Spoelstra Spreekt: Onderschat

Jacob Spoelstra

Op dit moment zijn we in Nederland beter in discussiëren dan vaccineren. De persconferenties en Kamerdebatten zijn beter georganiseerd dan de vaccinaties. Volgens Hugo de Jonge doen we het trouwens nog niet zo slecht. Tenminste, volgens zijn nieuwe rekenmethode doen we het best goed, maar in die methode worden ook alle spuiten meegeteld die achter het Centraal Station worden gezet.

De discussie over de vaccinatiecijfers is eigenlijk een beetje een nutteloze discussie, want wat je eigenlijk aan het discussiëren bent is of we nu met 12-0 of met 13-0 achterstaan. Want er wordt amper geprikt. In Bulgarije wordt zelfs meer geprikt.

In Excel doen

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Naast dat er te weinig wordt geprikt was de ict van de GGD de afgelopen dagen ook volop in het nieuws. Ik heb in eerdere columns al meerdere malen gekscherend gezegd dat je het gewoon in Excel kunt doen. Waarschijnlijk hebben ze dit nog gedaan ook. Of in ieder geval is het systeem net zo goed beveiligd als een Excel-spreadsheet. Als het vaccineren net zo snel als het lekken van data zou gaan, hadden we nu allemaal al een tweede prik in de bovenarm gehad.

Hoe kan het dat keer op keer ict wordt onderschat en niet serieus wordt genomen? Ict hoort bij je werk, ook in de gezondheidszorg. Het is een integraal onderdeel van het proces. Zet het systeem maar eens uit en ga zien hoeveel werk je nog kunt doen.

Ict als vak

Ondertussen heb ik mijn kinderen deze week maar weer geholpen met het huiswerk Frans. Mijn dochter vroeg aan mij waarom ze eigenlijk Frans moet leren. ‘Ik doe hier later toch niks mee.’ Ik zeg ‘ik weet het lieverd. Zelfs al zou je een 8 halen op je eindexamen, die Fransen verstaan je toch niet. Dus ja, hier doe je later niks mee. Weet je waar je later wel wat mee gaat doen? Ict, en niet zo’n beetje ook.’ Maar dat vak hebben ze niet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoor nog steeds medewerkers die zeggen dat ze niets met computers hebben. Maar ze werken wel 40 uur per week op kantoor met een computer. Vind ik toch klinken als een timmerman die zegt dat hij niets met een cirkelzaag heeft.

@Maurice ... hangt er vanaf hoe je het ziet. Ik heb een aantal collega's voor wie de computer een stuk gereedschap is; ze weten hoe ze ermee moeten doen wat van ze verwacht wordt, en daar zijn ze ook gewoon goed in

Maar ga je die mensen vragen even wat op een command line te doen of om iets te de-installeren dan vraag je ze iets heel moeilijks. Dit soort mensen hebben doorgaans niets met computers

Wat je kinderen nu leert over ict is over 15 jaar achterhaald.

@Jan van Leeuwen.
Dat klopt omdat 'ICT leren' vaak neerkomt op een cursus menu-volgen (even gechargeerd a-la Jacob. Leraar: "je wilt printen, dus allemaal: naar file links boven en dan omlaag en dan klik op print.... en kijk! Je diploma").

Je moet de kinderen leren over de onderliggende denk structuren. Probleem oplossend denken met een beperkte set aan gereedschappen ("je hebt een 1 en een 0, en 16 posities... probeer nu eens tot 50 te tellen" dat soort van problemen).
Sketch is een goed gereedschap om het denken in stappen te leren.

Klopt, het is geen quantum-computer programmeren, maar laten we ze eerst leren lopen voordat ze mogen gaan rennen. En niet elk kind kan, hoeft of wil een carriere in de ICT.

Bljf het flauw vinden. Het is geen datalek, het is een feature van de software die nu op een zo grote schaal gebruikt wordt waar het niet voor bedoeld is. Dat die misbruikt wordt door medewerkers dat is een ander verhaal, die gaan over de schreef en zijn strafbaar. Er zijn heel veel mensen die beschikken over data waar je op vertrouwt dat ze er geen gekke dingen mee doen. BIj wijze van spreken de dorpsdokter zou ook een uitdraai kunnen maken van patient gegevens en aan de hoogste beider verpatsen. Om maar een voorbeeld te noemen en zo zijn er velen. Welke ICT'er kan er niet bij data? Het was in ieder geval wel een mooie aanleiding om nog eens een keertje over Hugo de Jonge heen te rijden.

Doet me denken aan een voorbeeld uit begin jaren 90, een klus voor de belastingdienst en sociale dienst. Kreeg testbestanden in handen, met echte namen, met echte gegevens. Kon mijn vrienden erin terugvinden. Andere tijden!

Wat betreft computeronderwijs. Ik zou eerst beginnen met een goed boek over MS-Dos. Heb nog wat liggen, want dat is het wonderlijke van de computer, er verandert zeker wat en nieuwe dingen komen erbij, de principes van het apparaat blijven staan.

