Spoelstra spreekt: iPret

Jacob Spoelstra

Het leukste moment van de vakantie tot nu toe? Man die op zijn slippers met een iPad boven zijn hoofd de zee in loopt om een foto te nemen van zijn vrouw die in het water op een luchtbed ligt te zonnen. Man struikelt over zijn eigen slippers en de iPad valt in het water. Ik zeg tegen de man ‘Zo, nu heb je dus een iWet’. Hij kon er niet om lachen.

De iPad was kapot maar als hij de foto’s in de cloud heeft opgeslagen, heeft hij in ieder geval de foto’s nog. Zo niet dan kan hij ze misschien bestellen bij de campingfotograaf. Jawel, de camping heeft ook een fotograaf. Hij maakt foto’s en die kun je bij hem bestellen. Het is dat het kleurenfoto’s zijn anders zou je denken dat het 1954 is.

Cloud en uitbesteden

De cloud en uitbesteden, twee belangrijke trends die, als ik de verschillende onderzoeken mag geloven, veel banen gaan kosten. Automatiseren en uitbesteden zijn al meer dan een paar honderd jaar een trend.

De beveiliging van onze camping in Italië is ook geautomatiseerd. Ze zijn alleen vergeten dit de beveiliger, die voorheen de slagbomen omhoog deed, te vertellen. Zodra wij er aan komen rijden doet hij nog steeds de slagbomen omhoog. Het werk van de pak ’m beet 55-jarige man is veranderd van beveiliger naar mascotte. Misschien moet hij zijn uniform in gaan ruilen voor een berenpak en moet hij erbij gaan zwaaien.

Tupperware-vormpjes

Steeds meer dingen die we vroeger zelf deden gebeuren nu automatisch of zijn simpelweg uitbesteed. Zoals gezegd moeten we volgens sommigen ons daar druk om maken omdat het onze baan kost. Maar werk verandert gewoon. Neem bijvoorbeeld waterijsjes. Vroeger maakte onze moeder zelf waterijsjes. Daar had ze van die plastic Tupperware-vormpjes voor. Eén keer zuigen en de ranja was eruit. Zat je daarna twintig minuten op een bevroren waterklont te zuigen. De Tupperware-vormpjes zijn misschien verdwenen, maar een ieder die met drie dames op vakantie is weet dat de ijsindustrie bloeit als nooit te voren.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zeg eens Jacob,
Je vorige twee collums gingen ook over vakantie.
Hoeveel weken vakantie heeft een cabaretier nu eigenlijk ?
pfff. ik wist het.. ik heb gewoon het verkeerde beroep gekozen.

Jacob, maar als we alles vervangen door een computer wat moeten we dan nog met consumenten die geen geld meer hebben om te consumeren? Dat is niet goed voor de economie. Ik maak me nog niet teveel zorgen.

Gisteren was ik in de supermarkt met een scansysteem, sjonge wat een ongelukkige strompeltechniek, het schoot niet op en de mens was nog hard nodig om alles in banen te leiden. Even terug werd op mijn toenmalige werk de caissière in de kantine vervangen door een hypermoderne terminal. Gevolg, lange rijen voor de kassa, mensen die zaten te hannesen met de terminal en betaalpasjes. En het mooie van alles, eens in de zoveel tijd ging er een belletje en kwam er iemand van achter om te controleren of er niet gesjoemeld werd. Dus ik denk dat je die man in dat berenpak nog hard nodig zal hebben op de camping als de slagboom down is.

Verder zou ik me niet laten opjagen door begrippen als cloud en outsourcing. De cloud van de buitenkant is een leuke slimme webapplicatie en outsourcen betekent nog altijd het verplaatsen van werk.

Jacob, stoere stand-up comedian.
Flauw doen over een Ipad, die voor de bewuste meneer misschien wel waarde heeft.
Flauw doen over een man die gewoon z'n werk doet.
Flauw doen over het verleden.
Nu weet ik weer wat een zouteloze grap is.

Mwahhahha wat voor camping ga je eigenlijk naar toe?
Ben overigens al lang blij te horen dat de bewuste man het water in ging om een foto te nemen i.p.v. de iPad als een soort paraplu te gebruiken.

NB: Het is nu een vaststaand feit: De interface van de iPad is 100% gebruikersvriendelijk. Werkelijk iedereen kan er kennelijk wat mee doen.
Begrijpen is natuurlijk weer wat anders.

Een cabaratier heeft over het algemeen een sterk ontwikkelde rechter hersenhelft die extra geinspireerd wordt in een zalige omgeving. Vandaar dat het voor Jacob logisch is dat hij na zo'n vakantie zijn inspiraties wil delen. Voor exacte en streberige mensen met een sterk ontwikkelde linker rechterhelft blijft dit moeilijk te begrijpen. Pascal je hebt niet het verkeerde beroep gekozen je hebt denk ik gewoon een andere hersenhelft die sterker is ontwikkeld dan de andere en dat is niet de rechter helft.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-08-13T08:27:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.