken gaat namelijk om marktwerking en daarin is je zolder vaak nog de beste investering als we kijken naar de mode. De hang naar het oude middels 'vintage' om in referentie van wijn te blijven gaat tenslotte om smaak en daarin is zout toevoegen onder het mom van een verbeterde receptuur altijd succesvol.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-29T09:52:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.