Louis, een datalek m.b.t. persoonsgegevens is volgens de Algemene verordening gegevensbescherming, een ‘inbreuk in verband met persoonsgegevens’. Bij een datalek gaat het om ongeoorloofde of onbedoelde toegang tot persoonsgegevens, het ongewenst vernietigen, verliezen, wijzigen en verstrekken van persoonsgegevens. Techniek, dus ook features doen er niet toe.
Er zijn natuurlijk ook datalekken die niets of weinig met persoonsgegevens te maken hebben, maar net zo goed schadelijk kunnen zijn.

@Jaap Duidelijk! Geen speld tussen te krijgen. Ook al associeerde ik lekker met een ICT fout en onverlaten er met de data vandoor gaan.

Niets is makkelijker dan te reageren op de waan van de dag, zeker als er sprake is van een soort van massahysterie doordat een komisch duo zoals Hugo & Mark de kijker bang maakt. Maar wie terug kijkt naar gisteren weet dat er ook nog een morgen is en mischien zelfs wel een volgende week want vooruit kijken gaat niet alleen om de stip aan horizon maar ook om de weg er naar toe. Of beter gezegd de weg uit een lock-down want de discussie over de vaccinatiecijfers gaat om de groepsimmuniteit en onderzoeken laten zien dat we het hier op dit moment alleen nog over een inspanningsverplichting hebben:

"Het is nog NIET bekend of iemand die gevaccineerd is het virus TOCH NOG kan verspreiden De kans dat je na TWEE vaccinaties corona krijgt is erg klein, maar niet nul. Als je dan corona krijgt ben je MEESTAL MINDER ERNSTIG ziek. Daarom moet je je NA DE VACCINATIE nog steeds houden aan de algemene coronaregels. Als er MEER BEKEND is over de effectiviteit van de vaccins en de beschermingsduur, wordt het beleid mogelijk aangepast." - website RIVM.

Een inspanningsverplichting waarvan de data bijzonder interessant is in de strijd tegen een pandemie en terwijl iedereen zich druk maakt over een datalek bij de GGD heeft RIVM met een nieuw autorisatiebesluit voor een exportfunctie vanuit de basisadministratie alweer een nieuw lek ik de steigers gezet. Ik begrijp de noodzaak van onderzoek maar de vraag is of hierin gegevens zoals een BSN nodig zijn, zolang ze in Den Haag deze kraan niet dichtdraaien blijven we achter de feiten aan rennen. Want de rondslingerende Excel-sheet gaat niet alleen om aantallen want vaccins op basis van mRNA zijn nog erg experimenteel:

"Nadat een vaccin aan MILJOENEN mensen is toegediend, kunnen zich (zeer zeldzame) bijwerkingen ontwikkelen die niet op grond van klinische proeven kunnen worden voorspeld, zodat onderzoekers en regelgevende instanties nauwlettend in de gaten zullen houden hoe de uitrol van het vaccin verloopt. Dit zal vooral belangrijk zijn voor Covid-19-vaccins op basis van innovatieve technologie." - website Research & Innovation EU.

Ik heb zeer zeldzaam even tussen haakjes gezet omdat we het hier over de statistiek van de grote getallen hebben want van Nderlandse belastingbetaler naar Europees proefkonijn is maar een kleine stap voor de mens maar een grote stap voor de mensheid.....

Ewout, mRNA medicijnen worden al meer dan dertig jaar ontwikkeld en al meer dan 25 jaar kleinschalig ingezet. Door de groeiende wereldbevolking, de sterk toenemende mobiliteit en sterke groei van bio-industrie, is vanuit vooral de veterinaire wereld meer dan veertig jaar geleden een sterke toename van zoönoses voorspeld. Door pandemieën is er behoefte aan snellere ontwikkeling van specifieke vaccins en het snel vergaand kunnen opschalen van de productie hiervan. Men is als zo’n dertig jaar bezig met mRNA en DNA vaccins als antwoord hierop. Door de inzet van computers kunnen deze 3e generatie vaccins veel sneller ontwikkeld worden. Bang voor vreemd mRNA? Een besmetting met een RNA- of DNA-virus zorgt voor een veel grotere productie van vreemd mRNA, dan in een mRNA vaccindoses zit.
Vaccins zonder onbedoelde bijwerkingen bestaan niet. Mensen reageren verschillend op vaccins. Zelfs na grootschalig gebruik weet men nog niet alles van de bijwerkingen van vaccins. Door de inzet van computers kunnen mogelijke bijwerkingen sneller verzameld en geanalyseerd worden, net als de effectiviteit sneller berekend kan worden.
De gevolgen van COVID-19 bij de nul-optie zijn sneller duidelijk. Ziektes, blijvende gezondheidsschade, vroegtijdig sterven en impact op de economie, dus ook op onze sector. Het ontwikkelen van de ideale behandeling, duurt langer dan het ontwikkelen van een vaccin. Bij de behandeling heb je ook bijwerkingen en de kosten zijn hoger dan van een goed vaccin.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-03T10:37:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.