Spoelstra spreekt: Geen standbeeld

Jacob Spoelstra

Ik kreeg afgelopen zondag voor Vaderdag van mijn kinderen het boekje ‘Hoe word ik grappig?’. Dit was niet echt een bemoedigend cadeau. Misschien hadden de kinderen van Johan Derksen het boekje ook aan hem kunnen geven. Zijn racistische grappen liggen mede dankzij ‘Black Lives Matters’ nogal onder vuur.

Zo liggen er wel meer dingen onder vuur dankzij de Black Lives Matters-beweging. Standbeelden bijvoorbeeld. Nu ligt de lat wat standbeelden in Nederland betreft niet zo heel hoog. André Hazes senior heeft een standbeeld. Nu weet ik ook wel dat André Hazes senior veel heeft betekend voor de alcoholindustrie, maar met de kennis van nu weten we ook dat het niet erg bevorderlijk is voor de volksgezondheid.

Witte vrouw

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Het grote probleem in Nederland is dat niemand zichzelf een racist noemt. Ook Johan Derksen niet. Sterker nog, ze worden boos als je ze een racist noemt. En ik vind het prima dat je het vervelend vindt dat je een racist wordt genoemd, maar misschien moet je dan ook niet de meest racistische dingen roepen. Als je het vervelend vindt dat mensen je een ijscoman noemen, moet je misschien stoppen met het verkopen van ijs.

Maar in hoeverre matters black life in de ict? Ik zie wel steeds meer kleur in de ict, maar dit betreft met name de werkvloer. Als je de aankondigingen van nieuwe directeuren op dit medium ziet, dan moet je concluderen dat de ict ook nogal racistisch is. Of blanke mannen van middelbare leeftijd zijn gewoon veel betere directeuren dan zwarte mannen, dat zou de andere conclusie zijn. Af en toe komt er een vrouw voorbij, maar ook dat is een uitzondering en ook zij is wit.

Kleurquotum

Een tijdje geleden hadden we het nog over een vrouwenquotum. Waarom niet een kleurquotum? Dat we afspreken dat de gemiddelde kleur in de directie licht bruin moet zijn. Of ben ik nu ook een racist? Plaats voor de zekerheid maar geen standbeeld voor mij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waarom niet een kleurquotum? Dat we afspreken dat de gemiddelde kleur in de directie licht bruin moet zijn
Omdat dat positieve discriminatie is, dit zorgt ervoor dat een ander ras negatief gediscrimineert wordt. Whatever.

@DNL
Het gaat hier niet om discriminatie, positief of negatief, maar om het rechtzetten van een situatie die totaal scheefgegroeid is.

De standaard reactie van veel witte mensen op "Black Lifes Matter" is "nee hoor, All Lifes Matter"! Natuurlijk klopt dat theoretisch, maar aangezien in ons rijke overwegend witte westen "White Lifes Matter" zo ongeveer het uitgangspunt is, is het niet verkeerd om de groepen die momenteel op achterstand staan eens in de spotlight te plaatsen.

Dus als we straks de positieve effecten zien van "Black(/Red/Yellow/...) Lifes Matter", dan wordt het tijd voor All Lifes Matter. Dan hoeft er geen quotum te worden ingesteld voor het percentage vrouwen of mensen met een kleur, dan neem je de beste man/vrouw/persoon met onbepaald geslacht voor die positie. Ik hoop dat ik dat ooit nog eens ga meemaken...

@Frank Heikens | 25 juni 2020 14:07
"Het gaat hier niet om discriminatie, positief of negatief, maar om het rechtzetten van een situatie die totaal scheefgegroeid is."

Dat is jouw perceptie wellicht, maar niet die van iedereen. Voor het corrigeren van maatschappelijke misstanden hebben we al een instrument opgetuigd, namelijk een democratie. Lijkt mij niet wenselijk als een splintergroepje extremisten van BLM gaan bepalen hoe de samenleving er uit moet gaan zien, want dat eindigt in chaos.

https://disrn.com/news/video-surfaces-of-black-lives-matter-founder-saying-were-trained-marxists

blue lifes matter, hik, prost!

Ja hoor, Spoelstra heeft het voor elkaar, het R woord is eruit op de computable site. We kunnen aan de bak!

Bij gelijke geschiktheid hebben lekkere wijven de voorkeur. (Naar een tekening van Peter van Straaten)

Ik geloof niet in positieve discriminatie, dat gaat niet werken. Wakkert onvrede aan. In de organisaties waar ik de afgelopen heb gewerkt kan ik niet anders zeggen dat het een volkomen gemengde werkvloer was. Voor de topposities is dat anders al zie je daar ook steeds meer mensen met een migratie achtergrond of andere kleur. Positieve discriminatie, dat heb ik ook al eerder gehoord, vele jaren terug het is niet nieuw.

Ik denk dat het belangrijk is wat je kan maar misschien nog wel belangrijker wie je kent. Dus je kan mensen het beste adviseren, wordt lid van de hockeyclub, meld je aan bij het corps, ga bij een politiek partij plus de ambitie om het ver te schoppen. Netwerk is belangrijk.

Nederland is geen Amerika maar waar het volgens om zou moeten gaan is het alledaagse racisme. Eruit gepikt worden op een vliegveld vanwege de kleur, de disco niet inmogen, aangehouden worden omdat je in te mooie auto rijdt. Afwijzingen bij stages of woningen omdat de achternaam niet aanstaat. Nare geluiden als je met het stadse jeugdteam in de provincie speelt. Of zoals ik wel meemaakte dat er toch altijd weer NL collega's die constant zeik opmerkingen moeten maken tegen iemand waarvan het wiegje van de voorouders elders heeft gestaan. Een taboe daarop zou een hoop helpen komt de rest ook wel.

Ben een groot voetbalfan en ook een groot fan van het programma van Derksen en co. Niet handig van Derksen natuurlijk maar hij had de angel eruit kunnen halen door sorry te zeggen, oeps verkeerde grap. Was hij vrij man en had alsnog de scherpslijpers aan beide kanten en de mensen die oproepen tot geweld de maat kunnen nemen. Het liep anders!

Een ding weet ik wel, de polarisatie doet zijn werk, Piet in de provincie zal weer gitzwart zijn met vuurrode lippen.

Ach Louis, Nederland is zo slecht nog niet. In Oostenrijk, met zijn vele dialecten, wordt je al gediscrimineerd wanneer je uit een dorp 8 km verder komt. Gekleurd zijn is een echte no-go. In de tijd dat ik een nl-kenteken had steeds controlles, nu met een a-kenteken nooit.

De angst voor de vreemden zit diep in de genen, aangewakkerd door facebooks bubbledenken.

Netwerken in Oostenrijk betekent als je bij de verkeerde partij bent krijg je die baan niet, die opdracht niet, wordt je uitgesloten. Daarbij is de bevolkingsdichtheid in Oostenrijk 20 procent van die in Nederland.Ooit, heel ver in de toekomst heeft iedereen een kleurtje. Dat is onvermijdelijk. Maar dat duurt nog vele generaties. Dan is het probleem voorbij. Maar dan zullen ze wel weer iets anders vinden om over te mekkeren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-24T09:39:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.