Spoelstra spreekt: Echt nep

Jacob Spoelstra

Facebook is weer druk bezig allemaal profielen te verwijderen. Vorige week werden al een aantal extreem rechtse mensen van Facebook geweerd en deze week werden twee Russische netwerken verwijderd. De accounts werden overigens niet verwijderd vanwege de inhoud maar omdat ze de regels van Facebook hebben overtreden. Zo deden de Russische profielen zich voor als iemand anders. Maar dan kun je bijna alle accounts van Facebook halen. Je anders voordoen is het hele concept van Facebook.

Facebook komt graag neutraal over, maar dat zijn ze natuurlijk niet. Facebook is gewoon een commercieel bedrijf. Die zijn net zo objectief als de gemiddelde adviseur in de ict. Die wil ook gewoon geld verdienen. Het is ook niet meer dan toevallig dat de adviezen van de adviseur ook vaak weer extra uurtjes (dus extra factuurtjes) opleveren voor diezelfde adviseur. Niemand is neutraal. Zelfs een dokter stopt met de behandeling als hij er geen geld voor krijgt.

Doorverkopen

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Als Facebook echt objectief zou zijn dan zouden ze zeggen: ‘Wij bemoeien ons niet met de inhoud. Wij zijn gewoon een prikbord en wij prikken er af en toe wat advertenties tussen. O ja, en alles wat jij op dat prikbord zet dat verkopen we door.’

Als Facebook ook echt de privacy zou beschermen, zoals ze zeggen, zouden ze juist nepaccounts moeten toejuichen. Dan kun je namelijk lekker anoniem dingen posten zonder dat het ten koste gaat van je privacy. Maar Facebook is het tegenovergestelde van privacy. Dat zou het werkwoord ‘facebooken’ ook moeten betekenen: ‘ik facebook: ik lek mijn privégegevens’.

Bedrijfskosten

Facebook weet dit overigens zelf donders goed, want waarom zouden ze anders vijf miljard dollar (!) reserveren om de boetes voor privacyschendingen te kunnen betalen? Facebook ziet dit gewoon als bedrijfskosten.

Overigens heb ik het hierboven over Facebook, maar ik bedoel natuurlijk ook Instagram en WattsApp. De twee nepaccounts van Facebook.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Facebook heeft een monopoliepositie op de markt en is alleen daarom al verplicht om rekening te houden met haar klanten. Dat doen ze dan ook maar al te goed door politieke censuur toe te passen. Want je mag daar wel zeggen dat Trump een clown is maar als je dat van het klimaatmeisje Grunberg zegt dan heb je een permaban aan je broek. Zo rolt Facebook.

Facebook is voor sukkels. En als it'er met een Facebook-account zou je je ogen uit je kop moeten schamen.

@johan
ook als dat een fake-account is?

@Johan Duinkerken.
Geen zin om president te worden ?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-08T09:30:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.