Spoelstra spreekt: Overbodig

Jacob Spoelstra

Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders een slimme speaker overbodig vindt. Dit is waarschijnlijk hetzelfde kwart dat begin van deze eeuw de mobiele telefoon ook overbodig vond. Maar ik heb nieuws voor deze mensen: elke automatisering is overbodig. Automatiseren vervangt hooguit een menselijk handelen. Als jij gewoon je eigen rommel opruimt, is een schoonmaakster ook overbodig.

Zelfs Google is overbodig. Sterker nog, de meeste vragen die aan Google worden gesteld zijn overbodig. Zo wilde ik afgelopen zaterdag weten wanneer we ook alweer de Toppers naar het Eurovisiesongfestival hebben gestuurd. Totaal overbodige vraag natuurlijk. Ik had beter de vraag kunnen stellen ‘Waarom hebben we eigenlijk ooit de Toppers naar het Eurovisiesongfestival gestuurd?’. Binnen een halve seconde had Google antwoord op beide vragen. We hebben ze in 2009 naar het Songfestival gestuurd. Uit het feit dat het in Moskou werd gehouden had ik ook het antwoord gehad op de vraag ‘Waarom hebben ze eigenlijk naar het Songfestival gestuurd?’. Nou waarschijnlijk in de hoop dat de Russen hen daar zouden houden.

Zelf lopen

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Automatiseren is bijna altijd om het ons makkelijker te maken. Zoals bij een roltrap. Je hoeft zelf niet meer te lopen. Behalve bij sommige winkels die het presteren om alleen een roltrap naar boven te faciliteren. Oftewel, als je nog geen klant bent doen we aardig, ben je inmiddels klant dan mag je zelf lopen.

Automatiseren zorgt er tevens voor dat we steeds minder hoeven na te denken. Het wordt voor ons gedaan. Mensen zijn steeds banger dat ons werk wordt overgenomen door robots, maar wij veranderen zelf in robots. Alle beslissingen worden voor ons genomen of het werk wordt voor ons zo gemakkelijk gemaakt dat we automatisch een bepaalde beslissing nemen omdat dat de gemakkelijkste weg is.

Niet overbodig

Je moet je daarom ook niet afvragen ‘Is automatisering misschien overbodig?’, maar ‘Ben ik misschien overbodig? Het antwoord hierop is ‘Nee, natuurlijk niet!’. Hoe ik dat weet? Van mijn slimme speaker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens mij heeft die slimme speaker een update nodig.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-22T10:46:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.