Spoelstra Spreekt: Niks te verbergen

Jacob Spoelstra niet verbaasd ik zei het je

We zijn vaak bang dat de overheid ons in de gaten houdt, maar we hebben er een nieuwe vijand bij: onze werkgever. Werkgevers overtreden massaal de wet als het gaat om het digitaal in de gaten houden van werknemers. Volgens een onderzoek van het CNV kijken onze bazen steeds vaker over onze schouder mee.

Het wordt natuurlijk ook steeds makkelijker om ons in de gaten te houden. Vroeger moest de werkgever letterlijk achter je aanlopen om te zien wat jij allemaal uitspookte. En ’s avonds controleerde hij dan je kladblok om te zien wat je allemaal had op geschreven tijdens de vergadering. Nu ziet de werkgever in de cloud precies wat je doet. Je laat namelijk nogal wat sporen achter met je laptop en telefoon. Zelfs het toiletbezoek is met een beetje gps-tracker te achterhalen.

Werksfeer goed houden

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie hier.

Maar waarom zou je dit als werkgever doen? Bij fraudebestrijding snap ik het, maar de tijd die je steekt in het in de gaten houden van je werknemers zou je misschien beter kunnen gebruiken om betere werknemers te zoeken die je wel vertrouwt of de werksfeer een beetje goed houden.

Daar komt bij dat werktijd en privé tegenwoordig door elkaar lopen. Dit wordt ten minste tegenwoordig steeds meer van je verwacht. En dit werkt natuurlijk wel twee kanten op. Als ik ’s avonds nog even een projectplan afmaak, dan moet de werkgever ook niet gek staan te kijken dat ik ’s middags de finale van de honderd meter sprint op de Olympische Spelen sta te kijken.

Gedeclareerde bonnetjes

Als je een goede werknemer bent, heb je natuurlijk niks te verbergen. Dus kijk maar mee! Maar het gaat om vertrouwen. Ik zou geen werkgever willen die mij niet vertrouwt. Dus als je gecontroleerd wordt, dan zou ik dat ook andersom eisen. Dan wil ik ook alle gedeclareerde bonnetjes van mijn werkgever zien. Ik durf te wedden dat hij dan zegt: ‘laten we hier maar mee ophouden en elkaar gewoon vertrouwen’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-15T11:15:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.