De kijk van Van Eijk: Pracht-clouds

Het leuke aan cloud computing is dat je zo heerlijk eindeloos kan door ouwebeppen over wat nu precies met die verschillende termen wordt bedoeld. En voor je het weet betekenen ze ineens precies het omgekeerde.

Neem alleen al het begrip ‘cloud'. Vroeger was de cloud de kluwen van draadjes die alle servers met elkaar verbond en wat we maar als een cloud gingen tekenen omdat de precieze route van die draadjes er niet toe deed. Toen gingen we nieuwe servers vooral in die cloud zetten, niet er aan hangen, en tegenwoordig wordt met de cloud juist die verzameling servers bedoeld en niet het netwerk er naar toe.

Private cloud

Ja, en dan gaat degene die met zijn servertjes blijft zitten, bedenken hoe hij die toch weer positief onder de aandacht kan brengen. Net zoals de minister die probleemwijken wist om te dopen in prachtwijken. En zie daar: de opkomst van de private cloud. Alle voordelen van de public cloud, maar de ict-afdeling mag wel maar zijn eigen servers blijven knuffelen. Voor iedereen in de ict die zijn marktaandeel ziet kelderen, is de enige hoop nog om zijn producten te benoemen als ‘private cloud'-oplossing.

Maar een gewaarschuwd consument telt voor twee! Eigenlijk moet je bij private cloud onmiddellijk denken: ‘Pas op! Hier wordt oude wijn verkocht in nieuwe zakken!' En nog pathetischer klinkt dan de slogan die ik laatst las over een product: ‘Helemaal voorbereid op private cloud'. Nou, dan ga je wel heel erg door het stof, want dan ben je eigenlijk nog niet eens klaar voor de vorige generatie.

Heen en weer schuiven

En dit is niet de enige reden om het begrip ‘private cloud' dood te verklaren. Er is namelijk een naadloos spectrum tussen helemaal private en helemaal public. Er zijn nu producten waarmee je kunt kiezen waar je je virtuele servers plaatst: in je eigen datacentrum, op specifieke, fysieke servers van een hosting provider, in diens ‘hybrid cloud', of gewoon in een public cloud. En je kunt die dan nog met een muisklik heen en weer schuiven ook als je dat wilt. Konden we dat maar doen met die prachtwijken.

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (http://www.peterhjvaneijk.nl/).  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

'Er is namelijk een naadloos spectrum tussen helemaal private en helemaal public' gecombineerd met het ontbreken van wat er precies onder 'private' en 'public' wordt verstaan maakt discussiëren in dit soort termen inderdaad zinloos (gebruikt in de van Dale betekenis: 'zonder betekenis of nut').

Hybride cloud is toch hetzelfde laken uit pak als private cloud?

Als ik iets lees over hybride dan ben ik al snel uitgelezen.

Ik volg de 'Ironie' van het artikel en kan me die wel indenken en deel die zelfs. Ter aanvulling;

Als je helemaal niets weet van de basics en wetmatigheden van de materie IT dan lul je maar vrolijk voor de vaak weg door allerlei dingen te bedenken die prachtig klinken maar verder nietszeggend zijn. Nadeel is een beetje in deze tijd van zich spastisch hypende communitie's worden zaken stompzinnig en onnadenkend door'gebekt' dat het een lieve lust is en iedereen een hele kluif blijkt te hebben aan een beetje normaal Nederlands taalgebruik.

Ook 'creativiteit' klaarblijkelijk IT land heeft bereikt want 'flexibel werken' hyped men als 'Het Nieuwe Werken', iets waar ik al vanaf begintijd graag tegen aanschop. HNW is niet nieuw want Shelle en Rabo waren daar in 1996/97 al mee bezig, beiden voor andere redenen maar toch.

Ik daag de lezer en menig lezend manager graag even uit zichzelf de volgende twee vragen te stellen. Als u dan toch even niets te doen hebt stelt u die vraag even aan uw SLA manager, content manager, netwerk manager, Change manager, Problem en Incident manager, CITO/CTO, en al diegene die om het hardst roepen dat u zo nodig 'into cloud' zou moeten zijn.

Vraag 1. Waarom automatiseer je?
Vraag 2. Waarom zou je automatiseren?

Ga rustig achterover zitten en geniet om de stompzinnige onzin die uw oren bereiken zal. In ieder geval zullen er heel erg weinig zijn die u van de werkelijke Eenvoudige Korte antwoorden zal kunnen voorzien.

Ik kan u één ding nu al meegeven. Hoe stompzinniger het antwoord, des te meer is het u nu al aan het kosten. En u dacht kosten te besparen? Right!

We doen als sinds de mainframe tijd aan private cloud. De hype rondom Cloud is te groot. Te veel marketing en te weinig standaarden.

Cloud kan absoluut een mooie oplossing zijn, maar past niet bij iedere organisatie, en is bij voorbaat niet altijd goedkoper.

Als je vooraf goed in kaart hebt gebracht wat de wensen en eisen zijn, dan kan er ook echt goed naar Cloud gekeken. Zonder een goede interne voorbereiding is een tranisitie naar de Cloud gedoemd te mislukken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-04-02T10:02:00.000Z Peter van Eijk


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.