Spoelstra Spreekt: Bierviltje

Jacob Spoelstra

Ook dit jaar hebben we weer de jaargids Computable 100. Een lijst met de 100 krachtigste ict-bedrijven van Nederland. Bedrijven willen graag overkomen als een krachtig bedrijf. Maar wat is krachtig? Is krachtig groot? En is groot dan goed? De meeste grote bedrijven zijn zo flexibel als een olietanker. Daarnaast is het eerste wat grote bedrijven doen als ze groot zijn, stoppen met innoveren. De enige innovatie die ze dan nog doen is een bedrijfje overnemen dat wel innovatief is. En nadat dat bedrijfje is overgenomen, stopt ook daar de innovatie.

Dus dan maar een startup? Zijn die wel innovatief? In ieder geval niet hun kledingkeuze. Ze dragen al meer dan twintig jaar een hoodie. Als je geen hoodie aan hebt, wordt er niet in je geïnvesteerd. Ook het verhaal hoe ze zijn begonnen is niet erg innovatief. Ze komen allemaal met het verhaal dat het idee ontstaan is in de kroeg op de achterkant van een bierviltje. Bedenk eens een ander verhaal. Je hoort nooit eens iemand zeggen, ik heb dit idee gewoon gejat van internet want daar zit ik namelijk de hele dag op. Ik kom nooit in de kroeg. Welke gek gaat nou ideeën ontwikkelen in de kroeg? Veel vrouwen versier je er in elk geval niet mee. Zeker niet in een hoodie.

Ideeënbus

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Ik bedenk ook wel eens ideeën als ik een borrel op heb. Het zijn meestal niet mijn beste ideeën. Het beste idee is meestal, laten we nog maar een biertje nemen. Terwijl het vorige biertje al een slecht idee was. De kroegen zijn nu nog amper open dus ik ben heel benieuwd hoeveel nieuwe ideeën er nu nog ontwikkeld worden.

Er zijn bedrijven die een ideeënbus introduceren. Dit is meestal het enige idee dat het management zelf heeft. In de hele geschiedenis van de ideeënbus is ook nog nooit een winstgevende innovatie uit de ideeënbus tevoorschijn gekomen. Misschien is het een idee om een ideeënbus bij de uitgang van de kroeg zetten. Heel benieuwd hoeveel bierviltjes met briljante ideeën hierin terechtkomen.

Middelmaat

Kortom, we gaan dus niet voor een groot bedrijf én niet voor een startup maar voor de middelmaat! Dat zou dan mijn idee in de ideeënbus zijn. Maak eens een Computable 100 met daarin de honderd meest middelmatige organisaties van Nederland. Maken overheidsinstanties ook eindelijk eens een kans om in de top 100 te komen.

Deze column verscheen eerder in de Computable 100 (magazine #1 2022).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Denk dat Jacob nog maar eens moet zoeken naar de patenten die vanuit een ideeënbus ontwikkeld zijn want winstgevende innovatie gaat om het te gelde maken van een idee. En wat betreft beter goed gejat dan slecht bedacht van reversed engineering is het duidelijk dat Jacob mijn reacties leest want heel wat goede ideeën zijn ontstaan in de bar van een hotel in Verwegistan. Keerzijde van externe expertise is bedrijfsspionage want van idee naar patent om deze te gelde te maken kent veel start-ups.

Schijnt dat Gijs zijn ideeën niet op een bierviltje schrijft maar de onderkant van een sigarenkistje maar dat heb ik van horen zeggen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-29T11:24:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.