Spoelstra spreekt: IT-medewerker verdwijnt

Ik las in de kerstvakantie in een bijlage van het Financieele Dagblad een artikel van een visionair die vertelde welke beroepen er in de toekomst allemaal gingen verdwijnen. Ik moet er even bij vertellen dat het volgens mij niet de beste visionair is, want in het lijstje van beroepen die gaan verdwijnen ontbrak het beroep van V&D-medewerker, terwijl zelfs Stevie Wonder dit zag aankomen.

Het beroep van huisvrouw stond er ook niet tussen. Nu kan dat zijn omdat de visionair er vanuit was gegaan dat dit beroep allang verdwenen is. Ik denk ook dat dat klopt. Tenminste, ik noemde mijn vrouw laatst huisvrouw en wat haar reactie toen precies was, weet ik niet meer want daarna ging het heel snel. Wat ik mij nog wel kan herinneren is dat ik vijf minuten later de schuur stond schoon te maken.

Kakkerlakken

Welke beroepen er volgens de visionair wel gaan verdwijnen zijn onder meer de it-medewerker en de accountant. Nu weten we allemaal dat de accountant natuurlijk niet gaat verdwijnen. Je kunt alles automatiseren wat de accountant moet controleren, maar de accountant verdwijnt niet. Accountants zijn net kakkerlakken, als je denkt dat ze weg zijn, komen ze met meer terug. Ze creëren hun eigen beroep. Zij bepalen zelf waarop en hoe er wordt gecontroleerd. De jaarrekening is pas goedgekeurd als de factuur van de accountant is betaald.

Dat de it-medewerker verdwijnt is natuurlijk wel schokkend en ook niet waar natuurlijk. Tenminste niet alle it-medewerkers gaan verdwijnen. Alleen de it-medewerkers, die net als de mensen bij de V&D, denken dat het nog steeds 1993 is en dat de wereld altijd hetzelfde zal blijven, verdwijnen.

Robotmonteur

Gelukkig komen er volgens de visionair voor deze mensen weer nieuwe beroepen beschikbaar, zoals de robotmonteur. Als in 2025 je robot kapot is, dan moet je een afspraak maken met een robotmonteur. En dan moet je vervolgens de hele ochtend vrij nemen omdat de robotmonteur langs komt ergens tussen acht en twaalf uur. Sommige dingen veranderen namelijk nooit.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat de IT aan gaat moet je 5 jaar, maar kan je geen 10 jaar vooruit kijken, De ontwikkelingen gaan behoorlijk hard. Uiteraard moet je evolueren en misschien wordt de mens straks ook weg geautomatiseerd. Is creativiteit straks helemaal dood en is er alleen nog behoefte aan productie. Wie weet het en wie zal het zeggen ?

@Wim
Het plan is om al het content geld uit te bannen en alle burgers te chippen zodat ze 24/7 gevolgd kunnen worden. Combineer dat met een sociaal punten systeem zoals ze in China aan het opzetten zijn waarbij je pas bijv. mag reizen als je genoeg punten hebt. Oftewel je kunt geen kant meer op want elk aspect van je leven wordt voor je gecontroleerd.
Alle mensen die te weinig punten hebben worden naar re-educatie kampen gestuurd en bij een 2e keer wordt je definitief afgevoerd en worden je organen beschikbaar gesteld aan de samenleving.

IT-medewerker verdwijnt, gelukkig maar.
Alle ruimte voor de ZZP'r.
Stel je voor...

Klein vraagje Jacob, wat is een IT-medewerker - waar werkt die?
Verkoop-medewerker begrijp ik, maar wat doet een IT-medewerker eigenlijk?

;D

Inderdaad Jurgen, wat is een IT-medewerker? Iemand die mainboards soldeert, PC's bouwt, e.d.? Deze groep zal m.i. verdwijnen of is misschien al verdwenen.
De rol van ' IT-medewerker' zal m.i. meer veranderen in informatie-mede(ver)werker. Er zal meer nadruk komen te liggen op informatie(data)beheer.

In 1970 werd al het eind van de IT-er voorspeld. Computers zouden tegen 2000 (een jaar voor de millenium-wissel) zelf nieuwe computers ontwerpen, ontwikkelen, deze soortgenoten bouwen rechtstreeks vanuit de grondstoffen zand e.d. Sindsdien zijn de werkzaamheden in IT alleen maar gegroeid, veranderd maar uitgebreid en de transitie naar de gebruiker is niet of nauwlijks gelukt. Alleen in de kunst van het voorspellen is niets veranderd. Voorspellen blijft moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-06T11:16:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.