Spoelstra spreekt: Minder mannen

Jacob Spoelstra

Als de kans er is, als ik een haakje zie, als iemand de bal op de stip legt, dan benut ik die kans. Welke kans? De kans om te reageren op een artikel over vrouwen in de ict natuurlijk. Vrouwen zouden namelijk het antwoord zijn op het te kort aan ict’ers, las ik op deze website. Waarom? Omdat er in de ict veel te weinig vrouwen zijn. Maar in dat geval zouden allochtonen of vmbo’ers dus ook het antwoord kunnen zijn. Daar zijn er ook veel te weinig van.

Zelf denk ik dat wiskundeleraren het antwoord zijn op het te kort aan ict’ers. We hebben namelijk een overschot aan wiskundeleraren. ‘Hè’, hoor ik u denken, ‘maar we hadden toch een lerarentekort?’.

Stelling van Pythagoras

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Nee, we hebben geen lerarentekort maar een overschot aan leerlingen. We geven namelijk aan veel te veel leerlingen wiskunde. Waarom moet iedereen leren hoe je de omtrek van een cirkel berekent? Ga maar eens bij jezelf na. Heb jij na je achttiende ooit nog eens een passer gebruikt? En dan bedoel ik niet om te prikken. En wanneer heb je voor het laatst een geodriehoek gebruikt? Je weet wel dat ding waarmee je altijd probeerde om te kijken hoe ver je hem kon buigen zodat je het eerstvolgende wiskundetentamen met een kapotte geodriehoek de stelling van Pythagoras moest toepassen. Dus laten we alleen nog maar wiskunde geven aan die 0,02 procent die er later echt iets aan heeft en de wiskundeleraren die over zijn kunnen zich omscholen tot ict’ers. Dan kunnen vrouwen gewoon weer dingen doen die zijzelf leuk vinden.

Niet geschikt voor u

Daarbij, hebben we wel een te kort aan ict’ers? Misschien hebben we niet een tekort aan ict’ers maar een overschot aan mensen die het gebruiken. Menig ict-project mislukt door de onkunde van de gebruikers. Daar zitten overigens wel veel vrouwen tussen. Misschien moeten we iets vaker tegen gebruikers zeggen: ‘Dit systeem is niet geschikt voor u. U kunt beter met een pen en een kladblok blijven werken. En leg die passer maar weg.’

Dus ik denk dat we het probleem van verhoudingsgewijs te weinig vrouwen in de ict niet oplossen met meer vrouwen maar met minder mannen. Daar hebben we er gewoon te veel van.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-15T10:53:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.