Spoelstra spreekt: Te weinig gelukzoekers

Jacob Spoelstra

Het jaar loopt alweer op z’n eind. Een jaar waarin de crisis eruit ging en we er vluchtelingen voor in de plaats kregen. En natuurlijk het jaar waarin we nogal kansloos werden uitgeschakeld door de voetbalgrootmachten Tsjechië, Turkije en IJsland. Misschien dat er tussen de Syrische vluchtelingen nog een paar talenten zitten, anders gaan we het komende WK ook missen.

De vluchtelingenstroom brengt nogal wat teweeg. Ik hoorde van de week het gerucht dat ze in Volendam ook extra vluchtelingen willen opvangen. Het schijnt dat de Volendammer bevolking hier fel op tegen is. Overigens niet omdat het allochtonen zijn maar er zit te weinig familie tussen.

Ook in het Drentse dorpje Oranje was er veel commotie. De beelden met de vrouw die de bus met vluchtelingen wou tegenhouden staan op ons netvlies gebrand. De vluchtelingen in de bus keken met een verbaasde blik naar buiten alsof ze door Safaripark Beekse Bergen reden. Ze dachten ook dat de bus niet verder kon omdat er een nijlpaard voor lag. De vrouw voor de bus kwam op voor haar rechten en was bang dat de vluchtelingen haar baan gingen inpikken. Het zou kunnen. De vrouw was inderdaad nogal gezet en dat is handig als je als barricade wordt ingezet om een bus tegen te houden, maar onhandig als je wilt gaan solliciteren. Uit onderzoek is gebleken (dit bedenk ik niet) dat slanke mensen makkelijker een baan kunnen vinden dan mensen met overgewicht. Gelukkig heeft de crisis ons bijna allemaal slank gemaakt.

Maar zoals ik in het begin al zei, de crisis loopt ten einde en weet u nog hoe het voor ict-bedrijven voor de crisis was? Nieuwe klanten werven was geen probleem. Nieuw personeel aannemen daarentegen was lastiger. U moet straks weer op zoek naar nieuwe ict’ers. U gaat weer bij alle scholen langs om studenten te smeken om bij u te komen werken. U gaat weer salarissen verhogen om van die veel te dure zzp’ers af te komen. U gaat weer aardrijkskundeleraren omscholen tot ict’ers en u weet ook wel dat dit de meest saaie collega’s ooit worden, maar iemand moet het werk doen. U gaat als laatste redmiddel, omdat het echt niet anders kan, zelfs weer 50-plussers aannemen. En u gaat uzelf natuurlijk weer onsterfelijk belachelijk maken door sollicitatiegesprekken te voeren in luchtballonnen of in de showroom van de leasemaatschappij om zo de aandacht van sollicitanten te trekken. Als u dan eindelijk een paar kandidaten gevonden heeft, ben ik heel benieuwd wie u gaat aannemen: de dikke mevrouw die voor de bus sprong of de magere whizzkid die in de bus zat?

Dit artikel is eerder verschenen in Computable 100 magazine jaargang 48, nummer 9, november 2015.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Naturrlijk gaan we voor de dunne whizzkid!
Deze is namelijk bereid te werken voor een habbekrats ,onbetaalde overuren te maken en niet om loonsverhoging(lees:inflatiecompensatie)te vragen.
TOTDAT: Zijn vrouw en kinderen overkomen en hij achterkomt dat ie van het geld niet rond kan komen en dat de huursubsidies hem niet meer toebedeeld worden(sorry je zit net boven het minimum) en god behoede dat hijzelf door al het overwork en vele koffies met suiker een BMI > 25 op een leftijd van 45 haalt
dna kan hijzelf voor een bus gaan staan..

Jacob, leuk stukkie,
Je neemt toch geen (55+) volledig afgestudeerde ICT-er aan?
That's not done in Nederland.
Een Syrische vluchteling klinkt veel beter en praat veel netter ABN.
Nee joh, Jacob, alle 55+ ers van het viaduct afgooien, niet tijdens de spits natuurlijk want anders kunnen ze het overleven! Daarom mocht je eerder ook niet harder als 100 km/u tussen Utrecht en Amsterdam. Dat is nu wel anders.
Wat een land, wat een beleid...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-13T09:54:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.