Spoelstra spreekt: Kunstmatige dementie

Computers zijn soms net buitenlanders, ze krijgen overal de schuld van. Ik hoor nog steeds smoezen als ‘Er zal wel iets mis zijn met mijn mail’. Natuurlijk, leden van Anonymous hebben je computer gehackt, het wachtwoord van je mail onderschept en alle andere mailtjes met rust gelaten maar toevallig dat ene mailtje van mij waar je iets mee moest doen, verwijderd en vervolgens zonder een spoor achter te laten zijn ze weer vertrokken en zijn ze verder gegaan met het afluisteren van het Kremlin.

‘De computer doet heel raar vandaag’, hoor ik ook vaak. Het is nooit ‘Ik doe heel raar vandaag. Ik ben wel op cursus geweest maar ik heb niet goed opgelet en nu heb geen idee wat ik aan het doen ben’.

Kunstmatige intelligentie

Toch gaat er een tijd komen dat we wel computers echt de schuld kunnen geven van alle ellende. Tenminste, als we mensen als Elon Musk, de eigenaar van de Tesla, en Mark Zuckenburg, de eigenaar van mijn vrienden, moeten geloven. Ze waarschuwen dat kunstmatige intelligentie de computer zo slim kan maken dat het een gevaar voor de mens kan worden.

Sterker nog, volgens Elon Musk is kunstmatige intelligentie de grootste bedreiging voor het voorbestaan van de mens. De mens zou dan geen controle meer hebben over zijn eigen computer. Als ik sommige mensen bezig zie, dan denk ik dat dit al zo is. De computer wordt steeds slimmer en wij steeds dommer: kunstmatige dementie.

Kapotte laptop

Zelf behoor ik ook tot die groep. Zo is mijn laptop deze week kapot gegaan. Ik had de laptop namelijk, omdat ik nog iets moest pakken, op het dak van de auto neergelegd, en toen ben ik vergeten dat ik hem daar had neergelegd en ben vervolgens weg gereden. En daar kan hij blijkbaar niet tegen. De laptop doet nu heel raar en er is nu ook iets mis met mijn mail.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hahaha "Mark Zuckenburg, de eigenaar van mijn vrienden" Erg mooie vondst!

Er zit ook ergens een kern van waarheid in het verhaal. Smartphone, dumb user ;)

Positief is dan wel weer dat je dan met recht de auto de schuld kunt geven. "Sorry agent, mijn auto deed zo raar. Hij ging opeens 160 rijden.". André van Duin heeft dat ooit geprobeerd met 6 kaboutertjes maar toen ging die vlieger (nog) niet op.

Toch wel vreemd dat juist Elon Musk zich zorgen maakt over dat computers "ons" over gaan nemen. Zijn Tesla is juist het voorbeeld van een auto die steeds meer zelfstandig kan gaan doen. Hebben we dan nog wel controle over die auto?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-29T10:24:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.