Spoelstra Spreekt: Neutraal

Jacob Spoelstra

Veel discussie deze week weer over het neerzetten van datacentra in Nederland door de grote tech-bedrijven. De datacentra slurpen energie die in deze tijd nogal schaars begint te worden. In Zeewolde vreest men dat zodra het datacentrum daar staat, ze alleen nog maar in het donker kunnen gourmetten omdat anders de meterkast het niet meer trekt.

Maar we hebben de datacentra hard nodig, wordt er dan geroepen. En dan denk ik, nodig? We willen lullige TikTok-filmpjes bekijken waar iemand een dansje doet en dan ineens andere kleren aan heeft. De energie die daarvoor nodig is, daar wordt nu de oorlog in Oekraïne mee gefinancierd. En ik doe er zelf ook net zo hard aan mee. Terwijl ik deze column tik, heb ik minimaal drie apparaten aan de oplader zitten.

Energieneutraal datacentrum

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Daarom ben ik ook niet tegen nieuwe datacentra, zolang ze maar geen energie gebruiken. Dus ik zou tegen de grote tech-bedrijven zeggen dat een datacentrum prima is, zolang ze hem maar energieneutraal maken. Jullie zijn toch zo innovatief? Of houdt de innovatie op bij het verkopen van advertenties?

En ik vind dat we deze lijn door moeten trekken. Er zijn nog veel meer zaken die je neutraal kunt maken. Dus wil je een nieuwe snackbar openen? Prima, maar maak hem wel eerst calorieneutraal. Dat je al fietsend je bestelling door moet geven of zoiets. Of je wilt een nieuwe voetbalclub beginnen? Maak hem maar hooliganneutraal. Dat je wel met alle supporters de binnenstad verbouwt, maar daarnaast ook nog even een nieuwe wijk neerzet met goedkope eengezinswoningen.

Baudet-neutraal

Ik hoorde dat Forum voor Democratie een eigen land wil stichten: Forum-land. Kunnen we daar al die datacentra niet neerzetten? Thierry heeft nog wel een lijntje met Rusland lopen en kan vast aan goedkope energie komen. Wordt Nederland ook eindelijk weer Baudet-neutraal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jacob roept op om Nederland Baudet-neutraal te maken.

Iets energie-neutraal maken staat gelijk aan "0 op de teller", toch?

Aangezien Thierry Baudet een 0 is, lijkt het me dat Nederland al Baudet-neutraal is!

Jammer dat Jacob van zijn column een politblog maakt want één Japie Polarisatie is genoeg voor een neo-dekoelakisatie door het onteigenen van de boeren. Natuurlijk is het leuk om grappen te maken over de uil van Minerva maar uiteindelijk is het een gekozen volksvertegenwoordiger die als merites de uitslag van een referendum heeft, een volksraadpleging die vermoord is door de klimaatdictators die niet eens weten wat stikstof is.

Voordat Japie Polarisatie het licht aan doet op zijn politburo aan de Zaterdagstraat is het misschien goed om de vraagstelling even duidelijk te maken over de klimaatdoelstellingen en de inspraak hierin vanuit degenen die het moeten betalen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-23T10:38:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.